WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Als nieuw! Zo verwijder je kalkaanslag op je favoriete glazen

Iedereen heeft zo zijn favoriete glazen. Of dit nu simpele longdrink glazen, chique champagneglazen, of mooie wijnglazen zijn, je favoriete glazen zijn logischerwijs vaak in gebruik. Hierdoor zullen ze ook vaker in de afwasmachine belanden. En hoogstwaarschijnlijk zorgt dit er uiteindelijk voor dat je deze glazen op een gegeven moment voorzien zijn van een witte waas. Oftewel: kalkaanslag. Kalkaanslag verwijderen is gelukkig makkelijker dan je denkt. Wij leren je dé truc!

vtwonen 07-2016 | vitrinekast met gouden accessoires
Vitrinekast, kruk, glazen stolpen (Portrait). Glazen windlicht facet met goudkleurige randen, papieren bollenslinger (Nordal). Schragen (Van Mokum). Tafelblad (Combitex). Op tafel: schalen (Household Hardware). Draadmandje met glazen van Madam Stoltz (Deens). In de kast: gouden huisje, vazen met ribbels van Diesel (Nijhof). Astronaut, klokvaas (Van Mokum). Lamp van Madam Stoltz, marmeren snijplank van Madam Stoltz (Deens). Theepot, vazen-vaas (Pols Potten). Draadstalen mand (Portrait), linnen kleed, gehaakt hesje (H&M).

Het antwoord: zuur

Kalkaanslag op je glazen lijkt moeilijk weg te krijgen, je stopt je glazen immers in de vaatwasser om ze schoon te krijgen – en in plaats van er blinkend uit te komen zijn ze opeens voorzien van een wit laagje. Maar het is makkelijk op te lossen! Alleen niet met vaatwastabletten of afwasmiddel… Maar met zuur! In veel schoonmaakmiddelen zit op de een of andere manier zuur verwerkt (samen met nog een heleboel andere dingen, zoals geurstoffen), maar je kunt ook gewoon simpele schoonmaakazijn kopen bij de supermarkt. Dan ben je waarschijnlijk in totaal nog geen euro kwijt! Liever een voorraad inslaan? Kijk dan hier.

Easy peasy

Dan nu: de kalkaanslag verwijderen. Hoe ga je te werk? Giet een flinke scheut schoonmaakazijn in de glazen (tot waar de kalkaanslag te zien is) en laat dit een nachtje intrekken. Tussendoor even roeren kan, maar is geen must. De volgende ochtend spoel je de glazen goed af, zodat al het zuur helemaal weg is. Je zult meteen zien: de witte waas is verdwenen als sneeuw voor de zon! Zo simpel is het eigenlijk.

Dan nu: tijd voor wijn!

Niet dat dit heel veel werk was, maar toch: nu deze klus geklaard is, is het weer tijd om te genieten van je favoriete glazen alsof je ze net nieuw hebt. Trek een mooie fles wijn uit de kast (of iets anders waar je zin in hebt natuurlijk) en plof op de bank.

LEES OOK
De magie van vintage wijnglazen

nog meer: wooninspiratie