Afzuigkap schoonmaken voor een brandveilige keuken: soorten filters en werkwijze

Flexa Creations muurverf bij de ramen Authentic Grey, Flexa Creations lak voor de keukenfronten Sweet Umber (flexa.nl). Wandtegels Marrakesh Bronze mat van vtwonen by Douglas & Jones (douglasjones.nl). Zwarte grepen, per stuk € 3,59 (karwei.nl). Eetkamerstoelen Yo, per stuk € 277,50 (eijerkamp.nl). Wandklok € 165,- (zuiver.com). Braadpan van BK € 79,- (fonq.nl). Vaas van vtwonen € 44,95 (vtwonen.nl). Overig privébezit. Beeld JA | vtwonen extra aflevering weer verliefd op je huis 6 | styling Fietje Bruijn | fotografie Margriet Hoekstra
Beeld JA | vtwonen extra aflevering weer verliefd op je huis 6 | styling Fietje Bruijn | fotografie Margriet Hoekstra

Als je de binnenkant van de afzuigkap nog nooit hebt gezien, laat staan gereinigd, is het handig om even door te lezen. Want als je regelmatig kookt, waarbij er enorme hoeveelheden vocht, vet en stof in de kap verdwijnen, dan staat je maar een ding te doen: mouwen opstropen en schoonmaken die afzuigkap.

Lees verder onder de advertentie

Brandgevaar

Het idee dat vet zich alsmaar in de filters ophoopt is niet alleen vies, het is ook serieus gevaarlijk. Want die vetlaag is brandbaar en als per ongeluk de vlam in de pan slaat, dan kan dit vet in de filters in brand vliegen. Bovendien komt bij het koken fijnstof vrij en als dit niet goed kan worden afgevoerd, is het schadelijk voor je gezondheid.

Soorten afzuigkap filters

Er zijn drie soorten filters voor een afzuigkap: metalen vetfilters, koolstoffilters en plasma filters. Het metalen filter zie je aan de onderkant van de kap. Wanneer je een recirculatiesysteem hebt – een afzuigkap die de lucht niet naar buiten afvoert – dan zit er onder het metaalfilter ook een koolstoffilter. Metalen filters kun je zelf schoonmaken, maar moet je wel om de drie jaar vervangen.

Koolstoffilters

Koolstoffilters kun je niet schoonmaken, deze moet je om de zes maanden vervangen door een nieuw exemplaar. Er bestaan universele koolstoffilters die je zelf op maat kunt knippen, altijd handig om deze in huis te hebben. Koolstoffilters filteren ongeveer 80 tot 90 procent van de geuren die vrijkomen tijdens het koken.

Lees verder onder de advertentie

Plasmafilters

Plasmafilters filteren niet alleen geuren, maar ook pollen, bacteriën, virussen en schimmels. Nog een voordeel is dat plasmafilters maar liefst vijftien jaar meegaan. De aanschaf, ongeveer € 500, is duurder dan een koolstoffilter, maar je hoeft hem minder vaak te vervangen, dus ben je na ongeveer tien jaar goedkoper uit. Ze zijn verkrijgbaar in een rond en plat model. Zo is er voor ieder afzuigsysteem wel een mogelijkheid.

Krijg je lol in het schoonmaken?
Pak dan meteen even de oven en wasmachine mee!

Filters schoonmaken

De metalen filters van de afzuigkap kun je dus schoonmaken, yes! Check voor de zekerheid in de handleiding of de filters in de vaatwasser mogen. Als ze niet van aluminium zijn, dan zal dit gewoon het geval zijn. Simpeler kan bijna niet, maar even wat tips op een rij:

Lees verder onder de advertentie
  • Kijk goed hoe het filter in de afzuigkap zit (of maak er een foto van) voordat je hem eruit haalt, dan weet je hoe hij er later weer in moet.
  • Leg het filter met de vette kant naar beneden.
  • Zorg dat het metalen filter alle ruimte heeft in de vaatwasser en niet klem zit. Anders kan het filter kromtrekken.
  • Een kort programma van 40 graden is voldoende.
  • Laat het filter goed opdrogen op een theedoek.
  • Maak de filters op deze manier elke 2 tot 3 maanden schoon.
  • Wanneer de vaatwasser draait, heb jij tijd om de binnen- en buitenkant van de afzuigkap weer schoon en glanzend te maken. Dit doe je met heet water en groene zeep of afwasmiddel. Even opwrijven met een microvezeldoek of theedoek en klaar!

Afzuigkap schoonmaken met baking soda

Heb je geen vaatwasser? Dan kun je ook met baking soda aan de slag.

  • Leg het filter in de gootsteen met de vette kant naar boven en strooi er wat baking soda en een paar druppels afwasmiddel overheen.
  • Zet het filter in heet water en laat het 10 minuten intrekken.
  • Het overtollige vet schrob je er met een afwasborstel af.
Lees verder onder de advertentie

Let op! Baking soda is een no-go als de filters van aluminium zijn. In dat geval moet je met onverdund afwasmiddel aan de slag.

Voor een schone en opgeruimde keuken…

Bron: beeld: vtwonen extra aflevering weer verliefd op je huis 6 | styling Fietje Bruijn | fotografie Margriet Hoekstra

Lees verder onder de advertentie