Muurpeper

beeld vtwonen Beeld

Is Muurpeper een bodembedekker?

Sedum acre, de Latijnse naam voor muurpeper, komt uit Europa (ook in Nederland en België), West- en Noord-Azië en Noord-Afrika. Deze soort doet het goed tussen flagstones, in plantschalen en als bodembedekker. Leuk met een grasje als Festuca. Het is een zodenvormend plantje dat slechts 5 à 10 cm hoog wordt. De korte stengeltjes zijn dicht bezet met vlezige eironde blaadjes met een bolle onderkant. De gele bloemen zijn stervormig en in tuilen geplaatst die 3 à 4 centimeter breed zijn.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer bloeit de Sedum acre?

Er is een grote variëteit aan soorten Sedum of vetkruid. Van kamerplanten, die oorspronkelijk uit Mexico komen, eenjarig goed tot struikachtige planten. Ze zijn zeer populair in de tuin omdat ze laat bloeien en in het najaar extra kleur aan de tuin geven. De bloemen zijn kleine sterretjes die dicht bij elkaar zitten. Ook in de winter zijn de uitgebloeide bloemen prachtig, vooral boven een laagje sneeuw. Een andere reden voor de populariteit is dat Sedum in de top tien van vlinderplanten staat. De bladeren van alle soorten zijn opslagplaatsen voor vocht. Als het lange tijd droog is geweest, wordt dit vocht gebruikt. In natte perioden wordt het vocht weer opgeslagen. Dat gaat het beste als de plant in de zon staat. Op het oppervlak van het blad zit een beschermende wasachtige laag, wat de verklaring is voor de Nederlandse naam.

Wat voor onderhoud is nodig bij Muurpeper?

Het overgrote deel van deze planten groeit in elke normale tuingrond en kunnen daar heel oud worden. De meeste prefereren zon. Door vorst afgestorven plantendelen kunt u het voorjaar verwijderen. Hoewel de meeste soorten Sedum niet zo hoog worden, kunnen enkele soorten een hoogte bereiken waarop ze makkelijk omvallen. Als je dit gebeurt, is er een truc om dit te vermijden: in mei of juni wip je met een vork de planten op. Dan breek je de wortels af en plaats je ze terug in de grond. De plant wordt nu minder hoog. Of je zet er tijdig een plantensteun bij. De planten groeien op de droogste plaatsen nog uitstekend, zelfs op plaatsen waar nauwelijks grond aanwezig is. Van nature komt hij voor in de duinen. Moet absoluut zonnig staan. Als de groei te snel gaat, moet je ingrijpen.

Blijf op de hoogte van het laatste Tuinnieuws

Lees verder onder de advertentie

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

(matig) groenblijvend

Latijnse naam

Sedum acre

Familie

muurpeper

Latijnse familie

acre

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Knip de plant in het voorjaar af.

Bemesting

Geef organische basisbemesting in het voorjaar.

Winterhard

volkomen

Bodem

zandgrond

Vochtigheid

zeer gering

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

5

Maximaal

10

Beschrijving

5-10 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

geel

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli