Op welke stand zet je de oven? Tekens uitgelegd

beeld vtwonen Beeld vtwonen verbouwen of verhuizen | Veenendaal | styling Frans Uyterlinde | fotografie Barbara Kieboom
Beeld vtwonen verbouwen of verhuizen | Veenendaal | styling Frans Uyterlinde | fotografie Barbara Kieboom

Leuk zo’n oven, maar al die verschillende tekens en symbolen laten je duizelen. De oven is een slim apparaat, maar het kan best ingewikkeld zijn hem te begrijpen. Waar staan alle tekens op de oven voor en welke functie gebruik je voor welk gerecht? Na deze uitleg over de traditionele symbolen op de oven kun je met elke stand uit de voeten.

Lees verder onder de advertentie
Hetelucht symbool Beeld vtwonen
Beeld vtwonen

Het teken voor de heteluchtoven

Grote kans dat je deze wel kent, want van alle ovenicoontjes is de heteluchtstand het meest populair. Het symbool voor de heteluchtoven ziet eruit als een ventilator. Een logisch symbool, want deze functie blaast alle warmte gelijkmatig door de oven. Een groot voordeel van de heteluchtstand is dat het de oven snel verwarmt en dat je meerdere gerechten op verschillende niveaus kunt garen. Waar je dit teken op de oven voor selecteert? Bijna alle reguliere gerechten bereid je prima met deze stand. Hetelucht is alleen minder geschikt voor taarten en baksels die moeten rijzen. De heteluchtstand blaast namelijk vrij hard door de oven, waardoor baksels sneller droog worden of scheef ‘waaien’. Zonde van die mooie lekkernijen.

beeld vtwonen Beeld vtwonen
Beeld vtwonen
Lees verder onder de advertentie

Bovenwarmte voor de toplaag

Waar je met de heteluchtstand verwarming van een ventilator krijgt, zijn er ook standen die met elektrische warmte werken. Hierbij wordt de oven verwarmd met behulp van elektrische onderdelen die boven en onder in de oven warmte geven. Deze warmtestraling is geleidelijk en statisch en wordt dus niet rondgeblazen door een ventilator. Welke functie je hiervoor selecteert op de oven? Tekens voor de elektrische oven herken je aan een symbool zonder ventilator. Bovenwarmte herken je aan het ovensymbool met een streepje aan de bovenkant, deze stand gebruik je wanneer je alleen het bovenste deel van een gerecht wilt verwarmen. Draai de ovenknop richting het teken voor de elektrische oven bijvoorbeeld bij baksels waarbij de bodem al is afgebakken, maar de vulling nog moet garen. Zo voorkom je dat de bodem van die heerlijke taart verbrandt. Of je geeft de garnering van een ovenschotel er een krokant laagje mee. Heb je al trek?

beeld vtwonen Beeld vtwonen
Beeld vtwonen

Een krokante bodem met onderwarmte

De naam zegt het al: waar je bovenwarmte gebruikt voor de bovenkant, gebruik je onderwarmte om de bodem van een gerecht te verwarmen. Bij onderwarmte heb je wederom te maken met elektrische warmte en komt alle warmte vanuit de onderkant. Het teken op de oven hiervoor is een vierkant met een streep aan de onderkant. Deze stand is ideaal om gerechten opnieuw mee op te warmen zonder dat de bovenkant te hard wordt of verbrandt. Het is ook een perfecte stand om au-bain-marie mee te garen of om een gerecht aan de onderkant krokant te maken.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld vtwonen
Beeld vtwonen

Bakken met boven- en onderwarmte

Combineer de twee hierboven genoemde symbolen en ta-da: je hebt boven- én onderwarmte. Dit oventeken herken je aan een vierkantje met een streep aan de onder- en bovenkant. Met deze stand komt de elektrische warmte tegelijk van boven en onder. Deze stand is ideaal voor het bereiden van ovenschotels, taarten en vlees. Ook brood bakken kan uitstekend met deze stand. Boven- en onderwarmte is sowieso handig voor alle deegwaren die rijzen. Gebruik wel maar één bakplaat of rooster, want een extra bakplaat blokkeert de warmte.

beeld vtwonen Beeld vtwonen
Beeld vtwonen
Lees verder onder de advertentie

De pizzastand op de oven

Pizza time! De pizzastand van een oven herken je aan het ventilatorsymbool met een streep eronder. Deze stand gebruikt een extra verwarmingselement aan de onderkant, waardoor de korst en de bodem van een pizza of quiche lekker krokant worden. Voor het bakken van pizza’s is extra onderwarmte namelijk belangrijk. De bodem wordt zo lekker krokant, maar de bovenkant verbrandt niet. Deze stand gebruik je ook voor gerechten waarvan de onderkant extra goed moet garen.

kleine grillstand Beeld vtwonen
Beeld vtwonen
grote grill stand Beeld vtwonen
Beeld vtwonen
Lees verder onder de advertentie

Het symbool voor de grillstand op de oven

De grillstand op de oven heeft vaak een symbool met tanden aan de bovenzijde. Sommige ovens hebben de optie voor een kleine grill en een grill met ventilator. Let er goed op welke functie je kiest. De normale grillstand is ideaal voor het gratineren van gerechten en bijvoorbeeld het bereiden van groenten. Het symbool op de oven voor de kleine grillstand heeft minder tanden in het midden van het vierkantje. Deze instelling heeft dezelfde functie als de normale grill, maar gebruik je voor het grillen van kleinere gerechten. Heeft de oven ook een symbool van een grillstand met ventilator? Dan wisselt de oven de grill en ventilator gelijkmatig af. Handig voor een ovenschotel die in zijn geheel moet garen, maar ook een knapperig korstje mag krijgen. Let op: dit is niet geschikt voor grote stukken rauwe groenten of rauw vlees. Je loopt dan het risico dat de bovenkant te snel gaar en knapperig wordt, terwijl de binnenkant koud blijft.

beeld vtwonen Beeld vtwonen
Beeld vtwonen

Opwarmen met magnetronfunctie

Heb je een combioven? Dan bof je, want deze oven heeft een speciale magnetronstand. Dit teken op de oven herken je aan drie golfjes onder elkaar. Deze functie is superhandig als je een restje van de dag ervoor wilt opwarmen. Wist je trouwens dat je ook groenten en aardappelen kunt koken met de magnetronstand? En dat heeft meer voordelen dan je denkt: Je hebt minder water nodig dan wanneer je ze op het fornuis kookt én het is sneller klaar.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld vtwonen
Beeld vtwonen

Stomen maar

Heeft de oven een stoomfunctie, dan herken je die aan het symbool met drie wolkjes onder elkaar. Hiermee stoom je niet alleen groenten, maar ook rijst, vlees of vis. Met stomen behoud je de smaak van een gerecht beter en zorg je ervoor dat voedingsstoffen niet verloren gaan. De stoomstand is ook ideaal voor het opwarmen van restjes. Opwarmen door te stomen duurt langer dan met de magnetronstand, maar de smaak blijft wel een stuk beter.

beeld vtwonen Beeld vtwonen
Beeld vtwonen
Lees verder onder de advertentie

Ontdooien met de ontdooifunctie

Het teken op de oven met twee sterren en daaronder twee druppels staat symbool voor de ontdooifunctie. Etenswaren die nog bevroren zijn kun je hiermee ontdooien tot kamertemperatuur. De ontdooistand is the way to go als je brood rechtstreeks uit de vriezer haalt of een restje van vorige week wilt opeten. Deze stand scheelt je ontzettend veel tijd, want ontdooien op het aanrecht duurt vaak uren. Met deze stand ontdooi je een gerecht binnen een paar minuten. Zo gepiept!

Voorverwarmen

Voordat je een gerecht in de oven plaatst, moet de oven eerst voorverwarmen. Er bestaat geen speciaal teken om de oven voor te verwarmen, maar vaak zie je dat de oven nog voorverwarmt als de temperatuur op het scherm knippert of als het lampje bijvoorbeeld oranje is in plaats van groen. Wacht altijd tot de oven de juiste temperatuur heeft zodat de ovenstand optimaal zijn werk kan doen.

Ga je aan de slag met de oven? Tekens zijn voor jou geen geheimen meer. Zo is bakken een piece of cake. Kan de oven wel een poetsbeurt gebruiken? Maak de oven schoon terwijl je slaapt.

Lees verder onder de advertentie

Moois voor in de keuken…

Bron: vtwonen verbouwen of verhuizen | Veenendaal | styling Frans Uyterlinde | fotografie Barbara Kieboom