Vet mooi, zo’n vetplant

beeld vtwonen Beeld

Wij zijn fan van de vetplant. Want vetplanten, ook wel succulenten, kunnen tegen een stootje, overleven relatief lang zonder water, mogen ook naar buiten én ze zijn heel decoratief. Lees meer over de mooiste vetplanten, hun verzorging en over het stekken van vetplanten.

Lees verder onder de advertentie

Wat is een vetplant?

Vetplanten worden ook wel succulenten genoemd. Deze naam komt van het Latijnse woord sucus, dat sap betekent. Een vetplant houdt namelijk water vast en slaat dit op in het blad, de stengel of wortel. Omdat de vetplant vaak in erg warme, droge gebieden voorkomt, heeft de plant het opgeslagen water nodig om te overleven. Wanneer je een vetplant als binnenplant houdt, heb je alleen maar voordeel van deze eigenschap: ze hebben weinig onderhoud nodig en ben je de plant vergeten water te geven dan is het ook geen ramp.

Soorten vetplanten

Er bestaan tientallen plantenfamilies die succulente soorten hebben, maar de bekendste is wel de cactus, behorend tot de familie Cactaceae. Andere families die je vast ook kent zijn de Aloe Vera en Sedum. We zetten een paar bekende vetplanten voor je op een rij:

  • Cactus: cactussen zijn er in vele soorten, maten en kleuren. Voor elke cactus geldt dat het eigenlijk niet uitmaakt waar je hem neerzet: in de volle zon of op een donkere plek. En meer dan 1x per maand watergeven is niet nodig.
Lees verder onder de advertentie
  • Sansevieria: de Sansevieria staat ook wel bekend als Vrouwentong of Oude Wijventong. Het is echt een klassieker, al in de jaren 70 zag je hem in alle huiskamers en de tijd zie je hem weer overal opduiken. Hij is wel wat hipper geworden: tegenwoordig kun je kiezen uit een donker, bijna zwart blad, gele bladranden of de Sansevieria Midado met grappige sprieten.
  • Rhipsalis: ook wel een koraalcactus genoemd door de gelijkenis met koraal. De Rhipsalis is een hangplant en groeit lekker snel. Stekken gaat meestal ook heel makkelijk. Je hebt Rhipsalissen in veel varianten: met dunne en dikke bladeren en in donker- en lichtgroen.
  • Aloe Vera: de meest bekende succulent is waarschijnlijk de Aloe Vera. Als plant is hij geliefd, maar ook zijn sappen worden geroemd door de huidvriendelijke en medicinale eigenschappen. De volle zon vindt een Aloe Vera niet prettig, maar een standplaats in de halfschaduw of in indirecte zon is prima.
Lees verder onder de advertentie
  • Sedum: de Sedum familie bestaat uit wel 500 verschillende soorten en worden vaak gebruikt voor de beplanting van daken. Ze zijn daar dan ook bijzonder geschikt voor, omdat ze goed tegen droogte kunnen en weinig onderhoud vragen. Sedum kan ook gewoon in de tuin worden geplant.

Er zijn naast Sedum nog meer succulenten die je in de Nederlandse tuin kunt zetten. In de Nederlandse duinen vind je bijvoorbeeld de Muurpeper. Maar ook Sempervivum en Aloe Vera doen het goed in de tuin en kunnen een milde Hollandse winter overleven.

Verzorging van succulenten

Een vetplant heeft weinig aandacht en water nodig. Let wel op dat als je water geeft – want helemaal zonder water kan de succulent uiteraard niet – je niet meteen een enorme sloot water geeft. Wanneer je teveel water geeft, gaan de wortels namelijk rotten. Áls de vetplant het niet overleeft, dan is dit vaak de oorzaak. Je kunt het beste regenwater of gedistilleerd water geven.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer je een vetplant gaat verpotten, gebruik hiervoor dan speciale aarde voor cactussen of vetplanten. Gewone potgrond is minder geschikt, dit bevat te weinig mineralen en voedingsstoffen voor vetplanten. Je kunt ook zelf een mix maken van potgrond en zand (uit de zandbak bijvoorbeeld, geen zee-zand), eventueel aangevuld met puinsteen en fijn grind.

Stekken van vetplanten

Succulenten kun je over het algemeen prima stekken. Gebruik hiervoor een klein bloempotje, stekjes groeien beter als ze niet teveel ruimte hebben. Daarnaast is het belangrijk dat je stekjes niet in water laat wortelen. Wanneer je een stekje van een vetplant snijdt, laat je het eerst een dag of 5 drogen op een keukenpapiertje op een lichte plek, maar niet direct in de zon. Daarna kun je het stekje direct in de aarde steken en geef je het regelmatig een beetje water.

Je moet wel wat geduld hebben, maar na een paar weken voel je dat het stekje wat steviger in de aarde staat en dat het gaat wortelen. Als de stek genoeg wortels heeft, kun je hem verpotten en kun je wat minder water gaan geven. Een keer per week is dan voldoende. Je kunt dit steeds minder frequent doen als het plantje groter wordt.

Lees verder onder de advertentie

Leuk idee: maak een verticale tuin met vetplanten

Bron: Foto: styling en fotografie Marij Hessel / Myattic