WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Wonen aan het water: een zegen of een vloek?

Een sfeervol grachtenpand, een prachtige dijkwoning of wonen aan een kanaal. Als het op wonen aan het water aankomt, zijn er tal van opties in Nederland. Sommigen hoeven er geen seconde over na te denken, voor de andere is het een kwestie van opties afwegen. Want wat zijn de voordelen van wonen aan het water? En tegen welke nadelen kun je aanlopen? Wonen aan het water: de voor- en nadelen op een rijtje. 

Gele lissen zuiveren het water van de zwemvijver.

Voor altijd vakantie

Voor altijd een vakantiegevoel hebben? Wonen aan het water gaat je dat bezorgen. Wakker worden van kabbelend water, genieten van de natuur en het uitzicht: wie wilt dat nou niet dag in dag uit? 

LEES OOK
Even binnenloeren: 7x wonen op het water

Waterpret

Wonen aan het water is nooit saai. De opties zijn eindeloos, zeker als het op watersporten aankomt. In de zomer heerlijk suppen, loungen in een tuinstoel of varen met een bootje en met een beetje mazzel de schaatsen onderbinden in de winter. Ook verkoeling zoeken op een bloedhete zomerdag is geen probleem meer: je plonst vanaf je eigen vlonder zo het water in.

Uitzicht

Wonen aan het water staat vaak garant aan een prachtig uitzicht. Of het nou een wijds uitzicht aan een meer of plas is met een ondergaande zon, of een gezellige botenparade in een kanaal: uitkijken op het water verveelt nooit! 

Goed voor de gezondheid

Misschien wel een van de grootste voordelen: wonen aan het water is goed voor de gezondheid. Zo vermindert het stress én is het een goede spot voor mensen met hooikoorts: van pollen heb je aan het water veel minder last. Vaak zorgt een woning aan het water ook automatisch voor meer beweging. Of dat nou door het watersporten komt of het extra onderhoud: extra beweging is altijd mooi meegenomen! 

LEES OOK
6x overnachten aan (en op!) het water

Woonplezier delen 

Wonen aan het water betekent ook dat het woonplezier gedeeld wordt met gevleugelde vrienden. Vogelspotters kunnen hun hart ophalen, maar vogels en eenden kunnen ook voor overlast zorgen. Zo kunnen ze behoorlijk wat kabaal produceren wat door het water nog extra versterkt kan worden. 

Daarnaast houden ze nergens rekening mee, dus de uitwerpselen zou je kunnen vinden op terras en tuinmeubels. Erg prettig is dat niet: de uitwerpselen stinken vaak flink, zijn soms lastig te verwijderen en bevatten soms ook parasieten. Met name kinderen zouden er ziek van kunnen worden. Houd dus rekening met een extra schoonmaakklus.

Extra bezoekers

Naast dat je het water deelt met vogels en eenden, deel je het water op een mooie zomer- of winterdag ook met dagjesmensen en toeristen. Nu ligt dat natuurlijk wel een beetje aan de ligging van de woning, maar de kans is groot dat de rust op een bloedhete zomerdag soms ver te zoeken is. Met zo’n handig zonnescherm creëer je naast privacy ook een schaduwplek tijdens hete zomerdagen.

Beestjesplaag

Met de dagjesmensen is het nog niet gedaan met extra levende bezoekers bij een huis aan het water. Insecten zijn er namelijk ook dol op. Zo leggen muggen hun eitjes het liefst in stilstaand water. Binnenshuis kun je insecten gelukkig makkelijk weren door bijvoorbeeld het gebruik van horren, maar buitenshuis wordt dat een heel ander verhaal. Probeer de zoemende beesten dan maar eens op een afstand te houden. Dit insectenhotel van Kikkerland biedt bijen een fijne plek om in te wonen.

LEES OOK
Verboden toegang: insecten buiten houden doe je zo

Verplichtingen van wonen aan het water

Een huis aan het water betekent niet de hele dag chillen op een ligbedje, helaas. Zo heeft een huis aan het water vaak meer onderhoud nodig dan een huis in een simpele woonwijk. De huizen zijn vaak een stuk kwetsbaarder door het water en de wind en verzakkingen komen hier vaker voor. 

Verder kan het waterschap verplichtingen stellen aan de huisbezitters van een woning aan het water. Met name aan de bezitters van woningen langs een sloot of kleine vaart. Zo moet de waterdoorgang te allen tijde vrij gehouden worden. Maar het water moet ook schoongehouden worden en ontdaan worden van vuilnis, kroos en bepaalde planten. 

De slootkant moet gemaaid worden en ongedierte moet bestrijd worden. Bij sommige gemeenten ben je zelfs verantwoordelijk voor het baggeren op gezette tijden. Belangrijk dus om altijd even onderzoek te doen naar de plichten bij wonen aan het water.

Klimaatverandering

Dat het klimaat met de jaren verandert zal geen nieuws zijn. Zo zal ook Nederland vaker te maken krijgen met extremer weer. Dat kan gevolgen hebben voor woningen aan het water, want de kans op schade, overstromingen en verzakkingen wordt groter. Iets om in het achterhoofd te houden.

ZELF AAN DE SLAG IN DE TUIN?
Meld je aan voor vtwonen college: Droomtuin

nog meer: wooninspiratie