vtwonen

Stappenplan tv-meubel maken

Zelf een stoer tv-meubel maken? Als je dit tv-meubel bekijkt, lijkt het een robuust ding van zware materialen. Niets is minder waar. Het meubel is gemaakt van steigerhouten planken. De planken zijn geplaatst tegen het blad en de poten, waardoor het robuust oogt. De poten zijn dus hol van binnen. Hieronder vind je het stappenplan en kun je de werktekening van het meubel downloaden.

tv-meubel maken

tv-meubel-werktekening

Nodig

  • Voor het blad: 3 steigerplanken van 500 cm lang, 20 cm breed en 3,2 cm dik.
  • Voor het voor- en achteraanzicht van het blad: 2 steigerplanken van 500 cm lang, 10 cm breed en 3,2 cm dik. Je kunt die van 20 cm breed dus doormidden laten zagen.
  • Voor de 3 poten: 24 planken (8 per poot) van bijvoorbeeld 50x20x3,2 cm.

Werkwijze

  • Het blad maak je van 3 planken van 20 cm naast elkaar.
  • Verticaal zet je daar 3 planken tegenaan. De planken moet je wel op maat afzagen, afhankelijk van de gewenste hoogte van het tv-meubel. Bijvoorbeeld op 50 cm.
  • Aan elke zijkant zet je verticaal ook een plank van 20 cm breed en 50 cm hoog.
  • Doe dit ook aan de andere kant van het blad.
  • De lat van 10 cm breed plaats je aan de voorkant van het blad, zo lijkt het alsof het een massief blad van 10 cm dik is. Dit doe je ook aan de andere kant van het blad.
  • Nu moet je de poten aan de beide zijkanten dicht maken, alsof het een massieve poten zijn. Dit doe je door aan iedere kant 3 planken van 50 cm, minde plankdikte van 3,2 cm onder het blad te plaatsen. De poot is dan een dikke gesloten rechthoek bestaande uit verticale planken.
  • Voor extra stevigheid kun je in het midden van het blad op dezelfde manier nog een poot maken. Zo krijg je ook een leuke vakverdeling, waar je bijvoorbeeld kratjes tussen kunt schuiven.

Steigerplanken zijn onder andere te koop bij: steigerplankenbezorgen.nl

TIP Wanneer je het hout eerst een tijdje op kamertemperatuur laat drogen, krijg je minder werking. Maar bij een stoer meubels als dit misstaan wat scheurtjes en kieren niet.

Bron:  101woonideeën juli 2013

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Tina op 15 april 2017 om 19:04

Heel mooi tv meubel. Helaas ben ik niet zo handig en moet ik dit uitbesteden. Ik wil dit model in een soort L vorm laten plaatsen. Kan iemand zeggen wat ongeveer de kosten zijn voor het maken van zo'n meubel. Ik wil een beetje in kunnen schatten of er geen buitensporige bedragen gevraagd wordt voor het maken

>

vtwonen op 18 april 2017 om 11:04

Beste Tina, helaas kunnen we niet terugvinden wat de kosten voor dit meubel zijn geweest. Dit meubel is privébezit geweest van de mensen bij wie we binnen hebben gekeken. De werktekening is een hulpmiddel om zelf een soortgelijk meubel te maken. Misschien kun je eens bij een timmerman of andere vakman navraag doen naar de kosten die samenhangen met het zelfmaken van dit meubel.

>

Tina Bakker op 9 januari 2017 om 12:52

Mooi tv meubel, er staat alleen niet bij hoe je alles aan elkaar vast moet maken. Is dit lijmen of schroeven?

>

elise Borsboom op 7 april 2016 om 14:22

Super leuk idee, ik ga hem proberen te maken! Nu vind ik de kleur op de muur ook super gaaf! Weten jullie misschien welke kleur dit is?

>

Myrthe op 30 augustus 2015 om 22:51

hallo, ik ben op zoek naar de poster 'what i love most about my home is who i share it with' maar kan het nergens vinden. Weten jullie waar ik deze kan vinden?

Groeten, Myrthe

>

M op 8 augustus 2015 om 23:01

Leuk

>

Ilvy op 26 juli 2015 om 18:47

Jammer dat Karwei op hun plaats weer naar jullie verwijzen m.b.t het monteren van dit meubel.. Iemand anders hier nog tips over?

>

vtwonen op 27 juli 2015 om 09:03

Hi Ilvy, wat vervelend dat Karwei je hierbij niet wilt helpen. Ben je zelf langs een bouwmarkt gegaan? Als je de werktekening meeneemt kun je, normaal gesproken, altijd om advies vragen. Succes! Hartelijke groet, vtwonen

>

Kim op 16 juni 2015 om 22:40

Helemaal gaaf! Dit ga ik proberen! Alleen... Hoe werk ik de schroeven mooi weg? Of maak je de planken dmv iets als een hoekprofiel aan elkaar?

>

vtwonen op 17 juni 2015 om 10:06

Hi Kim. Leuk dat je dit zelf gaat maken! Wij kunnen helaas geen advies geven over de schroeven. Dit zou je eens bij een KARWEI vestiging na kunnen vragen. Succes!

>

Ingeborg op 18 februari 2015 om 10:17

met welke verf kan je het steigerhout het beste wit verven?

>

vtwonen op 20 februari 2015 om 08:06

Beste Ingeborg, dit kun je beter even bij een bouwmarkt zoals Karwei navragen. Zij kunnen je in de winkel direct laten zien welk potje verf de juiste is voor steigerhout.

>

femmy op 26 april 2014 om 09:11

dit wil ik maken

>

klaassen op 26 april 2014 om 09:10

mooi

Shop suggesties

Inspiratie suggesties