De voor- en nadelen van de verschillende soorten houten tafelbladen

beeld vtwonen Beeld

Een eettafel met een houten tafelblad is al jaren een populair item wat betreft de inrichting van de eetkamer. Niet gek ook, want de warme kleur van hout doet veel goeds voor elk interieur. Maar hoe weet je nou voor welke houtsoort je moet gaan? Er zijn zo veel verschillende opties dat het niet gek is als je soms even op zoek bent naar een handig overzicht. Dus bij dezen!

Lees verder onder de advertentie

Eikenhout

Eikenhout wordt veel gebruikt voor tafelbladen en dat is niet zonder reden. Het is namelijk een sterke houtsoort en gaat dus lang mee. Dit maakt eikenhout ontzettend duurzaam. Daarnaast is het makkelijk te bewerken en heeft het een mooie, zachte kleur. Hierdoor heeft het een frisse uitwerking op je eetkamer. Kies bijvoorbeeld voor een blad met visgraatmotief. Een echte eyecatcher!

Beukenhout

Zoek je echt sterk hout? Dan is beukenhout een perfecte optie voor een tafelblad. Dit hout is massief en erg hard, waardoor het ook vaak gebruikt wordt voor onderstellen of bijvoorbeeld een snijplank (zoals deze mooie). Het heeft een net iets warmere kleur dan eikenhout.

Notenhout

Notenhout is misschien wel de meest stijlvolle houtsoort voor een tafelblad. Je ziet dit meestal terug in klassieke interieurs (zoals in deze klassieke salontafel). Het hout is supersterk en heeft een donkere kleur. Hierdoor brengt het een hoop warmte en sfeer de eetkamer in. De meest bekende notenhoutsoort is trouwens walnoothout.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
In the mood for wood: hout in het interieur

MDF

MDF is een mengeling van verschillende houtvezels die in elkaar zijn geperst. Het voordeel van MDF is dat het makkelijk bewerkbaar is en dus in veel verschillende vormen kan worden gezaagd en afgewerkt, zoals bij deze bijzettafel van Dutchbone. Ook een voordeel van MDF: het is relatief goedkoop. Een nadeel is dat het wel gevoelig is voor zonlicht en ook makkelijk kan verkleuren.

Teakhout

Last but not least: teakhout. Teakhout is net als eikenhout erg duurzaam, maar heeft overduidelijk een donkerdere kleur. Met zo’n robuuste salontafel creëer je warmte in huis. Een nadeel van een houten tafelblad van deze houtsoort is dat het wat harder is, en dus minder makkelijk te bewerken.

Lees verder onder de advertentie

Eettafels met houten tafelblad…

Bron: beeld: kave home