Dáárom moet je onderhoud doen aan je huis

beeld vtwonen Beeld

Je woont lekker in je huis en hebt er liever geen omkijken naar. Toch is het noodzakelijk om je huis te onderhouden. Waarom eigenlijk?
Allereerst ben je als huiseigenaar wettelijk verplicht om woningonderhoud te doen. Maar dat is niet alles. Ook voor je eigen portemonnee loont het om je huis goed te onderhouden. Een huis zonder achterstallig onderhoud verkoopt beter én is meer waard.

Lees verder onder de advertentie

Woningonderhoud is verplicht
Of je nou wil of niet, woningonderhoud is verplicht volgens de Woningwet. In het Bouwbesluit (dat je kunt vinden op de site van de Rijksoverheid) staat waaraan jouw woning moet voldoen op het gebied van veiligheid, gezondheid en bruikbaarheid. Aan oudere woningen worden andere eisen gesteld dan aan nieuwe(re) woningen of uitbreidingen van je woning, zoals een aanbouw of opbouw.

De gemeente houdt in de gaten of alle huiseigenaren zich houden aan de Woningwet en zorgt er zo voor dat de kwaliteit van alle woningen op peil blijft. Een inspecteur woningtoezicht beoordeelt of een woning aan de eisen uit het Bouwbesluit voldoet. Als dat onverhoopt niet zo blijkt te zijn, kan de inspecteur verlangen dat de huiseigenaar achterstallig onderhoud aanpakt om grotere schade te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van houtrot in de draagconstructie van een dak.

Het gaat in de Woningwet vooral om bouwtechnische veroudering: de achteruitgang van de gebruikte materialen in jouw huis. De materialen hebben allemaal een andere levensduur. Hout gaat bijvoorbeeld minder lang mee dan metselwerk.

Lees verder onder de advertentie

Maak je huis meer waard
Naast de wettelijk plicht die je hebt als huiseigenaar is het aanpakken van achterstallig onderhoud ook belangrijk voor waarde van jouw woning. Om te weten wat de financiële impact kan zijn voor de waarde van je huis is het noodzakelijk een expert in de schakelen. Want alleen een specialist (bijvoorbeeld een taxateur) kan vaststellen hoeveel je huis stijgt in waarde als je woningonderhoud doet.

Het klinkt misschien als een open deur maar een koper zal huiverig zijn voor een huis met achterstallig onderhoud. Vaak nemen ze de te verwachten kosten voor het onderhoud hiervan mee in het bod. Voor een koper kan het bovendien lastiger zijn om een hypotheek te krijgen voor een huis met achterstallig onderhoud. Hypotheekverstrekkers verlangen soms een bouwkundig rapport om inzicht te krijgen in de verbouw- en opknapkosten. Ook kunnen ze het bijwerken van het achterstallig onderhoud verplicht stellen of om inbreng van meer eigen geld vragen. Reden genoeg dus om te zorgen dat jouw huis goed onderhouden is. Helemaal als je plannen hebt om het te gaan verkopen.

Wat kost dat?
Onderzoek van Vereniging Eigen Huis toont aan dat de onderhoudskosten voor een eigen huis gemiddeld € 300 per maand bedragen. De kosten van verbeteringen, zoals een opbouw of aanbouw, zijn daar buiten gelaten. Wil je meer weten over onderhoudskosten kijk dan op de site van Vereniging Eigen Huis.

Lees verder onder de advertentie

Subsidie woningonderhoud
Niemand zit te wachten op extra kosten voor onderhoud. Het zijn meestal ook niet de leukste dingen om geld aan uit te geven. In een aantal gevallen kan je subsidie krijgen voor het onderhoud van jouw woning. Projecten waarvoor subsidie wordt verleend zijn meestal te vinden op de website van de gemeente waarin je woont. Een aantal gemeenten geeft bijvoorbeeld subsidie voor energiebesparende maatregelen. Op de site energiesubsidiewijzer ontdek je eenvoudig of je subsidie kunt krijgen voor energiebesparing.

Ben je eigenaar van een monumentaal pand, dan kan je wellicht aanspraak maken op een speciale subsidie voor monumenten. Meer informatie hierover vind je op Restauratiefondshypotheek en Subsidie Rijksmonument.