WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Dit wil je weten voor je een keramische kookplaat gaat kopen

Denk je erover een keramische kookplaat aan te schaffen? Slimme keuze! Wat ons betreft heeft deze manier van koken namelijk heel wat voordelen en wegen de enkele nadelen daar niet tegenop. Wel is het slim om je van tevoren goed in te lezen. vtwonen helpt een handje.

kookeiland hout

Dit zijn de voor- en nadelen van een keramische kookplaat

De voordelen:

  • Het is een heel duurzame keuze, doordat de plaat lang mee gaat. Waar sommige materialen al na 10 jaar vervangen moeten worden, gaat een keramisch exemplaar wel 15 tot 20 jaar mee.
  • Een keuken moet niet alleen praktisch zijn, maar mag ook best een beetje mooi voor het oog zijn. Veel mensen vinden de keramische kookplaat een stijlvolle keuze, doordat er geen dingen als een gaspit of gietijzeren pannenhouder uitsteken. Staat weer mooi bij je andere keukenapparaten.
  • Doordat de kookplaat een egaal oppervlakte is, maak je ‘m bovendien heel eenvoudig schoon. Een simpele veeg met een natte doek is al genoeg. Makkelijk, maar ook nog eens heel hygiënisch.

De nadelen:

  • Die geweldige kwaliteit gaat vanzelfsprekend gepaard met hogere kosten. Een keramische kookplaat is zeker niet de goedkoopste optie bij aanschaf, omdat er soms ook aanpassingen in de meterkast gedaan moeten worden. Maar de lange houdbaarheid van de plaat maakt dit helemaal goed en zorgt ervoor dat je aan het einde van de rit waarschijnlijk goedkoper uit bent.
  • Waar een pan op gas binnen een minuut gloeiend heet kan zijn, duurt dit bij keramisch koken langer. Hierdoor sta je dus langer in de keuken.
  • Oppassen geblazen met kleine kinderen in huis! Je loopt iets meer gevaar op brandwonden als je niet uitkijkt; je ziet immers niet wanneer de plaat warm is, tenzij je een restwarmte-indicatie erbij neemt: een lampje waaraan je kunt zien of de kookzone al is afgekoeld of niet.

Keramische kookplaat schoonmaken

Zoals we al zeiden is deze manier van koken in het bijzonder geschikt voor mensen die niet van schoonmaken houden. Doordat je met een egaal oppervlakte werkt, krijg je tijdens het poetsen niet te maken met minigaatjes of objecten die in de weg staan. Neem simpelweg een microvezeldoek en haal deze nat over de afgekoelde plaat heen. Je zult zien dat de meeste vlekken al verdwijnen en dat poetsmiddel niet eens nodig is. Neem af met een droge microvezeldoek om de klus af te maken. Toch nog niet van alle vlekjes af? Neem de plaat nogmaals met water en eventueel poetsmiddel af, maar pas op voor sopjes met citroenzuur erin. De plaat is niet bestand tegen dit middel.

LEES OOK
Prachtig & praktisch: het keramische keukenblad gaat jarenlang mee

Hier moet je op letten bij het kopen van een keramische kookplaat

Plaats je de kookplaat in een al bestaande keuken? Dan is het extreem belangrijk dat je op de maten van zowel de keuken als de plaat let. In tegenstelling tot veel gaspitjes, plaats je een keramische plaat namelijk niet óp, maar ín het keukenblad. De uitgesneden nis moet dus precies groot genoeg zijn, maar zeker ook niet te klein. Dan is het nog slim om op extra functies te letten, zoals een timer en restwarmte-indicatie. Beide functies zijn niet verplicht, maar maken het koken wel fijner en veiliger. Hoe meer van dit soort functies je op de plaat wilt hebben, hoe hoger je gemiddeld in kosten zult zitten.

Kun je de kookplaat zelf monteren?

Twee linkerhanden? Of wel een ervaren klusser, maar nog nooit met elektra gewerkt? Dan wordt het zelf monteren van een keramische kookplaat sterk afgeraden. Wie nog nooit met elektra heeft gewerkt, kan gevaarlijke fouten maken. In dat geval bel je het best een professional, die het werkje snel en veilig voor je klaart. Heb je wel al ervaring met elektra, dan kun je de plaat prima zelf monteren. Voor een grof plan volg je deze stappen, maar lees ook zeker de meegeleverde beschrijving van de plaat uitgebreid door. Een beetje cliché, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen.

LEES OOK
Onmisbaar in de keuken: dit moet je weten over het inbouwen van een afzuigkap

Zoveel geld ben je gemiddeld kwijt aan een keramische kookplaat

Wie een nieuwe kookplaat aanschaft, is gegarandeerd ook benieuwd naar de prijs. Bij een kookplaat kunnen deze prijzen erg verschillen. Voor welk merk ga je, hoeveel verwarmingselementen moet de plaat hebben en laat je ‘m installeren door professionals of doe je het zelf? Met een ruime schatting ben je tussen de 400 en 1000 kwijt aan een keramische kookplaat. Een flinke investering, maar bedenk je dat de plaat wel 20 jaar mee kan gaan, indien je ‘m goed verzorgt. Na die berekening lijkt het opeens een koopje.

nog meer: keuken inspiratie