Een open koelkast
Tijdens het opruimen van de boodschappen of wanneer je de chef uithangt: de koelkast gaat vaak open. En steeds meteen meteen dicht, want de koelkast moet je zoveel mogelijk gesloten houden, toch? Niet per se, blijkt uit onderzoek. Je kunt hem op dit soort momenten beter even open laten staan.
Dat heeft alles te maken met zogenaamde turbulentie. Wanneer je de koelkast steeds open en weer dichtdoet, duw je als het ware warme en vochtige lucht de koelkast in. Dat gebeurt ook wanneer je 'm open laat staan, maar dan een stuk langzamer. De koelkast even open laten zorgt voor minder luchtstromingen dan wanneer je 'm steeds opent en sluit in die paar minuten waarin je de boodschappen opruimt. De koelkast hoeft dan minder hard te werken om de temperatuur op peil te houden, en dat zie je terug op de energierekening.
LEES OOK
Da's cool: energie (en eten!) besparen met de koelkast? Dat doe je zo!
… of toch weer dichtdoen
Het advies om de koelkast open te laten staan geldt natuurlijk niet voor een hele dag. Wanneer je te lang wacht met de koelkast sluiten, krijg je juist een hogere energierekening en bederven producten eerder. De koelkast even niet dichtdoen is dus alleen handig tijdens de korte momenten zoals tijdens het koken of boodschappen inruimen. Doe je 'm na verloop van tijd weer open? Zwaai dan niet te hard met de deur, daarmee geef je de luchtstroming een flinke duw in de rug en stijgt de energierekening.
Meer energie besparen
De koelkast is maar een klein onderdeel van de energierekening. Meer energie besparen? Ga voor slimme ledverlichting, bekijk hoe je een huurwoning energiezuinig maakt of duik in de mogelijkheden van isolatie.