WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

DIY: een kast schilderen met krijtverf

In aflevering 10 (seizoen 6) van Weer verliefd op je huis hielp stylist Frans bewoners Doortje en Tom met de inrichting van hun loft. Bij deze make-over kreeg een oude kast een nieuwe look door hem te schilderen met krijtverf. Wil jij ook een oud meubel omtoveren in een blikvanger? Volg dan deze stappen.

Stap 1: kies de kleur

Een verfklus is leuk, maar hoe kies je in welke kleur je je meubel gaat schilderen? Bij het verven van een meubel houd je natuurlijk rekening met de kleur van de muur en de rest van het interieur. Ga jij voor een blikvanger, of ga je juist voor een subtiele metamorfose? In de aflevering van Weer verliefd op je huis zijn de kast en de muur van de eetkamer in dezelfde kleur geschilderd. Zo creëer je een ton sur ton-effect dat zorgt voor een harmonieus gevoel in de ruimte. Ben jij er nog niet uit? We hebben nog veel meer kleurinspiratie voor je.

Stap 2: kies de verf

Je kunt kiezen voor verschillende glansgraden die invloed hebben op de uitstraling van een kleur. Houd je van een matte natuurlijke look, dan is krijtverf jouw verf. Stylist Frans koos ervoor om de kast van Doortje en Tom te schilderen met krijtverf, in dit geval ONE by Histor Krijtverf. Deze verf op waterbasis werkt prettig, is geurarm en droogt snel, doordat er natuurlijke pigmenten aan krijt zijn toegevoegd. Dat geeft een prachtig mat en poederachtig effect.

Extra leuk: met deze verf kunnen diverse effecten gecreëerd worden zoals een whitewash of een verouderd effect. Wil je met krijtverf aan de slag? Kies dan hier de verf voor jouw project.

grote eettafel met planten

Stap 3: Aan de slag

Heb jij je kleur en verf gekozen? Dan is het tijd om de mouwen op te stropen:

1. Voorbereiden
Zorg dat de ruimte waarin je werkt schoon is, haal al het beslag van je meubel af en vul eventuele gaatjes met vulmiddel. Maak de kast schoon met een ontvetter, schuur het meubel goed op met een schuurmachine en maak het daarna stofvrij. Leg voor de zekerheid een afdekzeil of wat kranten neer.

2. Schilderen
Grondverf is voor krijtverf meestal niet nodig, behalve bij eikenhouten meubels. Roer de verf goed door. Schilder eerst de randen van het meubel met een kwast geschikt voor acrylverf. Voor de rest van de kast kun je een velvetroller gebruiken. Je zorgt ervoor dat je geen strepen krijgt door te werken in verticale richting en daarna horizontaal uit te rollen. Bij krijtverf kun je ook een speciale platte spalterkwast gebruiken. Hiermee blijven de vegen van de kwast zichtbaar voor een mooi brocante effect Werk van boven naar beneden. Alles goed gedekt? Laat de verf drogen. ONE by Histor Krijtverf is na 6-8 uur overschilderbaar.

3. Ga voor een effect
Ga jij voor whitewash, een verouderd- of doorschuureffect? Lees hier hoe je deze effecten bereikt.

4. Na het schilderen
Heb je de kwast of roller later nog nodig? Wikkel deze dan in folie of plastic en sluit goed af. Anders laten indrogen en weggooien. Is het meubel goed gedroogd? Bevestig dan weer het eventuele beslag.

Meer weten? Ga hier aan de slag met de volledige werkbeschrijving.

Bekijk de hele aflevering terug: In aflevering 10 (seizoen 6) van Weer verliefd op je huis

Bron: in samenwerking met Histor

nog meer: wooninspiratie