Klein maar fijn: tips voor een knusse citytrip naar Woerden

null Beeld Unsplash
Beeld Unsplash

Een citytrip naar Woerden is ideaal voor wie houdt van stads, maar knus. Woerden ligt in het Groene Hart, waardoor de natuur hier ook extra haar best doet om goed voor de dag te komen. Voor wie nu denkt: wat moet ik in Woerden? Een lange lijst met bewijs dat je die grotere steden best een keertje links kunt laten liggen. De vestingstad heeft een mooi centrum, een heus kasteel en gaat ook al wat jaren terug. De Oude Rijn bij Woerden vormde de Romeinse Limes, een grens van de Romeinen die dwars door Nederland heen liep, en dat zie je nu zelfs nog terug.

Lees verder onder de advertentie

Uit eten in Woerden

In de stad lijkt het soms wel alsof er elk weekend van het jaar iets te doen is. Het is dan ook niet gek dat je hier vooral moet zijn voor de heerlijke horeca. Op het Kerkplein vult elke tafel zich meerdere keren op een zonnige dag. Eén van onze favorieten is het Italiaanse restaurant Viviamo aan de Meulmansweg, waar ze pasta uit een grote Parmezaanse kaas scheppen en huisgemaakte limoncello schenken. Hier tref je geen pizza’s op de kaart, maar wél truffelrisotto, antipasti-planken en verrukkelijke cannoli als dessert. Vergeet ook niet zo’n fijne Italiaanse wijn te proeven.

Wel zin in die pizza? Trek dan één rechte streep richting Edge aan recreatieplas Cattenbroek. In de keuken staat een echte kampioen pizza bakken, dus dat wil wat zeggen. Ga je voor de klassieke Margherita of durf je een Kamikaze-pizza aan? Groot pluspunt: Edge heeft een knusse serre waar in de zomer het dak af kan met fantastisch uitzicht over de plas. Naast het kasteel van Woerden ligt Gare Pompidou op het Defensie-eiland, het is hier alsof je een stationshal in Frankrijk binnenstapt. Daar zijn de gerechten ook naar, want de verse steak tartare wordt aan tafel voor je klaargemaakt. Bestel vooraf een glas crémant met fruits de mer en Franser kan die citytrip naar Woerden niet worden.

Lees verder onder de advertentie

Elke stad heeft natuurlijk ook zo’n etablissement nodig waar je kunt ontbijten, koffiedrinken, lunchen en via de borrel weer mag dineren. Daar heb je in Woerden Breuren op het Kerkplein voor. Het is eigenlijk veel meer dan horeca, want Breuren is een begrip. Met zo’n smakelijke flammkuchen voor bij de lunch of borrel op het terras. Trek een fleecedeken over de benen en het is hier uit de wind en in de zon in het voorjaar al goed toeven.

Broodjes, lunch en koffie in Woerden

Bij Midas schuif je aan voor van die lekkere, stevige broodjes en bij Bistro Lokaal in de Voorstraat voor een goede lunch. Wie door het park in Woerden struint botst vanzelf tegen het Parkcafé Bredius op. De beste locatie van de stad om een koffie (of white choco latte!) met een flinke punt taart te bestellen.

Lees verder onder de advertentie

Borrelen in Woerden

Tijd om te borrelen? In Woerden is genoeg te kiezen. Bij Stadshotel Van Rossum bestel je een cocktail aan de bar, een goed glas bier drink je zoals de locals bij de Pompier en de liefhebbers van wijn gaan uiteraard richting Winebar & Bites.

Winkelen in Woerden

Het centrum van Woerden is overzichtelijk en daarom vind je alles wat je nodig hebt rondom het Kerkplein, de Rijnstraat en Voorstraat. Het leuke van de stad is dat het barst van de boetieks. YOU by Sandra aan de Voorstraat is een must voor als je houdt van mooie merken en fijn advies, bij Cenza loop je binnen voor allerlei heerlijks van Sissel Edelbo tot Lois en wandel zeker nog even door naar Telkamp voor je schoenen. Shoppen voor je interieur? OOK is de leukste kookwinkel van de stad. De winkel voorziet je van hip servies, originele cadeaus van Woerdense bodem en achterin schuif je aan voor een smakelijk stuk taart met thee. Een prima pitstop voor als je even pauze nodig hebt van het winkelen.

Loop zeker nog even binnen bij Blik op Hout voor het fijnste speelgoed. Van Tuijl mag je als interieurliefhebber niet overslaan, want daar shop je de leukste kussens, vazen en kaarsen. Het enige risico is dat je ook met wat nieuwe meubels thuiskomt, want daar zijn ze minstens zo goed in. De Kruisstraat is de verbinding tussen de Rijnstraat en Voorstraat en dit is de plek waar je verse waar haalt, het staat niet voor niks bekend als de versstraat van Woerden. De kaaswinkel mag je tot slot natuurlijk niet overslaan en bij Stevig Brood haal je nog wat zuurdesem voor thuis.

Lees verder onder de advertentie

Dit wil je doen op je citytrip Woerden

Wie denkt dat het bij winkelen en eten blijft in Woerden heeft het mis. In de herfst zijn de beroemde Koeiemart en Nacht van Woerden, in de winter staat de ijsbaan op het Kerkplein, in het voorjaar sup je een rondje over de singel en op de laatste zaterdag van juni barst het Straatfestivaltheater los. Extra genieten van het Groene Hart? Huur een sloep bij de Scheepsjongens en ga op ontdekkingstocht over de rivieren rond Woerden.

Overnachten in Woerden

Zoals je ziet heb je aan een dag Woerden eigenlijk niet genoeg. Het is daarom toegestaan om te blijven slapen in Woerden. Binnen de Singel is het fijn overnachten bij Stadshotel Van Rossum, waar je slaapt onder de mooie houten balken van het karakteristieke boetiekhotel. Dat is weer goed te combineren met een cocktail aan de bar. Liever iets voor jezelf? Het minihuis van de Familie van Rijk is een aanrader. Deze kleine loft was ooit een dierenartsenpraktijk, maar is nu een knus onderkomen voor twee personen op een paar minuten wandelen van al het gezelligs in Woerden.

Lees verder onder de advertentie