WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Trend: een tweede huisje in eigen land

Vakantiewoningen in landen zoals Frankrijk, Spanje en Italië zijn erg populair onder Nederlanders. Toch zijn er ook landgenoten die het iets dichter bij huis zoeken en een tweede woning kopen in Nederland. Wij zetten op een rij welke locaties het meest geliefd zijn. En: wat zo’n kost zo’n huisje eigenlijk?

Populaire plaatsen

Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Vastgoeddeskundigen gaat het goed met de recreatieve sector in Nederland. Eerder concludeerden zij dat de meeste Nederlanders kiezen voor een tweede woning in de provincies Zeeland (Vlissingen, Renesse en Cadzand bijvoorbeeld) en Brabant (Oisterwijk en Bergen op Zoom). Ook de Veluwe (Apeldoorn en Arnhem) en de kustgebieden van Noord- en Zuid-Holland (Schoorl, Scheveningen en Zandvoort) zijn erg in trek. Minst populair bij de Nederlandse bevolking zijn de provincie Limburg en de Friese en Overijsselse Meren.

Wat kost dat?

De duurste vakantiewoningen staan op de Waddeneilanden. Kopers betaalden daar gemiddeld €270.000 voor hun tweede woning. Als je van plan bent om een tweede woning aan de kust van Noord-Holland te kopen, ben je ongeveer €175.000 kwijt. Huizen aan de Friese en Overijsselse meren maken de top drie compleet. Voor een woning in deze gebieden betaal je gemiddeld €160.000. Het laagste bedrag voor een vakantiewoning betaal je in de provincies Flevoland en Brabant. In deze regio’s ligt de prijs van een tweede woning gemiddeld tussen de €60.000 en €80.000.

Hoe zit het met de financiering?

Als je overweegt om een tweede woning te kopen, denk dan goed na over de financiering. Als je een tweede hypotheek afsluit, is de rente vaak hoger en bovendien niet aftrekbaar. Vaak moet je een deel van het bedrag dan ook met eigen geld betalen. Wellicht is het mogelijk om de eventuele >overwaarde van je woning te gebruiken. Kortom, je moet goed uitzoeken of een eigen vakantiewoning binnen je bereik ligt. Maar als dat zo is, biedt Nederland meer dan genoeg mogelijkheden!

tweede huis
houten slaapplek

Bron: in samenwerking met Obvion
Bron beeld: vtwonen binnenkijker

nog meer: Jouw eigen huis