Deze kamerplanten kunnen ook gewoon buiten staan

Grijze gieter, groene lamp, emmer (Burbri Antiek). Kunstboom, groene ton, kunstplant, mintgroene pot (De Weldaad). Bezem (Mijn Stijl). Borstel (HAY). Groene theedoek (Dille & Kamille). Tafel en kleine kas (Combitex). Stoel (Household Hardware) Kussens, onderzetter grijze pot (vtwonen.nl). Diverse witte potten (Linda’s hoekje). Stalen vaas (Raw Materials). Beeld vtwonen 08-2017 | fotografie Sjoerd Eickmans | styling Liza Wassenaar
Beeld vtwonen 08-2017 | fotografie Sjoerd Eickmans | styling Liza Wassenaar

Kan het kwaad om kamerplanten buiten neer te zetten? Zodat je van jouw dakterras of balkon een echte urban jungle maakt? Niet altijd! Al moet je wel rekening houden met een aantal factoren, sommige planten houden het buiten nou eenmaal beter uit dan andere.

Lees verder onder de advertentie

Weertje hè?

Als je kamerplanten buiten zet, dan moet je op een aantal dingen letten. Deze planten hebben een temperatuur nodig van minstens 15 graden om te overleven. Is het dagelijks zo warm? Bijvoorbeeld in de late lente of zomer, dan kunnen ze naar buiten. Zet de planten niet in de directe zon, dat zijn ze niet gewend en is er een kans dat de kamerplanten verbranden. Een plekje in de schaduw of halfzon is perfect.

LEES OOK
Koude dag buiten: zo kun je er alsnog van genieten

Geribbelde metalen plantenpot, ronde bus met deksel uit India (De Weldaad). Houten kruk, bamboe schalen met houten deksel, grote zwarte emaillen pan, kleine zwarte pannen, ecru borden, zwarte mand, naturel mand in kast set van 4, mandje met plant (Madam Stoltz). Glazen limonadetap, zwart-witte manden, witte emaillen borden, diepe borden, emaillen kommen, flesjes met zwarte dop en rietje (Nordal). Tafelkleed als schaduwdoek, schort, metalen kratje (H&M Home). Laatje van metaal en hout (Burbri Antiek). Gevlochten schaal, houten kommen (HK Living). Barbecue Korpön (Ikea). Overig privébezit Beeld styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek
Beeld styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek
Lees verder onder de advertentie

Dorstig

Binnenshuis geef je planten gemiddeld een keer per week water. Buiten moet je dit een stuk vaker doen, dit omdat de grond sneller uitdroogt. Check dus elke dag of de potgrond niet te droog is en geef zo nodig een scheut water. Zorg dat de kamerplanten in een pot staan met een drainage zodat ze ook weer geen natte voeten krijgen.

Beestjes

Buiten zijn gelukkig veel meer beestjes dan binnen. Dat betekent alleen wel dat de kamerplanten hier meer vatbaar voor zijn zodra je ze op het balkon of in de tuin zet. Om de planten minder gevoelig te maken, geef je ze plantenvoeding. Daar krijgen ze een sterker afweersysteem van. Bekijk de kamerplant ook wat vaker van dichtbij om te checken of er niks tussen krioelt, dan weet je zeker dat het goed komt.

LEES OOK
Waarom plantenvoeding onmisbaar is voor jouw groene vrienden

Lees verder onder de advertentie

Welke kamerplanten kunnen buiten staan?

De ene kamerplant kan beter tegen weersveranderingen dan andere planten. Daar zijn er nogal wat van in Nederland, dus is het belangrijk om daar ook rekening mee te houden. De volgende planten kunnen wel tegen een stootje en zijn dus perfect om buiten te zetten:

  • Yucca: als je een tropisch gevoel in huis wilt halen, scoor je goed met een yucca. En dat geldt dus ook voor buiten, want deze oersterke plant is goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden.
  • Varen: een varen is een perfect voorbeeld van een kamerplant die zowel binnen als buiten prima zal overleven. Ook in Nederland, want ze groeien hier gewoon in de natuur.
  • Monstera: ja, ja de super populaire monstera kan ook gewoon naar buiten. De plant vindt zijn oorsprong in Midden- en Zuid-Amerika en kan dus best tegen wisselende weersveranderingen.
  • Bromelia: als je een kleurrijke bloeier wilt, kun je kiezen voor de bromelia. Zijn de temperaturen aangenaam buiten? Dan kan deze vrolijke plant naar buiten.
  • Kentia palm: de perfecte plant voor dat urban jungle gevoel is de kentia palm. Niet alleen leuk voor binnen, maar ook op het dakterras, balkon of in de tuin. Deze plant zorgt namelijk gegarandeerd voor sfeer.

Kamerplanten shoppen...

Lees verder onder de advertentie