Het oog wil ook wat
Waar menig eigenaar van een ultraduurzame nieuwbouwwoning aan het begin worstelt met een stukje architectonische sfeer en karakter, verlangt de bewoner van een historisch pand soms naar meer energiezuinigheid en comfort. Je kunt niet alles hebben, zul je denken. Toch is niets minder waar, bewijst deze woonboerderij. De vrijstaande droom - oorspronkelijk bouwjaar 1671 - is sinds 2023 namelijk volledig verduurzaamd mét behoud van zo veel mogelijk eeuwenoude charme. Wat inspirerend!
Duurzaamheidsdilemma's opgelost
Op het eerste oog zal het je niet eens opvallen, maar de authentieke kozijnen van de boerderij zijn niet lang geleden volledig vervangen door nieuwe varianten én voorzien van isolerende beglazing. Daarnaast werd er aan de buitenkant van de woning volledige wandisolatie aangebracht. De rieten kap is een van de elementen die de woonboerderij zo charmant maakt. Ook die is vernieuwd, geïsoleerd én voorzien van zonnepanelen. Ze zijn duidelijk te zien, maar door subtiele verwerking in het rieten vlak niet storend. Ook de bestaande vloeren werden vervangen en voorzien van isolatie. Niet of nauwelijks. Of je het voelt? Absoluut. Deze renovatie bewijst dat je niet hoeft te kiezen voor het een of het ander: karakteristiek óf duurzaam.
LEES OOK
Doe de check: is je dak geschikt voor zonnepanelen?
Het oog krijgt ook wat
Hoewel de woning op de foto's niet royaal is gemeubileerd en gestyled, zien we gauw genoeg wat een fijne sfeer je hier kunt creëren. Ook hier gaan kenmerken die tegenpolen líjken te zijn hand in hand: spot bijvoorbeeld de strakke gietvloer (voorzien van vloerverwarming) tegenover het karakteristieke metselwerk en de blootgelegde houten balken. Sterker nog, ze versterken elkaar. Deze authentieke elementen krijgen door de rust van de vloer een podium. Net als de keuken en de houtkachel.
Vloeridee
Visueel alles uit de ruimte halen? Een gietvloer laat de ruimte groter lijken en heeft daarnaast allerlei andere voordelen. Zo is het ook een topcombinatie met vloerverwarming.
De vraagprijs
Afijn, waar boxjes worden afgevinkt, hangen prijskaartjes. Zo ook hier. De vraagprijs van deze bijna 300 m² grote woonboerderij bedraagt € 1.350.000,- k.k. Het dilemma dat je hier zult stoken voor de vogeltjes kun je hier links laten liggen. Want het is en blijft een enorme oppervlakte met royale ruimtes, maar de energiezuinigheid zit hier wel snor. Niet jouw droomhuis? Laat je dan in ieder geval inspireren door de verduurzamingskeuzes.
Meer kenmerken van de woonboerderij
Vrijstaande woonboerderij (1671) in Bergen op Zoom
Volledig gerenoveerd sinds 2023
296 m² woonoppervlakte op een perceel van 2700 m²
Energielabel A++ (18 zonnepanelen, dakisolatie, isolerend glas, muurisolatie, vloerisolatie, warmtepomp, elektrische boiler)
5 kamers, waarvan 4 slaapkamers
2 badkamers en 1 apart toilet
Groene tuin rondom met volop mogelijkheden
LEES OOK
Warmtepomp en zonnepanelen: de ideale combi?
Meer zien van deze woonboerderij aan de rand van Bergen op Zoom? Bekijk alle overige informatie en foto's op Funda.