WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Tips voor kwasten bewaren

Hoe maak je je verfkwasten goed schoon? En wat is de beste manier om je kwasten voor eventjes of langere tijd op te bergen? De beste tips voor het bewaren van kwasten.

styling verf

Inpakken

Verpak je kwasten in huishoudfolie of in een afgesloten plastic zakje. Bewaar de kwasten het liefst op een koele plaats. De volgende dag zijn je kwasten nog goed en kun je er gemakkelijk mee verven. Wil je ze voor ietsje langer bewaren, strijk ze dan zoveel mogelijk af met een doek en zet ze in een laagje water. Op deze manier zijn de kasten tot vele dagen later meteen gebruiksklaar.

Kwasten bewaren voor langere tijd

Wanneer je het schilderen voor een langere periode wilt onderbreken, veeg de verf dan oppervlakkig van de kwast met een doek en zet de kwast een nachtje in een kwastenbox gevuld met rauwe lijnolie. Lijnolie is te koop bij de verfspeciaalzaak. Als je de kwast eruit haalt, veeg je de overtollige olie af met een niet stoffige doek. Daarna kun je er zo weer mee schilderen. Kwasten met waterverdunbare verf kun je ook in water bewaren. Zorg wel dat de haren helemaal onder staan, en sluit het potje luchtdicht af, bijvoorbeeld met aluminiumfolie. Strijk de kwast goed af op een krant als je weer gaat verven.

Schoonmaken

Het schoonmaken van kwasten zorgt voor veel afval. Voor het milieu is het het beste de kwasten te laten drogen en weg te gooien bij het gewone afval. Droge verfresten zijn geen chemisch afval. Kwasten mag je niet onder de kraan uitspoelen, ook niet als je waterverdunbare verf hebt gebruikt. Ook waterverdunbare verf (of acrylaatverf of acrylverf) en beits bevat stoffen die slecht zijn voor het milieu.

Wil je je verfkwasten toch schoon en droog krijgen voor een volgende klus? Gebruik dan een kwastenreiniger (er zijn speciale reinigers voor alkydverf en voor acrylverf). Daarna maak je ze schoon met water en zeep. Als de kwast nog stug aanvoelt, herhaal je dit nog een keer. De resten van de kwastenreiniger met verf breng je daarna naar een klein chemisch afval (kca) bij jou in de buurt.

Shop de mooiste verfkleuren…

nog meer: wooninspiratie