5x vulplanten voor de lege hoek

beeld vtwonen Beeld

Op 6 januari is het Driekoningen, de dag dat de kerstboom toch echt wel de deur uit mag. Elk jaar opnieuw voelt die lege hoek kaler dan ooit: tijd om een grote kamerplant aan te schaffen. Hieronder vind je de vijf mooiste op een rij.

Lees verder onder de advertentie


1. Kentiapalm

Niet voor niets is de kentiapalm verkozen tot Woonplant van de maand januari. De waaier van slanke groene stengels en bladeren zorgt voor een goed gevulde hoek, zonder dat de plant ook maar een beetje kolossaal of plomp oogt –een hele verademing na de massieve kerstboom. Persoonlijk vind ik de verfijnde beauty het mooist in combinatie met natuurlijke materialen zoals rotan en hout, met wit als achtergrondkleur. Wat ook fijn is, is dat de plant nauwelijks stuk te krijgen is. Én hij kan ook op donkerdere plekken groeien.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie


2. Alocasia zebrina

De Alocasia-familie is er eentje naar mijn hart: de slanke hoge stengels zijn bezet met weinig, maar grote bladeren. Afhankelijk van het soort zijn die frisgroen van kleur, uitgerust met opvallende nerven, toelopend in een spitse punt of juist van XL-formaat. De mooiste is wat mij betreft de Alocasia zebrina. Het blad is vrij neutraal om te zien, maar de zebra-achtig gestreepte stengels daarentegen trekken alle aandacht naar zich toe. Tegen een witte of grijze muur vallen de bijzondere stengels extra op.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie


3. Calathea

Met een gedrongen postuur en een volle bladerdos die alle aandacht naar zich toetrekt, is deze plant in niets te vergelijken met de nummer twee uit dit lijstje. Gestreept groengeel, met een paarse onderkant of opvallende bladtekeningen: met deze familie kun je het best wel bont maken. Aangezien veel Calathea’s paars in het blad hebben, vind ik ze waanzinnig uitkomen tegen een poederroze muur. Ze zijn ook niet vies van wat schaduw: perfect dus voor een dooie hoek.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie


4. Ficus elastica

Eerlijk is eerlijk, aan deze plant heb ik mijn hele werkzame leven als groenredacteur moeten wennen. Ooit vond ik hem wat saai met zijn donkere, glanzende blad en rechtopgaande groei. Maar juist die sobere uitstraling ben ik in de loop der jaren erg gaan waarderen. Een kale hoek zonder al te veel poespas is dan ook het mooiste decor voor deze plant. Zijn Nederlandse naam rubberboom geeft aan waarvoor hij in groter formaat gebruikt wordt, namelijk wordt van het sap rubber gemaakt. Wees nu niet bang dat hij uitgroeit tot een enorme boom: in kamerklimaat zal het zo’n vaart niet lopen.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie


5. Yucca

Niet het klassieke soort op de twee stijve stammetjes, maar juist de exemplaren met een wat organische onderstam vind ik erg mooi. Met zijn stekelige blad neem je een klein beetje Mexico in je huis: wat wil je nog meer in de barre wintertijd? Deze plant houdt wel van een beetje meer licht, dus met een donkere hoek kom je niet (lang) weg.

Kristel blogt over tuinieren

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Ontspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Bron beeld: Mooiwatplantendoen.nl