Verrassend veelzijdig: een groene keuken is een lust voor het oog
Groen is misschien niet de meest voor de hand liggende keuze voor een keuken, maar wie niet waagt, wie niet wint. Een uitgesproken kleur geeft een ruimte instant sfeer en groen is bovendien van trendkleur uitgegroeid tot de vaste favoriet van velen. Benieuwd hoe je groen in de keuken combineert en welke groentinten passen bij je woonstijl?

Waarom een groene keuken?
Met een groene keuken haal je een uitgesproken kleur in huis. Deze verrassende kleurkeuze kent veel tinten met stuk voor stuk een uniek effect. Appeltjesgroen geeft frisheid, diepgroen biedt warmte en olijfgroen brengt ons in mediterrane sferen. Dus, ga jij voor die groene muur? Misschien durf je het aan met groene keukenkastjes? Of houd het bij uitsluitend enkele groene details in de keuken.
Welke kleuren staan goed bij een groene keuken?
De natuur, nostalgische kasteelkeukens, stoer legergroen… Groen kent vele gezichten en elke tint heeft een uniek eigen effect:
- Het diepere donkergroen heeft een traditionele uitstraling en nodigt uit om met contrasten te spelen. Bijvoorbeeld met een werkblad van marmer of een betonlook. Gecombineerd met donkergroen krijgt het marmer een dramatische look. Warme details, zoals een gouden kraan, handgrepen of spatwand wekken het donkergroen verder tot leven.
- Bij een Franse kasteelkeuken denken we aan olijfgroen. Deze blekere tint is veelzijdig en neutraal. De tint laat zich niet alleen mooi mixen met diep zwart, maar ook met natuurlijke kleuren en materialen.
- Zo fris als mintgroen klinkt, oogt het ook. Reken maar dat de mintgroene keuken de meest bruisende plek in huis wordt. Breng deze heldere en opvallende kleur in balans met crème, beige en houtkleuren.
- Groen-grijs is al jaren een populaire kleur voor op de muur. Met deze schakering hul je de keuken in een klassieke jas. De chique kleur krijgt warmte naast aardetinten, crème, oudroze en zandkleur.
- Wie zegt dat je niet wat lol mag hebben met kleur? Wijk af van wat veilig voelt met lichtgroen voor de keukenkastjes of de muur. Lichtgroen wekt de keuken en de rest van de woonlaag in één adem tot leven. Als je donkergroen toevoegt aan een lichtgroene keuken ontstaat er meer diepte. Overweeg ook eens een witte keuken met lichtgroene accenten; deze match maakt een ruimte optisch groter.
- Engels groen doet het meest denken aan wat wij kennen als smaragdgroen: een rijke, krachtige en intense kleur. Eentje die er nóg meer uitspringt in keukens met wit en zwart, maar pas echt gaat vlammen wanneer je het aandurft om colorblocking toe te passen. Colorblocking is het fenomeen waarbij felle kleuren bij elkaar worden gebracht. Denk aan Engels groen met koper en magenta.
- Saliegroen werkt rustgevend en ziet er prachtig uit samen met beige- en crèmetinten.
- Legergroen staat stoer in een industriële woonstijl. Schitterend met eikenhout, een vleugje wit en voor wie durft: goud!

Een groene keukenmuur
Ben je dol op groen in de keuken, maar word je toch wat nerveus van de permanente keuze voor een gehele keuken in zo’n statement kleur? Het gebruik van groen op één muur of meerdere wanden in de keuken kan uiterst effectief zijn en een stuk minder definitief aanvoelen. Dit zijn de opties:
- Behangen kan natuurlijk ook. Ja, ook in de keuken. Kies liever geen papierbehang, maar eentje van glasvezel, renovlies of vinyl. Deze materialen zijn stootbestendig en afneembaar, wel zo handig in een ruimte waar de tomatensaus en cakebeslag door de lucht vliegt op zijn tijd. Voeg wat gepaste drama toe met een mooi printbehang.
- Tegels klinisch? Vandaag de dag niet meer. Wandtegels zijn er in allerlei varianten. Van de prachtige zelliges – de beroemde Marokkaanse tegel – tot ambachtelijk gebakken en handgeschilderd. In de meest sprekende designs of juist mooi in eenvoud. Effen tegels voegen structuur en definitie toe zonder te botsen met de vloer of de groene keukenkasten.
- Schilder de achterwand met afneembare verf. Werk je graag met boodschappenlijsten? Overweeg krijtverf als achterwand: praktisch en creatief!
- Wandpanelen vind je tegenwoordig in heel veel uitvoeringen. Een blikvanger bij een smaragd- of donkergroene keuken is een gouden spatwand, maar je moet wel durven. Liever iets minder uitdagend? Een houten paneel geeft een rustieke sfeer en een witte achterwand brengt het uitgesproken groen weer wat tot bedaren.
Groen naast hout, goud, koper en zwart
We zien de kleur groen volop terug in de natuur. Misschien is dat de reden dat deze kleur zo mooi staat bij hout. Met name de koelere groentinten krijgen warmte door het gebruik van hout. Of je nu een houten vloer onder een houten keuken hebt of het hout laat terugkomen in de details, zoals in een snijplank en kookgerei, het brengt je statement keuken in balans met zachtheid.
Metalen details, zoals koper en goud, maken een interieur net iets interessanter. Ze zorgen voor een vleugje elegantie en een extra blinkend randje. Gouden grepen op een donkergroen front geven een speels contrast. Ook de warme gloed van koper heeft zijn weg teruggevonden naar onze keukens en misstaat niet in de smaragdgroene, ook wel Engels groene, keuken. Kijk binnen in deze spectaculaire groenkopere keuken.
Koele groene tinten, zoals saliegroen en mintgroen, worden gecomplimenteerd door de kleur zwart. Het zorgt voor balans, contrast en geeft, wat interieustylisten noemen, definitie. De warmere varianten van groen daarentegen, zoals olijfgroen, dragen het zwart ook heel goed.

Welk aanrechtblad past bij groen?
Veelzijdig groen laat zich makkelijk combineren. Er zijn tal van kleurcombinaties mogelijk.
- Zo staat een wit aanrechtblad in een groene keuken erg mooi: het wit neutraliseert het warme, uitgesproken groen.
- Niet bang voor donker? Met een zwart aanrechtblad in een groene keuken maak je zeker een statement. Het is chic, tijdloos en je gerechten komen er schitterend op uit.
- Hout is altijd een veilige keuze. Het natuurlijke materiaal voegt robuustheid en karakter toe. Hout leeft, het straalt warmte uit.
- Voor een exclusievere en elegante uitstraling is marmer je beste vriend. Combineer de groene kastjes met marmer of een marmerlook blad en de keuken heeft direct meer cachet.
LEES OOK
De kleur van de natuur: stylen met groen
Hoogglans of mat?
Het grootste en belangrijkste verschil tussen glans en mat is dat het één licht weerkaatst en het ander licht als het ware absorbeert. Wil je een ruimte groter laten lijken, dan kan een glanzend front wonderen verrichten. De glossy look staat chic en past goed in een modern interieur. De toplaag laat zich goed afnemen. Dat moet ook wel met glans, want je ziet er alles op.
Een matte afwerking heeft als voordeel dat je krassen, vieze handafdrukken en andere imperfecties minder ziet. Het is om die reden ook een duurzame optie: een matte keuken blijft langer mooi. Nog een pre is dat de kleur veel consistenter is, omdat – we zeiden het al even – mat licht absorbeert. Ten slotte: een glanzende keuken blinkt als een spiegel. Hoe mooi ook, het kan onrustig aandoen. Een matte keuken geeft kalmte en is kleurvast.

Groen in de details
Is een groene keuken je een brug te ver, maar spreekt de kleur je wel aan? Laat ‘m eens terugkomen in objecten in de keuken. Van een groene thermoskan tot een groene keukenstoel: beken kleur met groene keukenaccessoires.
Anders groen
Bij de kleur groen denken de meesten aan de natuur. Bomen, planten, kruiden en gewassen: alles dat leeft, groeit en bloeit. Helaas staat het groen in onze leefomgeving steeds meer onder druk. Om onze planeet weer groener te maken, kun je het begrip groen in de keuken vertalen naar nieuwe, duurzame oplossingen. Denk aan energiezuinige apparatuur, afval scheiden, compost verzamelen voor de moestuin en koken met streekproducten en kruiden uit eigen keuken. Er zijn legio manieren te bedenken om een steentje bij te dragen aan een groenere planeet vanuit je keuken.
De groene keuken in verschillende woonstijlen
- Op zoek naar een kleur voor je industriële keuken? Groen is de overweging wat ons betreft waard. Met name legergroen leent zich goed voor een stoere, no-nonsense keuken met uitgesproken, authentieke kenmerken. Een betonnen werkblad, afwisselend houten en groene fronten en een royale dosis staal: de groene industriële keuken kan het allemaal hebben.
- Niets uitnodigender dan een nostalgische keuken. De groene landelijke keuken straalt huiselijkheid en rust uit.
- De groene klassieke keuken is er één om vele jaren plezier van te hebben. Kenmerkend voor klassieke keukens zijn de strakke lijnen, simpele details en eenvoudige fronten. Een diep zwart aanrechtblad van composiet of graniet gaat ook nog eens tientallen jaren mee.