WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Deze kamerplanten kunnen ook gewoon buiten staan

Kan het kwaad om kamerplanten buiten neer te zetten? Bijvoorbeeld om van jouw dakterras of balkon een echte urban jungle te maken? Niet altijd! Al moet je wel rekening houden met een aantal factoren, want sommige planten houden het buiten nou eenmaal beter uit dan andere.

tuin met veel planten rotan stoel en glazen kas
Grijze gieter, groene lamp, emmer (Burbri Antiek). Kunstboom, groene ton, kunstplant, mintgroene pot (De Weldaad). Bezem (Mijn Stijl). Borstel (HAY). Groene theedoek (Dille & Kamille). Tafel en kleine kas (Combitex). Stoel (Household Hardware) Kussens, onderzetter grijze pot (vtwonen.nl). Diverse witte potten (Linda’s hoekje). Stalen vaas (Raw Materials).

Weertje hè?

Als je kamerplanten buiten zet, dan moet je op een aantal dingen letten. De planten hebben een temperatuur nodig van minstens 15 graden om te overleven. Is het dagelijks zo warm? Dan kunnen ze naar buiten. Zet de planten niet in de directe zon, dat zijn ze niet gewend en dan is er een kans dat de kamerplanten verbranden. Een plekje in de schaduw of halfzon is perfect. 

LEES OOK
Koude dag buiten: zo kun je er alsnog van genieten

Dorstig

Binnenshuis geef je planten gemiddeld een keer per week water. Buiten zul je dit een stuk vaker moeten doen. Check dus elke dag of de potgrond niet is uitgedroogd en geef zo nodig een scheut water. Zorg dat de kamerplanten in een pot staan met een drainage zodat ze geen natte voeten krijgen. 

Beestjes

Buiten zijn gelukkig veel meer beestjes dan binnen. Maar dat betekent wel dat de kamerplanten hier meer vatbaar voor zijn zodra je ze op het balkon of in de tuin zet. Om de planten minder vatbaar te maken, kun je ze plantenvoeding geven. Daar krijgen ze een sterker afweersysteem van. En bewonder je kamerplant wat vaker van dichtbij om te checken of er niks tussen krioelt. 

LEES OOK
Waarom plantenvoeding onmisbaar is voor jouw groene vrienden

Welke kamerplanten kunnen buiten staan?

Sommige kamerplanten kunnen beter tegen weersveranderingen dan andere planten. Daar zijn er nogal wat van in Nederland, dus is het belangrijk om daar ook rekening mee te houden. De volgende planten kunnen wel tegen een stootje en zijn dus perfect om buiten te zetten:

  • Yucca: als je een tropisch gevoel in huis wil halen, scoor je goed met een yucca. En dat geldt dus ook voor buiten, want deze oersterke plant is goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden. 
  • Varen: een varen is een perfect voorbeeld van een kamerplant die zowel binnen als buiten prima zal overleven. Ook in Nederland, want ze groeien hier ook gewoon in de natuur.
  • Monstera: ja, ja de superpopulaire monstera kan ook gewoon naar buiten. De planten vindt zijn oorsprong in Midden- en Zuid-Amerika en kan dus best tegen wisselende weersveranderingen. 
  • Bromelia: als je een kleurrijke bloeier wilt, kun je kiezen voor de bromelia. Zijn de temperaturen aangenaam buiten? Dan kan deze vrolijke plant naar buiten.
  • Kentia palm: de perfecte plant voor dat urban jungle gevoel: de kentia palm. Niet alleen leuk voor binnen, maar ook op het dakterras, balkon of in de tuin zal ie gegarandeerd sfeer geven.  

nog meer: Kamerplanten