WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo wordt én blijft de prullenbak fris en fruitig

Zak erin, rotzooi erin, zak eruit, nieuwe zak erin en klaar. Zou je denken. Maar ook een prullenbak heeft om de zoveel tijd een grondige schoonmaakbeurt nodig. En dat wordt nog weleens vergeten of overgeslagen tijdens de schoonmaakroutine. Terwijl een prullenbak schoonmaken juist zo belangrijk is door de ophopingen van bacteriën en nare geuren die vrij kunnen komen.

keuken | woonkeuken | schoonmaken | afval scheiden | witten hoekkeuken

De snelle versie

Niet iedereen heeft zeeën van tijd om een prullenbak een grondige poetsbeurt te geven. Soms moet het gewoon even snel gebeuren. Haal de volle zak uit de emmer en check of er rotzooi op de bodem blijft liggen. Haal dit eerst weg met een stuk keukenpapier. Hier zuigen de vieze sappen en resten zich gemakkelijk in.

Vervolgens kun je aan de slag met een beetje afwasmiddel en een schoonmaakdoekje. Afwasmiddel heeft vaak een antibacteriële en ontvettende werking, de perfecte combinatie om een prullenbak mee schoon te maken. Boen de binnenkant goed en neem de buitenkant van de bak mee. Vergeet ook de binnenkant van de deksel niet! 

LEES OOK
Sneller schoonmaken met deze 4 cheats

De grondige versie

Lijkt er een soort kernramp te zijn voltrokken in de vuilnisbak? Dat vraagt om een zeer grondige schoonmaakbeurt. Als je er zeker van wilt zijn dat alle bacteriën en geuren de prullenbak verlaten, kun je bleekmiddel gebruiken. Let wel op, dit is een agressief middel. Gebruik dus je allermooiste poetsdoek tijdens het gebruik en trek eventueel handschoenen aan. 

Zorg allereerst ervoor dat de volle zak uit de vuilnisbak is. Haal ook meteen de binnenste bak uit de prullenbak en zet deze apart. Sop de boel goed met bleekmiddel (het liefst de dikke bleek) en laat het zo’n vijf minuten intrekken. Maak nu een doek nat met water en neem de prullenbak af. 

Vervolgens kun je de prullenbak nog eens schoonmaken met wat allesreiniger. Ook fijn als je de geur niet zo goed trekt. Let wel op dat de bleek zo goed als verdwenen is, dit mag je namelijk nooit mengen met een ander schoonmaakmiddel. Er kan dan een chemische reactie ontstaan en die geur kan nog heftiger uitpakken.

LEES OOK
10x de meest vergeten dingen tijdens het schoonmaken

De studentenversie

Deze makkelijke versie van de prullenbak schoonmaken is zowel snel als grondig en wie wil dat niet? Het enige dat je hoeft te doen is de prullenbak meenemen onder de douche. Dus als je zelf wel een schoonmaakbeurt kunt gebruiken, vergeet de prullenbak dan niet mee te nemen. Gebruik een schoonmaakmiddel naar keuze en spuit de prullenbak grondig af onder de douche. Zo weet je zeker dat je elk plekje meepakt. Laat de prullenbak goed drogen voor je ‘m weer gaat gebruiken. 

Nare geuren voorkomen

Er bestaan tal van trucjes om een prullenbak fris te laten ruiken. Maar als je een stinkende prullenbak wilt voorkomen, dan is en blijft het belangrijk om de zak regelmatig te vervangen. Denk dus bij de aanschaf van een nieuwe afvalemmer goed na over de maat. Deze moet niet te groot zijn voor het huishouden, want anders krijgen etensresten en andere narigheden vrij spel om uit te groeien tot stinkbommen. 

Om te voorkomen dat er sappen op de bodem van de prullenbak eindigen, kun je bijvoorbeeld kattenbakkorrels of vellen keukenrol onderin leggen. Die zullen de resten absorberen en zo is de prullenbak ook makkelijker schoon te maken in het vervolg. 

LEES OOK
8 hacks tegen een stinkende vuilnisbak

nog meer: wooninspiratie