WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

4x design musea in Nederland, België en Duitsland

Struinen langs bijzondere collecties en verwonderd worden door de oudste én nieuwste designs. Een dagtrip naar een museum blijft een unieke ervaring. Laat je onderdompelen door deze vier design musea in Nederland, België en Duitsland die zeker de moeite waard zijn om eens te bezoeken. Houd de websites van de musea goed in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen rondom corona.

vtwonen 05-2016 | zen huis met moderne witte bank
Hanglampen Moon Scraplight series van Graypants (Van Mokum). Bijzettafel van de designbroers Bouroullec voor Vitra, aan de wand foto’s Japanese Girls per stuk, daybed van Flexform met leren rolkussen (Mobilia). Grote metalen vaas van Pomax, plaid van House Doctor in zwart en ivoor (vtwonen.nl). Witte vaas privébezit.

1. Vitra Design Museum

Gelegen in Weil am Rhein, Duitsland, ligt het Vitra Design Museum. Van alle design musea is dit de enige die compleet is gewijd aan Vitra. Je weet wel, het label van onder andere de welbekende Vitra Panton Chair en Eames Lounge Chair. Het museum bestaat uit diverse gebouwen. Vitra onderzoekt de verhouding tussen design, architectuur, kunst en alledaagse cultuur van vroeger en nu. In het museum is de unieke collectie van meubels, verlichting en interieurdesign te bewonderen. Jaarlijks organiseert het Vitra Design Museum tot tien tentoonstellingen over uiteenlopende thema’s op het gebied van design en architectuur. Deze zijn te bezichtigen in het hoofdgebouw van Frank Gehry, in het Schaudepot van Herzog & de Meuron en op andere locaties op de Vitra Campus. Veel tentoonstellingen worden zelfs meegenomen op tournee en gepresenteerd in partnermusea over de hele wereld.

2. Design Museum Gent

Design Museum Gent neemt je mee op reis door verschillende tijdperken. Laat je onderdompelen door de uitgebreide collecties die lopen vanaf de vijftiende eeuw tot nu. Van een collectie waarbij stil wordt gestaan hoe we het beste voor plastic kunnen zorgen tot een tentoonstelling over collectiestukken uit 1960. Elk voorwerp heeft een uniek en bijzonder verhaal. Het doel van het museum is om men bewust te maken van de impact die design heeft op ons dagelijks leven, want design is overal. Met de collecties wil het Design Museum de Belgische designcultuur versterken en via ontwerp bredere maatschappelijke thema’s als duurzaamheid, mobiliteit en intelligente technologie onder de aandacht brengen. Daarnaast onderzoeken ze welke rol design kan spelen in de toekomst.

LEES OOK
Shopgids: de design woonstijl

3. Stedelijk Museum Amsterdam

Het Stedelijk Museum Amsterdam richt zich op moderne en hedendaagse kunst en design. Het museum is in het bezit van meer dan 100.000 werken. Hun collectie wordt beschouwd als een van de belangrijkste collecties moderne en hedendaagse kunst in Europa. Dit museum is een van de weinige design musea die de beeldende kunst van 1860 tot heden toont, met grote werken van kunstenaars als Vincent van Gogh, Henri Matisse en Piet Mondriaan. Ook vertegenwoordigd het museum stromingen als Bauhaus en Amsterdam School in de collectie. Daarnaast worden er regelmatig dialogen gevoerd met kunstenaars waar je als bezoeker aan kunt deelnemen.

4. Design Museum Den Bosch

Al sinds de jaren ’80 presenteert Design Museum Den Bosch, die toen nog Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch heette, design en vormgeving in bijzondere exposities. Het museum bouwde in de loop der jaren een unieke naoorlogse keramiek- en moderne sieradencollectie op, gecombineerd met hedendaagse kunst en design. Nederlandse designers die hun kunst hebben tentoongesteld zijn onder andere Bart Hess, Wieki Somers, Maarten Baas en Scholten & Baijings. Ook internationele vormgevers als Ettore Sottas, toonden hier hun werk. Net als Design Museum Gent besteed Design Museum Den Bosch aandacht aan de invloed van design op ons dagelijks leven.

LEES OOK
5x inspirerende podcasts over interieur en design

nog meer: wooninspiratie