Welke achterwand kies je voor de keuken? Dit zijn de opties

beeld vtwonen Beeld styling Liza Wassenaar, fotografie Margriet Hoekstra
Beeld styling Liza Wassenaar, fotografie Margriet Hoekstra

De achterwand van een keuken is heel bepalend voor de look van de ruimte. Van tegels, glas, RVS tot betonlook: er zijn zoveel materialen en afwerkingen om uit te kiezen. En dan hebben we het nog niet eens over de kleur en het formaat gehad. Want hoe hoog moet de achterwand zijn, kies je voor de hele muur boven het aanrecht of alleen het gedeelde achter de kookplaat? En waar moet je allemaal nog meer rekening mee houden?

Lees verder onder de advertentie

De sfeer van de keuken

Voordat je een achterwand kiest: bepaal de sfeer van je keuken en stem daar het materiaal op af. Geen idee welke stijl jij hebt of wat bij je smaak past? Test dan jouw keukenstijl.

Glazen achterwand

Heb je een moderne designkeuken? Eentje die strak en minimalistisch is ingericht – vaak te herkennen aan de greeploze keukendeuren? Dan past een glazen wand goed. Met een glazen achterwand oogt je moderne keuken nog strakker. Kies, als je wilt en durft, voor een felle kleur en een hippe twist. Ga voor geel, roze of groen, de kleuren van nu. Het grote voordeel van glas is dat je de klodders pastasaus zo weer wegveegt en het makkelijk schoon te houden is.

Let op: de glazen wand moet aan de zijkanten goed afgekit worden, anders kan er vuil achter komen en kruipen er soms – vies maar waar – insecten achter. Wil je niet.

Tegels in de keuken

Dan de tegelwand – van oudsher de meest gebruikte achterwand. Deze past goed in de klassieke en landelijke keuken die je kunt herkennen aan de sierlijke fronten, een groot fornuis met oven en een natuurstenen spoelbak. Ook de moderne keuken komt goed tot zijn recht met een achterwand met tegels. Met name als je voor een speelse uitstraling wilt gaan en voor een hippe kleur kiest, denk aan de Marrakesh-tegels van vtwonen. Of ga voor een klassiek marmerdessin of robuuste betonlook, zoals met deze Mold-serie die verkrijgbaar is in diverse kleuren en in verschillende maten.

EVEN BEKIJKEN
De nieuwste vtwonen tegelcollectie

Voordeel van tegels op de achterwand is dat het een relatief goedkope keuze is in vergelijking met de andere achterwanden – al is dit natuurlijk afhankelijk van de tegels die je kiest. De tegelwand is praktisch, duurzaam en heeft een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Een nadeel is dat de voegen vuil kunnen worden en je dit na verloop van tijd gaat zien. Houd je niet van boenen? Denk dan dus twee keer na voordat je de tegelwand aanschaft.

beeld vtwonen Beeld Weer verliefd op je huis seizoen 16 aflevering 7 | styling Marianne Luning | fotografie Margriet Hoekstra
Beeld Weer verliefd op je huis seizoen 16 aflevering 7 | styling Marianne Luning | fotografie Margriet Hoekstra

Strakke achterwand

Geen fan van tegels of glas en het liefst alles zo strak mogelijk? Dan kun je ook kiezen voor een gestuukte wand met daarop een schrobvaste verf. Dit is verf die goed af te boenen is na een wilde kookpartij en speciaal ontwikkeld voor de keuken. Deze verf kun je bij de verfwinkel in alle ral kleuren laten mengen.

Hoe sterk de verf ook is, toch zul je er minder lang mee doen dan met een tegel- of glaswand. Houd er rekening mee dat je na een jaar of drie weer aan de bak moet voor een nieuwe laag verf. Voordeel is wel dat je zo helemaal up to date kunt zijn met de nieuwste trends en moeiteloos van roze naar groen en weer terug naar roze kunt gaan.

LEES OOK
Geen tegels in de keuken? Dit zijn de alternatieven

Natuurstenen achterwand

Andere opties voor de keuken zijn een granieten, marmeren of natuurstenen achterwand of eentje van kunststof. Heb je een hekel aan poetsen, dan is de kunststof of glazenvariant de beste optie? Dan is een achterwand van kunststof of glas fijn. Een gladde achterwand zonder voegen en reliëf beschermt je muur tijdens het koken tegen vlekken, spetters en rondvliegend eten. Je haalt een doekje over de wand en klaar is Kees.

De natuurstenen achterwand is prachtig, maar behoeft wel meteen actie nadat er is gekookt. Ook moet je uitkijken met bepaalde ingrediënten, zoals citroensap.

Hoe hoog en groot moet de achterwand zijn?

En dan, tot slot: hoe groot moet je achterwand zijn? Kies je voor een hele achterwand, verspreid over het hele aanrecht? Of ga je voor een achterwand alleen achter het kookgedeelte? Dit kan een smaakkwestie zijn, maar wanneer je zeker wilt zijn dat je wand op andere plekken ook goed beschermd is, kun je het beste kiezen voor een spatwand over de gehele lengte van de keuken. In dat geval is een achterwand in de keuken op maat een goede optie. De hoogte van de achterwand moet minimaal dertig centimeter zijn voor een goede bescherming.

Bron: beeld 1: styling Liza Wassenaar, fotografie Margriet Hoekstra | beeld 2: Weer verliefd op je huis seizoen 16 aflevering 7 | styling Marianne Luning | fotografie Margriet Hoekstra

Lees verder onder de advertentie