Energielabel woning: dit wil je erover weten

beeld vtwonen Beeld JA | vtwonen catalogus 2019-2020 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA | vtwonen catalogus 2019-2020 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

Tegenwoordig krijgt elke woning een energielabel. Het energielabel geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Handig, als je een nieuwe woning wilt kopen of huren. Maar ook een leidraad om je huidige huis duurzamer te maken.

Lees verder onder de advertentie

Energielabel woning

Elke woning heeft een energielabel. Toch blijkt uit onderzoek dat 79% van de mensen niet weet welk label zijn of haar huis heeft. Wel vindt 60% van de mensen het energielabel belangrijk bij de aanschaf van een nieuwe woning. Het is geen papiertje, maar een uitgebreid rapport waarin ook de eigenschappen van de woning en de gegevens van de adviseur staan. Ook staan er adviezen in om de woning energiezuiniger te maken. Wanneer je weet welk label bij je woning hoort, kun je proberen het te verbeteren. Een mooie uitdaging!

Hieronder zie je de betekenis van elk energielabel, met daarbij het energieverbruik per m² per maand.

 • Energielabel A++++ woning: 0 gigajoule
 • Energielabel A+++ woning: 0 gigajoule
 • Energielabel A++ woning: minder dan 0,5 gigajoule
 • Energielabel A+ woning: minder dan 0,7 gigajoule
 • Energielabel A: minder dan 1,05 gigajoule
 • Energielabel B woning: minder dan 1,3 gigajoule
 • Energielabel C woning: minder dan 1,6 gigajoule
 • Energielabel D woning: minder dan 2,0 gigajoule
 • Energielabel E woning: minder dan 2,4 gigajoule
 • Energielabel F woning: minder dan 2,9 gigajoule
 • Energielabel G woning: meer dan 2,9 gigajoule
Lees verder onder de advertentie

* Energie wordt uitgedrukt in Joules. In Nederland drukken we (de energie-inhoud van) aardgas in MJ (megajoule) of GJ (gigajoule) uit.

LEES OOK
Heerlijk wonen én goed voor je milieu: zo draag jij je steentje bij

Verplicht energielabel

Sinds 2021 is het verplicht om bij de verkoop, huur en oplevering van huizen en appartementen een energielabel beschikbaar te stellen. Dit label geeft aan hoe duurzaam de woning is, gebaseerd op isolatie en installaties.

Lees verder onder de advertentie

Begin 2015 hebben alle vijf miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Bij verkoop of nieuwe verhuur moet je dit voorlopige label definitief maken. Dat kan eenvoudig online en kost maximaal een paar tientjes. Ontbreekt een definitief label bij verkoop of verhuur, dan riskeer je een flinke boete. Er zijn wel een aantal uitzonderingen:

 • Bij koop of verkoop van een officieel erkend monument, tiny house, woonboot, kamerhuur of een tijdelijk gebouw met een gebruiksduur van maximaal 2 jaar hoef je geen energielabel te overhandigen.
 • Er zijn nog enkele andere uitzonderingen, kijk daarvoor op rijksoverheid.nl.

Met het label kun je goed beoordelen hoe energiezuinig je woning is. Een woning met energielabel A kan op de lange termijn veel besparen op de energiekosten. Bij een woning met een laag energielabel moet je misschien nog wat investeren. Het label kan tegenwoordig zelfs invloed hebben op de waarde van je huis.

Lees verder onder de advertentie

Zo kun je het energielabel woning berekenen

Het energielabel woning is er in de klassen A++++ (groen, energieneutraal) tot en met G (rood, zeer onzuinig). Dit geeft aan hoe energiezuinig je huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Het energielabel voor een woning berekenen wordt meestal gedaan door een energieadviseur die hierin is gespecialiseerd. Hij of zij zal de woning beoordelen aan de hand van 100 tot 150 energiepresterende punten. De adviseur gebruikt hiervoor een Nederlandse Technische Afspraak (NTA8800). Dit is een algemene, transparante bepalingsmethode voor de energieprestatie.

Het energielabel woning wordt onder andere gebaseerd op de volgende onderdelen: isolatie, HR++glas, zonnecollector en zonneboiler, isolatie van CV-leidingen en toepassing van een zuinige HR-ketel. Wil je een indicatie hebben van welk label je woning heeft? Via VerbeterUwHuis.nl kun je inschatten welk label bij je woning hoort. Heeft je woning al een energielabel, dan kun je het via ep-online.nl opzoeken.

Wil je toch een officieel energielabel woning of maatwerkadvies laten opstellen? Hier kun je een aanbieder bij jou in de buurt vinden.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Klimaatfolie voor een duurzaam huis: dit wil je weten

Wat levert het op?

Bij een energieneutrale woning met het label A+++ of A++++ staat de meter op nul. Heeft je woning een A-label? Dan pakken de energiekosten flink lager uit. Een gemiddeld rijtjeshoekhuis met een E-label kost in het eerste jaar zo’n € 1.180 meer aan energiekosten ten opzichte van een huis met een A-label. Over 10 jaar is dat maar liefst € 16.500. En G-label kost je eerste jaar zelfs al € 2.230 extra. Daarnaast heb je in een huis met een groener label minder last van tocht, vocht en koude plekken. Dit verhoogt het wooncomfort.

Shop duurzame items voor in huis…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: vtwonen catalogus 2019-2020 | Styling Kim van Rossenberg | Fotografie Sjoerd Eickmans