keukeninspiratie

Waarom je sommige pannen moet inbranden (en zo doe je dat)

vtwonen huiscollectie (keuken Basic Greige zoals getoond, exclusief accessoires € 22.500,-). M.m.v. sjostrandcoffee.nl (koffiezetapparaat en melkopschuimer), menuspace.com (eetkamerstoel Co), com-anders.nl (eettafel), sissy-boy.com (vaas), vtwonen.nl (servies op tafel van Serax, keukenrek van Ferm Living), thefinestore.com (dienblad en kopje). Overig privébezit. vtwonen 12-2021 | productie Tanja Saarberg | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans
vtwonen 12-2021 | productie Tanja Saarberg | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

Waarom een pan inbranden?

Je hebt vast wel een paar pannen met een anti-aanbaklaag in de kast staan. Een roestvrijstalen of gietijzeren pan met een dikke bodem heeft deze laag nog niet en daarom moet je die zelf creëren door de pan in te branden. Het inbranden van een pan zorgt ervoor dat er een natuurlijke, olie-gebaseerde antiaanbaklaag ontstaat. Dit helpt niet alleen om te voorkomen dat eten blijft plakken, maar beschermt de pan ook tegen roest en slijtage. Vooral bij gietijzeren pannen is dit essentieel, omdat deze zonder bescherming gevoelig zijn voor vocht en snel kunnen gaan oxideren. Het inbranden van een pan moet je doen voordat je deze gaat gebruiken, zodat je er daarna zonder problemen mee kunt bakken en braden.

LEES OOK
Onder de pannen: onmisbare pannen voor in de keuken

Wat heb je nodig?

Voordat je begint met het inbranden van je pan, is het belangrijk om de juiste materialen bij de hand te hebben. Gelukkig zijn dat er niet veel.

Lees verder onder de advertentie
  • Olie voor in de pan (liefst zonnebloemolie)

  • Keukenpapier

  • Afwasborstel

Stappenplan

Om ervoor te zorgen dat je het goed doet, kun je het best onderstaande stappen volgen.

  1. 01.

    Schoonmaken: voordat je begint met inbranden, moet je de pan eerst goed schoonmaken en afdrogen.

  2. 02.

    Zet de pan op het vuur: als de pan goed is afgedroogd, kun je deze op het vuur zetten en ervoor zorgen dat hij gelijkmatig opwarmt. Niet te heet, dus tot ongeveer 100 graden.

  3. 03.

    Goed insmeren: giet een heel klein beetje olie in de pan (liefst zonnebloemolie) en smeer deze voorzichtig uit met een stuk keukenpapier. Probeer een dunne laag te smeren. Meerdere dunne lagen zorgen namelijk voor een betere en gelijkmatigere anti-aanbaklaag.

  4. 04.

    Inbranden: verwarm de pan geleidelijk op door de temperatuur steeds een klein beetje te verhogen. Schrik niet van donkere plekken, die horen erbij. Houd de hoge temperatuur een paar minuten vast, totdat de pan droog is en er geen olie meer zichtbaar is.

  5. 05.

    Afkoelen en schoonmaken: laat de pan vervolgens afkoelen en maak hem goed schoon met warm water en een afwasborstel. Gebruik géén afwasmiddel: dit werkt namelijk als een ontvetter en dat wil je juist niet hebben.

  6. 06.

    Herhaal de stappen: als je zo lang mogelijk van de pan wilt genieten, herhaal je bovenstaande stappen het best meerdere keren. Doe het ongeveer vijf keer voordat je de pan daadwerkelijk gaat gebruiken.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Waarom PFAS-vrije pannen een goed idee zijn