Lichtplan voor in de keuken: zo maak je het
Met de juiste accessoires en een leuke kleur op de muur creëer je al snel sfeer in de keuken. Maar zonder goede verlichting is je keuken niet écht af. Zorg daarom voor een goed doordacht lichtplan. Hoe je dat doet, lees je hier.
Een lichtplan opstellen
- Een lichtplan voor de keuken opstellen begint met een plattegrond. Je kunt de bouwtekening gebruiken of zelf een plattegrond (op maat) schetsen.
- Op deze plattegrond geef je aan vanuit welke hoeken er daglicht komt, waar er ramen zitten en waar je alleen maar muur hebt. Bedenk ook dat de lichtinval op ieder moment van de dag anders is.
- Vervolgens schrijf je op welke soorten verlichting je in de keuken wilt. Functionele verlichting is een must, basisverlichting is aan te raden en sfeerverlichting is een leuke toevoeging als je een open keuken hebt.
- Geef op de plattegrond aan waar je deze soorten verlichting gaat plaatsen. Denk hierbij na over de functie van elke lamp en plaats ‘m op een logische plek. Hang bijvoorbeeld een functionele lamp zo op, dat je niet zelf tussen de lichtstraal en het aanrecht staat als je aan het werk bent, waardoor je schaduwen op het aanrecht creëert. Functioneel licht kun je dus het best dicht tegen de wand of aan de wand boven het aanrecht plaatsten. Hang basisverlichting in het midden van de keuken, zodat de hele ruimte in één keer verlicht is.
- Denk eraan dat de belangrijkste delen goed verlicht zijn. Boven het fornuis, het aanrecht waar je snijdt en de wasbak is goede verlichting essentieel.
- Staat de eettafel naast de open keuken? Zorg dan ook dat je daar goede verlichting hebt, anders wordt het toch lastig om ’s ochtends de krant te lezen. Ga hier voor dimbare lampen, zodat je ’s avonds het licht omlaag en de sfeer omhoog kunt draaien.
- Als je de plekken hebt gekozen en weet welke soorten verlichting je nodig hebt, kun je lampen gaan shoppen die bij je interieurstijl passen.
Soorten verlichting
In de keuken heb je te maken met drie soorten verlichting: basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. Voor een keuken die fijn in gebruik is, is het aan te raden om alle drie de soorten verlichting in het lichtplan te verwerken. Zo kun je op ieder moment van de dag de gewenste lamp aanzetten.
Basisverlichting
Hiermee zorg je ervoor dat de hele ruimte verlicht is, zonder dat specifieke elementen worden uitgelicht. Dit kan bijvoorbeeld een grote hanglamp midden in de keuken zijn. Loop je de keuken in om even iets uit de koelkast te pakken, dan kan deze lamp aan. Meerdere hanglampen zijn ook mooi en zorgen voor wat meer body. Dit is vooral fijn wanneer er een open woonkeuken is – dan betrek je de keuken gezellig bij het woongedeelte zonder dat je vanaf de bank naar ongezellig fel licht kijkt.
Functionele verlichting
De functionele verlichting boven het aanrechtblad en de kookplaat is natuurlijk het belangrijkst. Om goed te kunnen zien wat je doet, heb je lampen nodig die minimaal 60 Watt leveren. Handig zijn lampen die je kunt richten. Plaats bijvoorbeeld spots in de keuken. Die kun je aan het plafond of onder planken of kastjes monteren. Of je kunt kiezen voor wandlampen met een dichte kap – die beschermt tegen vet en vuil. Zorg ervoor dat deze werkverlichting ongehinderd op het aanrecht kan schijnen. Bedenk bijvoorbeeld dat je zelf niet tussen lamp en aanrecht staat, zodat je een schaduw op je snijdwerk creëert.
Sfeerverlichting
Net als basisverlichting is sfeerverlichting vooral fijn in een open keuken. Hiermee kun je de keuken in een zachte gloed hullen en de mooiste elementen uitlichten, dat is wel zo leuk om naar te kijken. Denk hierbij aan een ledstrip onder een wandplank of bovenkastje die de mooie tegels uitlicht. Of een kleine tafellamp op de wandplank die je lievelingsservies verlicht.
En verder: detailverlichting
Tot slot kun je ook nog een stapje verder gaan als het gaat om verlichting in de keuken. Tegenwoordig bestaan er handige lampen, zoals verlichting in de vaatwasser en lampen met speciale effecten in de afzuigkap. Via speciale apps kun je deze verlichting vaak ook besturen met je telefoon: hoe handig is dat!
Licht in de keuken…
Bron: Bron beeld: vtwonen beurs 2017 | styling Carlein Kieboom | fotografie Sjoerd Eickmans