Over stoer gesproken… kies een koperen keuken

beeld vtwonen Beeld

Koper is hot, dat wisten we. Maar hoe stoer is het als je zelfs de keukenkastjes bekleedt met koper? Nou, zo stoer dus! En daar past minstens zo raw chic keukenspul bij. Dit moet je weten over een koperen keuken.

Lees verder onder de advertentie

Alle producten op de foto zijn privébezit. Geen extra informatie beschikbaar.

beeld vtwonen Beeld

Alle producten op de foto zijn privébezit. Geen extra informatie beschikbaar.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Alle producten op de foto zijn privébezit. Geen extra informatie beschikbaar.

Eyecatcher

De XL keuken in U-vorm is een eyecatcher van jewelste dankzij de met koperen platen beklede kastjes. Niet van dat glimmende, juist het verweerde maakt ’t koper op z’n mooist. De groene oxidatievlekken ontstaan vanzelf als je koper lange tijd buiten in de regen laat liggen, maar kunstmatig patineren kan ook en gaat een stuk sneller.

Lees verder onder de advertentie

Werken met koper

Koper is een zacht metaal en daardoor goed te buigen en te vormen. Het is bovendien duurzaam, want door omsmelting steeds opnieuw te gebruiken. En het heeft ook nog eens een desinfecterende en antibacteriële werking, dus ideaal voor de keuken. Koperen platen zijn te koop in veel verschillende maten en diktes. Je kunt de platen op maat snijden en ze op de bestaande kastdeurtjes lijmen met speciale lijm. Nagelen kan ook, maar dat geeft een heel ander effect; je blijft de nagels zien, inclusief deukjes in het koper.

Randen afwerken

De randen moeten wel goed worden afgewerkt, want het koper kan heel scherp zijn. Het mooist is om de randen ‘om te zetten’, oftewel om te buigen met behulp van een zetbank, maar dat is een lastig klusje. Je kunt de randjes ook precies gelijk laten lopen met de deurtjes en het koper mooi rond schuren of de randjes afwerken met een smal stripje.

Houten aanrecht

Niet alleen het koper, ook het eikenhouten blad en de opstaande spatrand vallen op in deze keuken. Voor het aanrechtblad is hout gebruikt, dat – heel oer – aan de randen niet is afgewerkt. Door die zogeheten stamdelen wordt de ruwe, industriële stijl nog eens benadrukt. Je hebt er wel een giga boom voor nodig, want het lange stuk bestaat uit één plank! Zo weinig mogelijk naden is wel zo mooi én praktisch, want zo kan er geen vocht tussendoor sijpelen. Natuurlijk krijg je in de hoeken wel schuine naden, dat is onvermijdelijk.

Lees verder onder de advertentie

Om het hout te beschermen tegen vocht en vlekken, kun je het behandelen met een beschermende olie. Lakken met een matte lak kan ook, maar is vaak minder mooi. Ook de spatrand aan de lange kant bestaat uit één stuk hout. Handig om hier stopcontacten in aan te brengen en snoeren en leidingen achter te verbergen.

Koper patineren

Er zijn talloze huis-, tuin- en keukenmiddeltjes waarmee je koper kunt patineren. Voor een groene patina kun je een mengsel van 240 ml schoonmaakazijn, 180 ml ammoniak en 70 gram tafelzout zonder jodium gebruiken. Hoe meer zout je gebruikt, hoe groener het wordt, dus voeg indien gewenst minder zout toe, dan wordt de kleur wat blauwer. Doe alles in een spuitfles en schud de inhoud goed door elkaar, totdat het zout is opgelost. Trek voor je begint wel handschoenen aan en zet een beschermbril op, vanwege de ammoniak. Leg de platen buiten neer, maak ze goed schoon en vetvrij, en spuit ze in met Glassex (niet afdrogen). Spuit hierna een dun laagje van het mengsel op de platen. Doe het niet al te gelijkmatig als je wilt dat het er op een natuurlijke manier verouderd uit gaat zien. Laat de platen buiten liggen, juist als het regent, want hoe hoger de luchtvochtigheid hoe beter het patineren gaat.

Herhaal de behandeling na een paar uur, net zolang tot je het gewenste resultaat hebt bereikt. Wrijf de platen ten slotte goed schoon met een doekje met Glassex. Ook een mengsel van één deel plantenvoeding met drie delen rodewijnazijn zorgt voor een mooie groene patina. Voor een blauwe patina meng je één deel plantenvoeding met drie delen water. Wil je meer informatie over het patineren of oxideren van koper?

Lees verder onder de advertentie

Nog meer inspiratie nodig?

beeld vtwonen Beeld

Hanglamp van Zuiver, airplant van Green Lifestyle Store, leren poef van Riverdale, tafelklok van LEFF Amsterdam Brick , handzeep van Meraki, roze velvet kussen van Tine K Home, fotolijst van pt, broodplanken van HKliving, bestekset van Amefa.

Bron: vtwonen 12-2017 | Fotografie Dennis Brandsma | Styling Fietje Bruijn | Shopping Corrien Flohil

Lees verder onder de advertentie