Styling van kamerplanten: dit doe je misschien wel fout

beeld vtwonen Beeld vtwonen Binnenkijken special 2019 | fotografie Muk van Lil
Beeld vtwonen Binnenkijken special 2019 | fotografie Muk van Lil

Kamerplanten kunnen een groot verschil maken in huis. Tenminste, als je de fijne kneepjes van het stylen een beetje in de vingers hebt. Maak jij deze fouten als het om de styling van kamerplanten gaat?

Lees verder onder de advertentie

Matchy matchy

Als er een specifieke plant is waar jij helemaal weg van bent, dan heb je er misschien wel meerdere van in huis. De kunst is om juist verschillende planten in huis te halen in plaats van een en dezelfde. Zorg ook dat je afwisselt met verschillende formaten planten. Zet een aantal hele grote exemplaren als eyecatcher neer, maar ook een aantal kleine om andere ruimtes op te fleuren.

Heb je jouw planten allemaal in dezelfde soort of kleur pot staan? Dat kan snel vervelen. Je oog ziet het beeld namelijk te vaak. Zorg dat je dus ook afwisselt met bloempotten in huis. Nu hoef je niet direct een hele kleurwaaier aan potten te bestellen, maar dat kan natuurlijk wel. Speel je liever op safe? Kies dan voor neutrale kleuren als zwart of grijs afgewisseld met terracotta.

Hier één… daar één

Planten clusteren is belangrijk als het om de styling van kamerplanten gaat. Zet niet al je planten los van elkaar, maar zorg dat ze andere planten om zich heen hebben. Je zou denken dat het hierdoor onrustig wordt in huis, maar er gebeurt eigenlijk het tegenovergestelde: je creëert een kleine oase in huis.

Lees verder onder de advertentie

Kies bij het clusteren van planten niet alleen planten die dezelfde grootte hebben, maar wissel juist af. De mooiste grote kamerplanten combineer je bijvoorbeeld met een setje kleinere cactussen. Laat de planten ook in hoogte variëren en maak het jezelf makkelijker met een paar leuke bloempotten op potten of plantentafels.

Dooie boel

Het komt natuurlijk weleens voor dat een plant iets minder in bloei staat. Gele of bruine bladeren of misschien wel nauwelijks blad. Wil je de plant toch nog een kans geven op een leven? Zorg dan niet dat de plant op een prominente plek in huis staat. Dat kan onbedoeld zorgen voor een rommelige en onverzorgde indruk. Misschien is er nog wel een mooi plekje op de slaapkamer?

Heb je überhaupt geen planten in huis omdat je vreest voor hun dood? Probeer het dan een keer met kunstplanten. Kamerplanten kunnen zoveel toevoegen in het interieur, dat het ook een misser kan zijn om ze niét te hebben.

Lees verder onder de advertentie

Bron: vtwonen Binnenkijken special 2019 | fotografie Muk van Lil