Onmisbaar in je keuken
-
Koekenpan
-
Grote kookpan
-
Braadpan
-
Kleine steelpan
-
Hapjespan
-
Wokpan
-
Grillpan
Koekenpan
Van ei tot biefstuk bakken: grote kans dat je deze pan het meest gebruikt. Investeer daarom het liefst in een kwalitatief stevige pan in twee – of meerdere – maten. Voor gebakken eitjes is 24 centimeter prima, voor meerdere biefstukken kun je beter een pan van 28 centimeter gebruiken. Pas op voor koekenpannen met een anti-aanbaklaag: door de kunststof teflon – wat ervoor zorgt dat iets vet-, vuil- en waterafstotend wordt – kunnen sommige pannen gezondheidsrisico's veroorzaken. Vooral oudere pannen bevatten teflon met de stof PFAS en is bij oververhitting niet goed voor de gezondheid.
Nieuwere koekenpannen blijken over het algemeen niet gevaarlijk voor de gezondheid, behalve als de pan beschadigd is en er krasjes op zitten. Dan kun je alsnog stoffen binnenkrijgen die niet goed zijn voor het immuunsysteem. Omdat een teflon-pan ook niet goed is voor het milieu, is een PFAS-vrije anti-aanbaklaag dus aan te raden. De beste alternatieven zijn onder andere ijzeren-, keramische-, gietijzeren- of koperen koekenpannen. Nadeel is alleen dat deze pannen vaak niet geschikt zijn voor de vaatwasser. De koekenpannen van Creuset zijn een aanrader en ook te gebruiken voor inductie. De Tefal-pannen zijn voorzien van de sterke en 100% veilige Tefal antiaanbaklaag (geen PFOA).
De meest duurzame pan is de gietijzeren pan. Deze raakt vrijwel nooit beschadigd en bakt goed. Het leuke: je kan 'm voor alles inzetten. Van roerbakken tot vlees of vis bakken.
Een pan nodig om op heel hoge temperaturen te koken? Dan is een keramische koekenpan fantastisch. Deze is geschikt voor afdichten, aanbraden en grillen, maar kan ook in de oven: ideaal om een gerecht af te maken.
Grote kookpan
Een kookpan gebruik je voor vrijwel alles: soep, aardappelen, groenten, pasta, rijst, noedels en ga zo maar door. Een onmisbare pan in de oven. Helemaal handig: je plaatst hier gemakkelijk een stoommand of vergiet op, zodat je gemakkelijk kunt afgieten. Om het nog makkelijker voor jezelf te maken koop je een hele pannenset, zodat je de kookpan in meerdere maten hebt.
Braadpan
Nog zo'n fijne pan voor in de keuken: de braadpan. Deze is onmisbaar als je stoofgerechten wilt maken of een groot stuk vlees langdurig wilt braden. Deze pan heeft een dikke bodem zodat je gerechten uren op een laag vuur kunt laten sudderen. Ook voor soepen is deze pan zeer geschikt. Tip: de pannen van Combekk, gemaakt van gerecycled gietijzer. Deze pan is geschikt voor alle warmtebronnen en heeft een schadevrije anti-aanbaklaag waardoor ingrediënten niet op de bodem blijven plakken.
Kleine steelpan
Het kleine steelpannetje komt vaker van pas dan je denkt: voor eieren, melk, sauzen, kleine soepen of havermout in de ochtend. Let bij het uitkiezen van een steelpan op RVS (makkelijk schoon te maken en geschikt voor inductie) en kijk of het handvat is vastgelast of vastzit met rivetten. Goed om in je achterhoofd te houden: een simpele metalen steelpan heeft de langste levensduur.
Hapjespan
Niet per se onmisbaar, maar wel handig is de hapjespan. Deze pan lijkt op de koekenpan – heeft net als de koekenpan een dikke bodem – maar heeft vaak een net wat hogere rand. De pan is perfect voor het bereiden van dikkere stukken vlees, roerbakgerechten, risotto, stoofvlees en andere gerechten die lang op het vuur moeten staan. Kies je voor een hapjespan? Koop er dan ook een glazen deksel bij.
Wokpan
Oorspronkelijk wordt deze pan gebruikt voor Aziatische gerechten, maar eigenlijk is-ie voor veel meer inzetbaar. Voordeel van de wokpan: in heel korte tijd kun je vis, vlees en groenten roerbakken zonder veel boter of olie te gebruiken. Gezond én het eten wordt er lekker knapperig van. Let bij het uitzoeken van een wokpan op een schadevrije anti-aanbaklaag en koop er het liefst eentje met (glazen) deksel.
Grillpan
Tot slot hebben we nog de grillpan. Heb je een grillplaat of contactgrill, dan kun je de grillpan achterwege laten. Maar toch is een losse grillpan met een stevige bodem heel fijn, voor gegrilde groenten, vis of vlees.
Meer lezen:
keuken inspiratie Waarom je sommige pannen moet inbranden (en zo doe je dat)
keuken inspiratie 6 dingen die je niet wist over inductie koken
schoonmaken 10 verrassende dingen die je ook kunt schoonmaken in de vaatwasser
Cursus: ontwerp je droomkeuken
Bron: vtwonen 01-2018 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen