Stek je gek! Deze planten kun je makkelijk stekken

beeld vtwonen Beeld

Ook aangestoken met het stek-virus? Of wil je wel, maar twijfel je aan je groene vingers? Bijna alle kamerplanten kun je stekken en sommige maken het je zelfs wel erg gemakkelijk. Welke dat zijn? We sommen ze hieronder voor je op.

Lees verder onder de advertentie

Snijden, scheuten en scheuren

Voordat we verklappen welke planten goed te stekken zijn, even wat basics. Want niet elke plant stek je op dezelfde manier. Sommige planten maken zelf scheuten met wortels en al, bijvoorbeeld de pannenkoekplant: je ziet naast de moederplant nieuwe plantjes groeien en dan heeft de plant eigenlijk het meeste werk al voor je gedaan.

Soms moet je stekjes eerst laten wortelen in water. Je snijdt dan met een mes een zijscheut van de plant af en zet hem in een laagje water. Gebruik hiervoor een klein glas, zo kun je goed zien hoe de wortels gaan groeien.

Vetplant of cactus stekken

Vetplanten moet je weer heel anders aanpakken: deze stekken wortelen namelijk niet in water. Je kunt van een cactus of andere vetplant een scheut afsnijden en hem dan eerst laten drogen op een schoteltje of keukenpapier. Door het afsnijden heeft de stek namelijk een snijwond en deze moet eerst een paar dagen herstellen. Daarna kun je de stek in speciale stekgrond steken of hem op de aarde leggen.

Lees verder onder de advertentie

Na een paar weken voel je dat het stekje vaster in de aarde zit en dat betekent dat de wortels gaan groeien.

Pannenkoekplant stekken

Zoals we al zeiden: de pannenkoekplant (Pilea) kun je makkelijk vermeerderen. Wanneer je ziet dat er naast de plant kleine plantjes verschijnen, dan kun je deze afsnijden. Doe dit met een schoon mesje en zo diep mogelijk. Daarna kun je het stekje meteen in de grond zetten. Gebruik hiervoor stekgrond of meng gewone potgrond met een beetje zand. Houd de grond vochtig, maar pas op dat je niet teveel geeft. Meer over de pannenkoekplant stekken.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

€71.95 Green Lifestyle Store – Opuntia Consulea incl. ‘Acapulco’ pot by vtw

€28.95 Green Lifestyle Store – Monstera minima incl. ‘Ceramic Face’ pot by

Graslelie vermeerderen

De graslelie (Chlorophytum) is ook zo’n makkelijke stekker. Net als bij de pannenkoekplant zie je naast de moederplant nieuwe plantjes ontstaan. Deze zet je in een nieuw potje met wat stekgrond of gewone potgrond met zand et voila. En toen had je er ineens 2. Of meer.

Lees verder onder de advertentie

Monstera stekken

De bekende gatenplant heet niet voor niets de Monstera. Als de plant flink op dreef is, neemt hij namelijk monsterlijke formaten aan. Prachtig, maar je hebt er niet altijd de ruimte voor. Gelukkig kun je de gatenplant snoeien en vermeerderen. Een Monstera heeft luchtwortels, dit zijn die bruine stengels die hier en daar uit de zijtakken groeien.

Wanneer je een tak afsnijdt om te stekken, doe dit dan onder de luchtwortel. Daarna kun je de stengel met wortel in een vaas met water laten wortelen. Na een paar weken zie je uit de luchtwortel nieuwe wortels komen en daarna kun je hem in potgrond zetten. En voor je het weet heb je weer zo’n gigant in huis.

Sansevieria stekken

De Sansevieria is niet alleen een van de makkelijkste kamerplanten, ook stekken vindt-ie prima. Snijd een stuk van de stengel af en laat je het eerst een dag of 5 drogen op een keukenpapiertje op een lichte plek, maar niet direct in de zon. Daarna kun je het stekje direct in de aarde steken en geef je het regelmatig een beetje water. Je moet wat geduld hebben, maar na een paar weken voel je dat het stekje steviger in de aarde staat en dat het gaat wortelen.

Lees verder onder de advertentie

Als de stek genoeg wortels heeft, kun je hem verpotten en kun je wat minder water gaan geven. Een keer per week is dan voldoende. Je kunt dit steeds minder vaak doen als het plantje groter wordt.

Meer lezen over planten? Dit zijn de leukste planten met een printje en de mooiste grote kamerplanten.

Bloempotten shoppen…

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: vtwonen