WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Handig trucje: zo weet je of de afzuigkap schoonmaken nodig is

Hoe vaak doe jij het, de afzuigkap schoonmaken? Het algemene advies is om dat eens in de acht tot tien weken te doen. Of jouw afzuigkap baat heeft bij een iets kortere tussenperiode of juist nog wel een weekje langer mee kan, hangt af van je kookgedrag. Zo zou de fanatieke thuiskok vaker aan de slag moeten met de afzuigkap dan een salade-fan. Of het schoonmaken al nodig is? Er is een handig trucje om dat te achterhalen.

afzuigkap witte keuken

Afzuigkap schoonmaken

Afgezien van de hygiëne is een schone afzuigkap ook belangrijk voor de veiligheid. Als je het schoonmaken écht lang laat liggen en er zich veel vet ophoopt, kan er zelfs brand ontstaan. Bij een gevalletje ‘vlam in de pan’ kan dat serieuze gevolgen hebben, want zo’n laagje vet is heel brandbaar. Goed, zo’n vaart zal het niet lopen, maar het schoonmaken van de afzuigkap is dus wel een klusje dat je maar beter serieus kunt nemen. Het zorgt er ook voor dat het apparaat z’n werk goed doet. Een afzuigkap moet namelijk een bepaalde zuigkracht hebben; niet zoveel dat de tomatensoep omhoog vliegt, maar wél genoeg om de luchtstromen vol vocht en geurtjes naar buiten te werken. Wanneer de afzuigkap dus aan een schoonmaakbeurt nodig is, merk je dat aan de zuigkracht.

LEES OOK
Dit moet je weten over het (laten) inbouwen van een afzuigkap

Zuigkracht checken

Je kunt de zuigkracht makkelijk checken door de afzuigkap aan te zetten en een vel keukenpapier tegen de roosters te houden. Blijft het keukenpapier aan het rooster van de afzuigkap hangen? Dan doet het apparaat nog precies wat-ie moet doen en hoeven de filters nog niet schoongemaakt te worden. Dwarrelt het keukenpapier weer naar beneden, dan is het de hoogste tijd om de afzuigkap weer eens schoon te maken.

Aan de slag

Hoe je zo’n afzuigkap het best schoonmaakt? Je leest de tips van vtwonen hier. Wist jij bijvoorbeeld al dat baking soda echt hét wondermiddel is voor een schone afzuigkap?

Schoonmaakhulpjes voor in de keuken

nog meer: wooninspiratie