De keuken demonteren of slopen: alles wat je moet weten

Flexa Creations muurverf bij de ramen Authentic Grey, Flexa Creations lak voor de keukenfronten Sweet Umber (flexa.nl). Wandtegels Marrakesh Bronze mat van vtwonen by Douglas & Jones (douglasjones.nl). Zwarte grepen, per stuk € 3,59 (karwei.nl). Eetkamerstoelen Yo, per stuk € 277,50 (eijerkamp.nl). Wandklok € 165,- (zuiver.com). Braadpan van BK € 79,- (fonq.nl). Vaas van vtwonen € 44,95 (vtwonen.nl). Overig privébezit. Beeld JA | vtwonen extra aflevering weer verliefd op je huis 6 | styling Fietje Bruijn | fotografie Margriet Hoekstra
Beeld JA | vtwonen extra aflevering weer verliefd op je huis 6 | styling Fietje Bruijn | fotografie Margriet Hoekstra

Yes, na lang twijfelen en keukenboeren aflopen zijn jullie eruit: er komt een gloednieuwe keuken. Maar voordat deze gemonteerd wordt, moet natuurlijk de oude keuken gedemonteerd en verwijderd worden. Wat komt daar allemaal bij kijken?

Lees verder onder de advertentie

Moet je de keuken demonteren of slopen?

Allereerst is het goed om voor jezelf te bepalen wat je met je oude keuken wilt gaan doen. Er zijn steeds meer mensen die een tweedehands keuken kopen. Hartstikke planet proof natuurlijk. Wil jij je oude keuken verkopen of weggeven? Dan is het belangrijk dat je ‘m netjes demonteert en kun je natuurlijk niet met je sloophamer in de weer gaat. Gaat de oude keuken naar de stort? Dan kun je wat ruiger te werk gaan.

LEES OOK
Groots effect, klein budget: keuken make-over onder de € 500

Keuken zelf demonteren of laten doen?

Iets in huis slopen of demonteren is een klus die zich perfect leent om zelf te doen. Zo kun je eenvoudig kosten besparen. Vooral wanneer alleen de keuken gedemonteerd hoeft te worden kom je met een online tutorial al hartstikke ver. Ben je liever lui dan moe en heb je het budget om de klus uit te besteden? Dan kun je ervoor kiezen om het slopen door vakmensen te laten doen. Bijkomend voordeel is dat je dan zeker weet dat je geen dragende muren sloopt of met elektriciteit in de knoei komt. Dit is vooral relevant als ook de keukenindeling volledig veranderd wordt en er zelfs muren verwijderd moeten worden.

Lees verder onder de advertentie

De kosten van het laten demonteren en verwijderen van een keuken

Als je de klus uitbesteedt aan vakmensen, hoeveel ben je dan kwijt? Bij een kleine keuken zul je gemiddeld tussen de € 400,- en € 600,- kwijt zijn. Denk bij een grote keuken aan een bedrag tussen de € 500,- en € 700,-. Bepaal voor jezelf of je dit het geld waard vindt of dat je toch liever zelf met een flinke sloophamer aan de slag gaat.

Keuken demonteren: waar moet je aan denken?

Als je de keuken gaat slopen, kun je niet zomaar met je sloophamer in het rond zwaaien. Er zijn een aantal punten waar je op moet letten:

1. dragende muren

Dragende muren mag je nooit zomaar slopen! Je kunt een dragende muur herkennen aan een aantal kenmerken:

Lees verder onder de advertentie

• ze staat op alle verdiepingen in huis op dezelfde plaats
• ze zijn overal even zwaar
• ze lopen door tot en met het dakbeschot

Een niet-dragende muur is gemaakt van cellenbetonblokken, gipsblokken of gipsplaten en niet dikker dan 7 centimeter. Die kun je wel verwijderen. Twijfel je over een muur? Schakel dan een specialist in.

LEES OOK
Zelf een nieuwe keuken ontwerpen in 7 stappen

Lees verder onder de advertentie

2. elektriciteit

Check voor het slopen altijd eerst of er geen elektriciteitsleidingen lopen. Zit er een stopcontact of lichtschakelaar in de buurt? Dan stuit je waarschijnlijk op leidingen. Een handig hulpmiddel hiervoor is een leidingzoeker. Deze is te koop bij de bouwmarkt. Elektra gevonden? Schakel de stroom uit, schroef de contactdozen open, zet lasdoppen op de uiteinden van de elektradraden en verwijder ze. Er zijn talloze online video’s te vinden die je stapsgewijs door dit proces lopen.

3. sluit water en gas af

Nog een belangrijke: vergeet van tevoren niet het water en gas af te sluiten. Zet het gas en de kraan in de keuken na het afsluiten nog even open, zodat ook het laatste beetje water of gas eruit is én zodat je kunt checken of je het goed gedaan hebt.

Hoe demonteer je keukenkastjes?

Als je keukenkastjes gaat demonteren is het handig om eerst alle kastdeurtjes te verwijderen. Meestal kun je de scharnieren met één klik loskoppelen. Zo kun je de kastjes beter tillen en zie je in één oogopslag hoeveel schroeven er in de kastjes zitten. De kastjes zitten meestal aan elkaar geschroefd. Deze kun je demonteren door de schroeven te verwijderen met een accuboormachine. Daarna haal je ze zo van de muur.

Lees verder onder de advertentie

Ook de onderkasten zijn aan elkaar geschroefd. Sommige kastjes zijn waarschijnlijk ook aan de muur geschroefd. Verwijder wederom eerst de deurtjes en kijk in alle kastjes waar de schroeven zitten en schroef ze los.

Hoe verwijder je inbouwapparatuur?

Als je alle keukenkastjes hebt leeggeruimd, zie je waar de stekkers van je inbouwapparatuur zitten. Soms zit er aan de achterzijde van je kastjes een board, deze zul je dan eerst moeten verwijderen. Vervolgens trek je de stekkers uit de stopcontacten. Ovens en magnetrons zijn vaak afgewerkt met een afdekplaatje. Als je deze verwijdert, kun je de apparatuur voorzichtig uit je keuken schuiven.

LEES OOK
Dit is alles wat je moet weten over het wrappen van de keuken

Lees verder onder de advertentie

Hoe demonteer je de kookplaat en de kraan?

Onder het aanrechtblad kun je de kraan en kookplaat losschroeven of losklikken, afhankelijk van het gebruikte systeem.

Hoe demonteer je het aanrechtblad?

Kijk in de onderkastjes waar het aanrechtblad vastgeschroefd zit. Schroef dit los en snijd met een stanleymes de kitrand aan de muur los. Haal het blad er vervolgens voorzichtig af.

Hoe verwijder je de plint onder de keuken?

Wil je de plint onder je keuken verwijderen? Verwijder eerst de plinthoek en trek de plint van onder het meubel naar je toe.

Lees verder onder de advertentie

Waar laat je de oude keuken?

Kun je niemand blij maken met je oude kookpaleis? Dan heb je 3 opties:

  1. Huur een container bij een bedrijf dat puin en afval volgens de officiële wegen stort. Door het zelf vast naar soort te scheiden, bespaar je een hoop kosten. Je kunt deze containers in verschillende maten huren.
  2. Laat kleine hoeveelheden bouwafval (tot één kuub) in een grote puinzak afvoeren. Deze zijn te bestellen bij veel bouwmarkten. Bel het nummer dat op de zak staat en hij wordt bij je opgehaald.
  3. Rij zelf met een aanhangwagen naar de vuilstort of een afleverpunt van de gemeente. Het verschilt per gemeente of je voor het gewicht van het afval moet betalen.

Moois voor in de nieuwe keuken…

Lees verder onder de advertentie

Bron: vtwonen extra aflevering weer verliefd op je huis 6 | styling Fietje Bruijn | fotografie Margriet Hoekstra