Hier moet je op letten bij een afzuigkap zonder afvoer
Een goede afzuigkap is noodzakelijk wanneer je niet wilt dat etensluchtjes blijven hangen. Maar een afzuigkap in de keuken blijft toch vaak een (visuele) uitdaging. Ze zijn vaak groot, opvallend en hebben een afvoer naar buiten nodig. Maar wat als je geen directe luchtafvoer van de keuken naar buiten hebt? Of als je een afzuigkap zonder afvoer gewoon mooier vindt? Dan biedt een recirculatie afzuigkap uitkomst.
Een afzuigkap zonder afvoer: zo werkt het
Een afzuigkap zorgt ervoor dat de etensluchten vanuit de keuken worden afgevoerd naar buiten. Een recirculatie afzuigkap, oftewel een afzuigkap met filter en zonder afvoer, filtert de lucht in plaats van dat deze de lucht naar buiten afvoert. Tijdens het koken komen de dampen eerst langs metaalfilters waarmee het vet uit de lucht wordt gefilterd. Vervolgens filtert de koolstoffilter het fijnstof en de kookgeuren uit de lucht. Zodra de lucht gefilterd is, blaast de afzuigkap de schone lucht weer terug de ruimte in.
Werkt een afzuigkap zonder afvoer of met afvoer beter?
Wat is beter: een afzuigkap met afvoer naar buiten of een recirculatie afzuigkap? Een veelgestelde vraag als het gaat om afzuigkappen. Een afzuigkap met afvoer naar buiten is vaak beter in staat om alle kookluchten uit de keuken te verwijderen, maar weer minder goed voor het milieu omdat de warme en vervuilde lucht naar buiten wordt geblazen. Een ander voordeel van een recirculatie afzuigkap is dat er geen afvoer naar buiten gemaakt hoeft te worden en er zijn geen grote afvoerbuizen nodig. Hierdoor houd je een rustige uitstraling in je keuken en het scheelt gaten boren in de buitenmuur of het dak.
LEES OOK
Afzuigkap voor een kookeiland: alle opties & kosten
3 keuzes bij een afvoerloze afzuigkap
Om de juiste afzuigkap zonder afvoer te kiezen, zijn drie dingen belangrijk. Namelijk de grootte van de afzuigkap, eventuele verlichting en het model.
- Grootte van de afvoer zonder slang
Allereerst is de grootte van de afzuigkap belangrijk. Natuurlijk wil je dat deze past in de keuken en niet te groot of te klein uitpakt. De meest gangbare maten liggen tussen de 60 en 90 centimeter. De afzuigkappen van 60 centimeter worden vaak bevestigd aan de muur, terwijl de bredere varianten meer geschikt zijn om aan het plafond te hangen, boven een kookeiland bijvoorbeeld. Meet daarom van tevoren goed op welke maat afzuigkap je nodig hebt en wat er past in de keuken.
- Wel of geen verlichting
Er zijn afvoerloze afzuigkappen met en zonder verlichting. Wil je graag goed zien wat er gebeurt in je pannen? Kies dan voor verlichting in de afzuigkap. Als je ook dimbare spotjes hebt in de keuken, kun je de verlichting van de afzuigkap hier mooi op laten aansluiten. Let dan wel op dat je niet al te felle lampen in de afzuigkap gebruikt. Hoe lager het aantal Kelvin (K) van een lamp, hoe warmer het licht. Ter vergelijking: daglicht zit tussen de 5000-6500K. Om bijvoorbeeld een woonkamer sfeervol en warm te verlichten, zit je goed met 2100K. Een kantoor heeft eerder zo’n 3000K nodig. Dus kies lampen op basis van de sfeer die je in de keuken wilt neerzetten. Lees hier alle ins en outs over verlichting.
- Het model en plaats in de keuken
Tot slot is het model en de plek van de afzuiger belangrijk. Moet de afzuigkap ingebouwd worden in de keukenkastjes? Dan is het belangrijk dat het filter daar wel past en de kap voldoende ruimte eromheen heeft. Heb je een grote open keuken en wil je graag een recirculatie afzuigkap boven een kookeiland ophangen? Dan plaats je de afzuigkap in het plafond, boven de kookplaat. Om ervoor te zorgen dat de afzuigkap zonder slang wel alle kookdampen kan afvoeren, is het belangrijk dat de kap niet te hoog boven de kookplaat hangt. Houd rekening met een maximale afstand van 80 centimeter tot het fornuis.
Recirculatie afzuigkap ingebouwd in het aanrecht
Wil je graag helemaal geen afzuigkap meer zien in de keuken? Kies dan voor een afzuigsysteem in de inductiekookplaat of het werkblad van de keuken. Deze recirculatie afzuigkappen hebben een zeer krachtig filter dat de damp met hoge snelheid naar beneden zuigt. Doordat de snelheid van het afzuigen hoger ligt dan de snelheid waarop kookluchten zich verspreiden, worden alle kookdampen, geuren en vetdeeltjes opgezogen in het filter en vervolgens weer schoon de ruimte ingeblazen. Het fijne van zo’n afzuigkap zonder slang of afvoer is dat je er helemaal niets van ziet. Een afzuigsysteem in de inductiekookplaat zit vaak in het midden zodat de dampen vanuit alle pitten worden opgenomen. En je ziet er niets van: opgeruimd staat netjes. En stijlvol.
Hoe kies je de beste afzuigkap zonder afvoer?
Het belangrijkste is dat er een goed filter in het apparaat zit. Zonder een sterk filter heeft een afzuigkap zonder afvoer naar buiten weinig zin, want dan blijven de etensluchtjes alsnog in de keuken hangen. Daarnaast is het belangrijk dat een afzuigkap pas aanschaft of bestelt zodra je precies weet wat de indeling van de keuken is. Dan weet je namelijk ook pas of je een afzuigkap zonder afvoer voor het plafond, de wand of ingebouwd nodig hebt.
Onderhoud en vervangen van de filters
Omdat de filter van een recirculatie afzuigkap het belangrijkste onderdeel is van het afzuigsysteem, is het belangrijk dat je deze regelmatig schoonmaakt. Doe de filter van de afzuigkap regelmatig in de vaatwasser op 40 graden met een afwasblokje. Zo wordt de filter snel schoon. Vaak hebben afzuigkappen zonder afvoer ook een koolstoffilter. Doordat de filter intensief gebruikt wordt, zit deze na zo’n zes maanden vol en is het tijd om de filter te vervangen. Soms geeft de afzuigkap zelf een seintje als het tijd is om te vervangen. Zo niet, zet dan zelf een reminder in de agenda.
Een afzuigkap zonder afvoer past helemaal in een moderne keuken met strak design. Benieuwd wat er nog meer past in zo’n stijl keuken? Zo mix materialen en kleuren in een moderne keuken.
Moois voor in de keuken…
Bron: Beeld via Unsplash | fotografie Christian Mackie