Wat is keramiek?
Een keukenblad van keramiek bestaat uit klei, porselein, keramische bindmiddelen en kleurstoffen. Deze worden onder zeer hoge druk en hitte samengeperst tot een hard materiaal. Een keramisch keukenblad is erg stevig en daarom heb je er jarenlang plezier van.
De voor- en nadelen van een keramisch keukenblad
Zoals ieder werkblad heeft ook een aanrechtblad van keramiek voor- en nadelen:
Voordelen
-
Een keramisch keukenblad geeft een luxe, stijlvolle en tegelijkertijd stoere uitstraling aan de keuken. Bovendien kun je kiezen uit vele kleuren en patronen, waardoor het aanrechtblad aansluit bij de rest van het interieur.
-
Knoeien? Een aanrechtblad van keramiek is vlekbestendig. Het is bijvoorbeeld beter bestand tegen vlekken dan een aanrechtblad van graniet of composiet. Daarnaast is het ook krasbestendig.
-
Het materiaal is hittebestendig en kan temperaturen tot wel 450 graden aan! Een hete pan of ovenschaal zet je dus gerust op je aanrecht neer.
-
Vocht en vuilresten krijgen geen kans met dit aanrechtblad. Het heeft daardoor weinig onderhoud nodig en is erg hygiënisch.
-
En last but not least: dit aanrechtblad is duurzaam en milieuvriendelijk. Planet proof dus!
Nadelen
-
Met al die prachtige voordelen had je het misschien al verwacht: de prijs van een keramisch keukenblad ligt gemiddeld wat hoger dan aanrechtbladen van andere materialen.
-
Het keramische aanrechtblad is misschien niet gevoelig voor vuil en vocht, maar wel voor schuurmiddelen en zure chemische producten. Opletten dus.
-
Het blad is niet 100% stootvast. Over het algemeen is het hartstikke sterk en kan het zeker tegen een stootje, maar 100% garantie is er niet: er kan bijvoorbeeld een stukje afbreken als er een hard en scherp voorwerp op valt.
Keramiek of composiet?
Composiet en keramiek lijkt erg op elkaar. Het verschil zit in een aantal factoren. Zo is keramiek beter bestand tegen vlekken dan composiet. Bepaalde voedingsmiddelen zoals thee, rode wijn, olie en vet zul je direct moeten verwijderen van een composieten blad. Keramiek is daarnaast hittebestendiger dan composiet. Wanneer je een hete pan op een composiet werkblad plaatst, kunnen blijvende verkleuringen ontstaan.
Keramiek is ook volledig UV-bestendig. Het materiaal verkleurt niet in de zon, bij composiet kan dit wel gebeuren. Valt er echter een scherp en hard voorwerp op het keramische keukenblad, dan kunnen er schilfers komen. Bij composiet is dit risico minimaal. Door de vele voordelen van keramiek, is het blad over het algemeen duurder dan een composieten werkblad.
LEES OOK
Keukenblad vervangen? Dan is dit handig om te weten
Keramiek of graniet?
Ook graniet en keramiek lijken op elkaar. Graniet is echter gevoeliger voor vlekken. Bepaalde voedingsmiddelen zoals thee, rode wijn, olie en vet zul je, net als bij composiet, direct moeten verwijderen van het blad. Houd je van een glans? Graniet kan door het vele gebruik matter worden, daarom moet je het goed onderhouden. Het vergt meer onderhoud dan keramiek. Het voordeel van graniet: het is over het algemeen goedkoper dan een werkblad van keramiek.
Wat kost een keramisch keukenblad?
De prijs van een keramisch keukenblad wordt niet alleen bepaald door het aantal meters, maar ook door de vorm (rechthoekig, L-vorm, U-vormig, etc.), de dikte van het blad, de randafwerking en de uitsparingen voor de kookplaat en spoelbak. Keramische keukenbladen zijn relatief duur vanwege de kwaliteit en uitstraling. Een keramiek keukenblad is verkrijgbaar vanaf zo'n € 250,- per strekkende meter ongeveer.
Keramisch keukenblad behandelen en schoonmaken
Voordat je gaat kokkerellen in de keuken met keramieken keukenblad, moet je 'm eerst klaarmaken voor gebruik. Het enige wat je hoeft te doen is het keukenblad schoonmaken met een vochtige keukendoek met schoonmaakmiddel en een droge doek. Het materiaal hoeft namelijk niet geïmpregneerd te worden. Met een sopje maak je het keukenblad dagelijks schoon. Dat doe je met standaardschoonmaakmiddelen zoals allesreiniger, groene zeep, afwasmiddel en Cif-cream voor hardnekkige vlekken.
In welke keukenstijl(en) past een keramisch aanrechtblad?
Er zijn natuurlijk talloze keukenstijlen en er is er altijd wel één die bij je past. Wat dacht je bijvoorbeeld van:
In principe pas je een keramisch keukenblad in iedere stijl toe, zolang je het combineert met de juiste materialen en kleuren. Een keramisch keukenblad komt met name volledig tot zijn recht in een luxe keuken, een designkeuken, een moderne keuken en een keuken in betonlook.
Bij welke kleur keuken past een keramisch keukenblad?
Keukens zijn er in alle soorten en maten, en tegenwoordig ook in allerlei kleuren. Was voorheen de witte keuken de standaard, tegenwoordig siert de zwarte keuken menig nieuwbouwhuis. Ook trendkleuren als donkergroen, turquoise, mosterdgeel en rood zie je regelmatig voorbijkomen, en wat dacht je van het tijdloze grijs? Voor alle kleuren keukens geldt: een keramisch keukenblad past hier hartstikke mooi bij.
Vaak is een contrastkleur erg mooi voor het keukenblad. Dus ben jij de trotse eigenaar van een zwarte keuken? Dan kan een keramisch keukenblad in een witte of grijze teint erg mooi zijn (hoewel volledig zwart nu ook de trend is!). Heb jij een good old witte keuken? Ga dan voor een zwart keramieken aanrechtblad. Ga jij liever voor een beetje edgy en heb jij een keuken in knalkleur? Ga dan voor een zwart keramisch aanrechtblad bij de rode keuken (super chic), kies voor wit bij een turqouise topper en ga zo door.
LEES OOK
6x binnenkijken: een keuken om van te dromen
Kleuren en patronen
Met keramiek kun je kiezen uit vele kleuren en patronen. Van zwart tot wit en van grijs tot bruin – zolang het maar een natuurlijke uitstraling heeft. De patronen variëren van natuursteen- en marmerpatronen tot betonlook. Ga jij voor de glamourlook of de stoere betonlook?
Dikte keukenblad
Een massief keramisch keukenblad is zo'n 8 tot 12 millimeter dik. Maar in veel gevallen worden de dunste platen keramiek verstevigd en extra 'opgedikt' tot zo'n 20 tot 100 millimeter dikke keukenbladen. De achterwanden van keramiek zijn meestal massief en hebben de oorspronkelijke materiaaldikte.
Keramisch keukenblad herstellen
Iets hards en scherps op het keukenblad laten vallen? Dan kan er een stukje van het keukenblad zijn afgebroken. Geen nood. Een keramisch keukenblad kun je namelijk laten herstellen. Er zijn tegenwoordig veel partijen die gespecialiseerd zijn in het herstel van keukenbladen, óók keramische. Zorg in ieder geval dat je het afgebroken stuk bewaart.
Ben jij een echte DIY'er en wil je je een stuk uit het keramieken keukenblad zagen? Doe dit liever niet zelf, want het materiaal splintert snel. Ga op zoek naar een geschikte natuursteenbewerker die dit eventueel voor jou kan doen.
Waar koop je een keukenblad van keramiek?
Keukenbladen van keramiek zijn tegenwoordig bij veel keukendealers en werkbladleveranciers verkrijgbaar. Google eens keramieken keukenblad en je vindt talloze opties: van budget tot überluxe. Er zijn zelfs maatwerkkeukenbladen van keramiek te verkrijgen, speciaal voor jouw Ikea-keuken. Zo heb je een budgetkeuken, maar mét prachtige, luxe uitstaling!