WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Wat is duurzaamheid?

Bij vtwonen zie je weleens artikelen voorbij komen over duurzaamheid. Maar, wat houdt dat nu precies in? En hoe breng je het in de praktijk? Wij geven antwoord op de prangende vraag: wat is duurzaamheid?

wat is duurzaamheid

Wat is duurzaamheid?

Wat houd de term ‘duurzaamheid’ nu precies is? De officiële definitie (uit 1987!) luidt: “Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”. Dat is een hele mond vol. Eigenlijk komt het er dus op neer dat we zorgen dat we zo met onze aarde omgaan dat deze onze kinderen én de generaties daarna in hun behoeften kan blijven voorzien. Duurzaamheid = zorgen dat de aarde bewoonbaar blijft. En dat is best belangrijk!

People, Planet, Profit

Duurzaamheid wordt vaak omschreven aan de hand van de drie P’s: People, Planet en Profit. Het gaat er bij duurzaamheid om dat deze drie – mens, milieu en economie – met elkaar in evenwicht zijn. Op die manier zorgen we dat de aarde niet uitgeput raakt en dat deze ook op langere termijn leefbaar blijft.

Momenteel putten we de aarde uit. Natuurlijke hulpbronnen, zoals olie, gas en bomen raken langzaamaan op en de grond raakt onvruchtbaar. Dat we duurzamer moeten leven en produceren, daar kan niemand meer omheen. 

Ecologische voetafdruk

De ecologische voetafdruk geeft aan hoeveel ruimte er per persoon beschikbaar is op de aarde. In het westen zitten we hier allemaal dik overheen. Ook jij waarschijnlijk. Denk maar eens na over hoeveel ruimte en grondstoffen er wel niet nodig zijn om alles te producten wat jij eet en consumeert. Dit staat natuurlijk niet in verhouding met de voetafdruk van iemand in een derdewereldland. In ons artikel over de ecologische voetafdruk lees je hier alles over. Door duurzamer te leven kun je voetafdruk verkleinen, een mooi streven.

Duurzaam ondernemen

Steeds vaker horen we bedrijven zeggen dat ze duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo). Dat is mooi! Duurzame ondernemers willen naast geld verdienen ook voor mens en milieu zorgen. Winst gaat dus niet meer ten koste van de aarde en er wordt rekening gehouden met CO2 uitstoot en ook met de werknemers in het bedrijf.

Duurzaam wonen

Bij vtwonen ligt de nadruk vooral op duurzaam wonen. Want ook in huis kun je al veel doen om iets duurzamer te leven. Denk aan energie besparen of zelf energie opwekken en je kunt je huis ook energiezuiniger maken. Isoleer het beter, schaf een energiezuinige cv-ketel aan of stap over op een warmtepomp. Zo kom je al snel aan een beter energielabel en dus een groener, duurzamer huis. En het mooie is: dat scheelt ook in je portemonnee! Wil je aan de slag met een duurzamer of slimmer huis? Dan is het futureproof nummer van vtverbouwen onmisbaar. 

Duurzame spullen kopen 

Houd jij rekening met duurzaamheid bij het aanschaffen van spullen? Duurzaam wonen betekent ook dat je kritisch bent op spullen die je aanschaft. Heb je het echt nodig, of ziet het er gewoon leuk uit? Vaak kopen we veel meer dan we echt nodig hebben. Wil je toch graag iets nieuws? Let er dan op hoe het geproduceerd is. Is het product gemaakt van goede, eerlijke materialen? En wordt het op een milieuvriendelijke manier gemaakt en getransporteerd? 

Receycle je spullen

Heel veel spullen kun je receyclen en weer een nieuw leven geven. Materialen, meubels en natuurlijk je woonaccessoires. Maak er bijvoorbeeld iemand anders blij mee, schilder een meubelstuk met krijtverf voor een hele nieuwe look, of breng het naar de kringloop.

nog meer: wooninspiratie