Opgeruimd staat netjes met een garderobekast in de hal

Kast is een DIY. . Zwart onderstel Lowercase, 81x35x12, zwarte kledinghangers van Hay, set van 5, hanglamp Nordlux Milford, 33,5×20 cm (hxØ), vloerkleed van zeegras, Ø 120 cm (vtwonen.nl). Loopfiets (veloretti.nl). Karamelkleurige katoenen tas van Repose Amsterdam (fishonthemoon.com). Bruine wollen hoed (stradivarius.com). Helm cream (banwood.com). Jassen, sjaals en muts, schoenen (stories.com). Kinder bodywarmer (zara.com). IJzeren letter P (stoermetaal.nl). Lichtkussen is zelfgemaakt van schuim, 81×35 cm (abs-schuimplastichuis) met linnen stof (deboerenbonthal.nl). Donkerbruin kussen Futon Aki cushion, 60x34x3-4 cm (woodchuck.nl). Leren tasjes, rieten hoed, rieten tasje, kinderschoenen privébezit. Beeld JA | vtwonen 03-2020 | styling Kim van Rossenberg  | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA | vtwonen 03-2020 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

Een huis kan haast niet zonder een plek om schoenen en jassen op te bergen. De klassieke kapstok kennen we allemaal, maar dat is lang niet altijd genoeg als opbergplek. Een garderobekast in de hal is daarom de perfecte oplossing. Maar hoe verwerk je zo’n praktische kast op een stijlvolle manier in huis? Ontdek alle tips voor een stijlvolle kast in de hal.

Lees verder onder de advertentie

Een garderobekast in de hal is ideaal als opbergruimte

Hoe fijn is het om thuis te komen in een opgeruimd huis? Een nette hal of entree is daarbij essentieel. Dit is toch vaak het eerste en laatste wat je ziet als je thuiskomt of vertrekt. Met een garderobekast in de hal berg je spullen die je vaak nodig hebt netjes op. Of het nou schoenen en jassen zijn of bijvoorbeeld de stofzuiger en andere huishoudspullen. En een kast in de hal hoeft heus niet alleen functioneel te zijn. Je hebt stijlvolle garderobekasten in allerlei soorten en maten. Minimalistische kasten met alleen ophangruimte voor jassen, maar ook uitbundige gangkasten met een ingebouwd schoenenrek en plek voor sleutels en andere daily essentials.

De soorten garderobekasten

Er zijn verschillende manieren om een garderobekasten in huis op te nemen. De gebruikelijke plek voor een garderobekast is in de hal of gang. Maak je een open trap in de entree dicht? Dan bouw je daaronder perfect een garderobekasten in. Dit zijn de mogelijkheden voor een garderobekast in de hal:

  • Dichte garderobekast
Lees verder onder de advertentie

De naam zegt het al: een dichte garderobekast is gesloten, meestal door één of meerdere deuren. Een dichte garderobekast geeft rust omdat je de spullen erin niet ziet. Wel moet je elke keer een deur opendoen om de spullen te pakken. Je hebt volledig gesloten en deels gesloten garderobekasten. Bij de deels gesloten variant zit aan één kant een deur en aan de andere kant een open gedeelte waar je makkelijker bij kunt. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een deur met spiegel te nemen, zodat je voordat je naar buiten loopt nog kunt checken of alles goed zit. Daarnaast kun je spelen met de deursystemen: ga voor deuren die openklappen of schuifdeuren die je soepel toegang geven tot schoenen en jassen.

  • Open garderobekast

Een open garderobekast is – hoe verrassend – open waardoor je makkelijk bij alle jassen, schoenen en andere spullen kunt. Een open garderobekast betekent wel dat je de spullen altijd ziet. Deze variant oogt daarom minder rustig en opgeruimd dan een dichte garderobekast in de hal. Dit hangt uiteraard ook af van hoe vol je de garderobekast hangt en hoe slim je de spullen opbergt. Gebruik bijvoorbeeld rieten of kunststof manden waar je soorten spullen bij elkaar groepeert. Denk aan een mand voor sjaals, een voor handschoenen en een voor mutsen en andere hoofddeksels. Zo voorkom je dat het een chaos wordt. Dit oogt niet alleen rustiger maar scheelt ook stress in de ochtend omdat je precies weet waar alles ligt. Heb je een standaard kapstok of een open garderobekasten die je dicht wilt maken? Hang dan een mooi linnen gordijnen op aan rails vanaf het plafond en verberg stijlvol de spullen.

Lees verder onder de advertentie
  • Inbouwgarderobekast

Een inbouwgarderobekast in de hal is misschien niet de makkelijkste en goedkoopste oplossing, maar wel de meest ruimtelijke. Door hem als wandkast in te bouwen valt de garderobekast mooi weg in de rest van de hal. Of plaats de ‘m bijvoorbeeld onder een open trap waardoor je maximaal de loze ruimte benut. Daarnaast kun je bij inbouw kiezen voor een open of gesloten kast. Verwerk de garderobekast in de muur en plaats er een deur in, in dezelfde kleur als de hal. Maak ’m greeploos en de garderobekast valt compleet en stijlvol weg. Of kies juist voor een schuifdeur van bijvoorbeeld schoolbord, zodat je er persoonlijke berichten op kunt schrijven. Handig voor boodschappen of motiverende woorden die je een glimlach bezorgen. Je kunt ook een open inbouw garderobekast kiezen en er een eyecatcher van maken. Met bijvoorbeeld behang aan de achterkant, unieke knoppen om de jassen aan op te hangen of een zitje waar je in alle rust schoenen kunt aantrekken.

“Een houten garderobekast in een witte gang? Yes please: door het contrast springt de kast eruit”

Lees verder onder de advertentie
Gerecyclede gordijnstof uit pet-afval in kleur Stro (21), stoflengte 320 cm, per meter € 39,99 (ahouseof­happiness.com). Matzwarte, aluminium roederail 25 mm (Ø) met eindkap Sinus en zwarte plafond­afstandsteun 20 mm, compleet geassembleerd, per meter € 90,- (interstil.nl). Fauteuil Sinclair in Magnolia € 839,- (festamsterdam.com). Vloerkleed Terry in Magnolia, 160×230 cm € 699,- (festamsterdam.com). Vloerlamp Orion met opaal glazen bol € 195,- (zuiver.com). Eiken naturel garderobekast Tulang met visgraateffect, 190x100x50 cm (hxbxd) € 1095,- (loods5.nl). Klos van gerecyclede garens (ahouseofhappiness.com). Zwarte vaas met oren € 30,- (thingsilikethingsilove.com). Metalen schaal van Serax, prijs op aanvraag (dotshop.nl). Beeld JA | vtwonen bijlage 03-2022 | styling Marit Saladini | fotografie Louis Lemaire
Beeld JA | vtwonen bijlage 03-2022 | styling Marit Saladini | fotografie Louis Lemaire

Speel met systemen, materialen en kleuren

Welke oplossing je ook kiest, door te spelen met systemen, materialen en kleuren maak je van elke garderobekast in de hal een die bij je past. Ga bijvoorbeeld voor een open eikenhouten garderobekast waar je de jassen hangt. Met daaromheen een gesloten deel dat bestaat uit afzonderlijke kasten, waar je seizoensafhankelijke spullen, schoenen en jassen in opbergt. Ook kun je op een andere manier combineren. Bijvoorbeeld met een gesloten kast voor jassen en schoenen en daarnaast een zwevend blad, voor de sleutels en post, en een spiegel. Wissel af met materialen. Hang bijvoorbeeld touwen aan het plafond naar beneden, bevestig er metalen haken aan en je hebt een speelse manier om jassen op te hangen. Op het gebied van kleur kun je veel kanten op. Laat de garderobekast wegvallen door hem in dezelfde kleur als de ruimte te verven. Of ga juist voor contrast met bijvoorbeeld een donkere binnenkant van de kast met lichte haken of lades.

Dat is nog eens fijn thuiskomen met een garderobekast in de hal. Op zoek naar meer inspiratie voor de entree? Kom maar binnen bij deze tips voor de hal!

Lees verder onder de advertentie

Garderobekasten shoppen…

Bron: beeld 1: vtwonen 03-2020 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans | beeld 2: vtwonen bijlage 03-2022 | styling Marit Saladini | fotografie Louis Lemaire