Internationale dag van het recylen
Het is de Internationale dag van het recylen. Een dag waarop er extra licht wordt geschenen op het belang van recyclen. Hergebruiken of verkopen in plaats van verbranden of dumpen is het advies bij oude items, maar hoe ga je om met grote meubels, zoals een bank, die hun beste tijd écht gehad hebben?
Nieuw leven inblazen
Een bank waarvan de stof loslaat, de kleur compleet vervaagd is, de poten scheef staan en de kussens zijn doorgezakt kun je natuurlijk nog moeilijk doorverkopen. De kans dat je iemand blij kunt maken met zo'n bankstel is klein. Je kunt ervoor kiezen om de bank opnieuw te laten stofferen, om zo toch nog langer met je bankstel te kunnen doen. Dat is de meest duurzame zet – maar kan wel flink oplopen in de kosten.
Zo recycle je onderdelen van je bank
Als je bank de beste tijd echt gehad heeft, kunnen losse onderdelen soms nog wel gebruikt worden. Zet de bank dus niet zomaar bij het grofvuil! Want je kunt er met een aantal slimme tips allerlei handige dingen mee doen.
LEES OOK
Duurzaam en industrieel: dit is de woonstijl 'the new raw'
Losse onderdelen kunnen een nieuw leven krijgen, dus breng je bank niet zomaar naar het grofvuil!
Metalen pootjes
De metalen pootjes of andere metalen onderdelen van je oude bankstel – denk aan grote schroeven, bijvoorbeeld – recycle je door ze naar de lokale schroothandelaar brengen. Hier is altijd vraag naar dergelijke onderdelen, waar weer nieuwe dingen van gemaakt kunnen worden. Breng je het naar de milieustraat? Dan wordt het na inzameling en sortering omgesmolten en kunnen er weer nieuwe producten van gemaakt worden, zoals onderdelen van fietsen en auto's.
Schuimrubber
Het schuimrubber uit de bankzitting kun je het best naar de milieustraat brengen of laten ophalen door de grofvuil-ophaaldienst. In dit geval is het wel van belang dat er in de milieustraat een aparte bak is om het schuimrubber gescheiden in te leveren, zodat het goed terecht komt. Creatievelingen kunnen zelf aan de slag met het schuimrubber, en het bijvoorbeeld gebruiken als vulling voor een handgemaakt buitenkussen.
Stof
Het stof van de kussens kan in sommige gevallen ook nog gebruikt worden, dus gooi het niet zomaar weg! De stof kun je verven met textielverf, zodat het er weer als nieuw uitziet. Vervolgens kun je het voor allerlei doeleinden inzetten, of doneren aan iemand die ermee aan de slag wilt gaan. Textiel dat nog mooi is, kun je ook in de daarvoor bestemde textielbak doneren. Dit geldt alleen voor textiel zonder gaten of vlekken. Van textiel in goede staat kan nieuwe stof mee gemaakt worden voor bijvoorbeeld dekens, maar ook isolatiemateriaal of nieuwe kleding
Leer
Ook leer kan soms opnieuw gebruikt worden. Handmatig leer van kussens verwijderen is lastig, maar textielbedrijven of lokale ateliers weten hier vaak wel raad mee. Ze kunnen hier weer andere lederen items van maken, zoals leren schorten, tassen of zelfs schoenen. Zo draag je een klein steentje bij aan een betere wereld, en ga je de consumptiemaatschappij tegen op een creatieve manier.
LEES OOK
Gooi je gordijnen niet zomaar weg: 8 dingen om te doen met de stof
Meer duurzame tips
Duurzaam 4 handige tips voor de ultieme duurzame tuin
bloggers 4x recycleplezier van je boom
Casba Wonen & Slapen 5 praktische tips voor een duurzamer interieur
Samenwerking 3 woontrends waar je niet je hele interieur voor hoeft om te gooien
Bron: Beeld 1: Happy Days Boekje 10-2021 | Fotografie Stan Koolen, Beeld 2: vtwonen 02-2014 | Fotografie Jeroen van der Spek | Styling Cleo Scheulderman