WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Met dit simpele ingrediënt geef je een roestig effect aan je bloempot

Als je uitgekeken bent op een oude bloempot of vaas, dan kan je die super makkelijk een andere look geven. Met een kwast en een lik verf kom je al een heel eind, en met een paar simpele trucjes zorg je voor een heel andere finish. Zo kun je een oude vaas een terracotta look geven. Of net een tikje stoerder: ga voor een roestig effect op de pot of vaas. Zo doe je dat.

Matte krijtverf op muur Steel Blue, per liter € 39,- (pure-original.nl). Bijzettafel Atelier op één poot, in hoogte verstelbaar, 42-55x35x35 cm (hxbxd) per stuk € 89,-, tafel Fara met halfrond onderstel, per 2 € 249,-, lijst Shift € 24,95 (basiclabel.nl). Grijze pot van d&m € 13,80, roestkleurige bak Cave van d&m € 77,99, grote zwarte bak Highlands van Bolia € 159,- (vtwonen.nl). Planten linksachter beginnend met de klok mee: Ctenanthe Amagris, Philodendron Red Beauty, Opuntia en Dracaena Draco (plantenverhuur.nl). Overig privébezit.

Roestig effect

Een pot of vaas met roestig effect krijg je door een product toe te passen dat bijna iedereen wel in huis heeft: kaneel! Het roestige effect komt het best naar voren op een grijze of beige ondergrond. Kies in elk geval voor een kleur die niet in dezelfde kleurgroep valt als de roestige finish, als je er zeker van wilt zijn dat het effect zichtbaar is. Zo lijkt de pot uiteindelijk niet meer van steen of keramiek, maar krijgt-ie een metalen look. Een pot met een roestige finish past perfect in een industrieel of stoer interieur. Zet er een mooie kamerplant in om het af te maken, en je hebt er weer een nieuwe parel bij.

LEES OOK
Vrolijke spikkels: DIY terrazzo-look

Dit heb je nodig

 • Verf naar keuze. Het makkelijkst is om te kiezen voor een krijtverf, omdat deze ook direct de matte look geeft. Krijtverf pakt daarnaast goed op de meeste ondergronden én droogt snel op.
 • Kwast
 • Kaneel
 • Matte vernis

LEES OOK
Een eeuwigheid genieten: DIY (droog)bloemen inlijsten

Zo ga je te werk

 1. Zorg dat de pot of vaas die je wilt schilderen goed schoon en vetvrij is gemaakt. Maak ‘m schoon met bijvoorbeeld azijn of een klein druppeltje afwasmiddel. De pot of vaas moet wel goed zijn opgedroogd voordat je aan de slag gaat met de verf.
 2. Breng de eerste laag verf gelijkmatig en niet te dik aan op de pot. Gebruik ter bescherming een lap stof of een stuk karton om een kliederboel te voorkomen. 
 3. Laat de eerste laag goed opdrogen. Nog een voordeel van krijtverf: het is in no time droog.
 4. Nu de eerste laag is opgedroogd, is het tijd om de tweede laag verf aan te brengen. Ook nu weer gelijkmatig en niet te dik. De verf hoeft niet compleet egaal te worden aangebracht. Dus maak je niet te druk over kwaststrepen en -afdrukken. 
 5. Laat de tweede laag verf niet opdrogen, want kaneel plakt alleen aan natte verf.
 6. Strooi de kaneel naar eigen inzicht over de geverfde pot of vaas. Je kunt dit direct uit de strooier doen. Om iets meer controle te hebben kun je de kaneel ook los in een schaaltje doen. Dan kan je het vanuit daar oppakken met de vingertoppen, om vervolgens de geverfde pot te bestrooien. 
 7. Nu zal je zien dat de kaneel een poedereffect op de pot achterlaat. Om dit er als roest te laten uitzien, moet je het ietwat uitvegen. Dit kun je doen met behulp van een stuk keukenrol, een tissue, een spons of de kwast. Gebruik in ieder geval niet te veel druk, want je wilt de kaneel uitvegen, niet de verf. Met de kwast zou je de pot kunnen bestippelen.

De afwerking

 1. Maak je niet druk om klonten, vegen en opgehoopte stukjes verf! Dit geeft de pot alleen maar meer textuur en dat draagt weer bij aan de roestige finish! 
 2. Laat de laag verf met de kaneel nu volledig opdrogen.
 3. Om de pot extra te beschermen, kun je een matte vernis gebruiken. Het makkelijkste is om een spray te gebruiken, omdat je dan de minste kans hebt dat je het roestige effect aantast. 
 4. Laat de vernis goed opdrogen volgens de instructie. Et voilà: je kunt de oude pot in een nieuw jasje nu een mooie plek in huis geven. 

Mooi combineren…

nog meer: wooninspiratie