WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Wat is duurzaamheid? Zó draagt vtwonen een steentje bij aan een beter milieu

Bij vtwonen zie je weleens artikelen voorbij komen over duurzaamheid. Maar wat houdt dat nu precies in? En hoe dragen we een steentje bij aan een beter milieu? Wij geven antwoord op de prangende vraag: wat is duurzaamheid én leggen uit welke stappen vtwonen zelf zet op dit gebied.

groene bank

Wat doet vtwonen voor een betere toekomst?

vtwonen hanteert de zogenaamde ‘better future’-insteek. Bij alles wat er gedaan wordt, wordt er gehandeld met het belang van de natuur en het milieu in de gedachten. Bij vtwonen ligt de nadruk vooral op duurzaam wonen. Want ook in huis kun je al veel doen om iets duurzamer te leven.

Denk aan energie besparen, zelf energie opwekken of je huis energiezuiniger maken. Isoleer het beter, schaf een energiezuinige cv-ketel aan of stap over op een warmtepomp. Zo kom je al snel aan een beter energielabel en dus een groener, duurzamer huis. En het mooie is: dat scheelt ook in je portemonnee! Wil je aan de slag met een duurzamer of slimmer huis? Dan is het futureproof nummer van vtverbouwen onmisbaar. Ook vind je veel informatie over het belang van vintage meubilair en hoe je dit in huis stylet. En natuurlijk lees je ook tips en tricks over het opknappen van verouderde meubels met allerlei leuke DIY’s.

Wat is duurzaamheid?

Maar wat houdt de term ‘duurzaamheid’ nu precies is? De officiële definitie (uit 1987!) luidt: ‘Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.’ Dat is een hele mond vol. Eigenlijk komt het er dus op neer dat we zorgen dat we zo met onze aarde omgaan dat deze onze kinderen én de generaties daarna in hun behoeften kan blijven voorzien. Duurzaamheid is zorgen dat de aarde bewoonbaar blijft. En dat is natuurlijk belangrijk.

People, Planet, Profit

Duurzaamheid wordt vaak omschreven aan de hand van de drie P’s: People, Planet en Profit. Het gaat er bij duurzaamheid om dat deze drie – mens, milieu en economie – met elkaar in evenwicht zijn. Op die manier zorgen we dat de aarde niet uitgeput raakt en dat deze ook op langere termijn leefbaar blijft.

Want hoe graag we ook anders zouden willen neerpennen, de aarde wordt momenteel wel uitgeput. Het gevolg? Natuurlijke hulpbronnen, zoals olie, gas en bomen raken langzaamaan op en de grond raakt onvruchtbaar. Een duurzamere levensinstelling kan dit proces vertragen.

LEES OOK
Zo start je met een duurzamere levensstijl

Ecologische voetafdruk

En wat is dan de ecologische voetafdruk? Deze geeft aan hoeveel ruimte er per persoon beschikbaar is op de aarde. In het westen zitten we hier allemaal dik overheen. Ga maar eens na over hoeveel ruimte en grondstoffen er wel niet nodig zijn om alles te produceren wat jij in een jaar eet en consumeert. Dit staat natuurlijk niet in verhouding met de voetafdruk van iemand in een derdewereldland. In ons artikel over de ecologische voetafdruk lees je hier alles over. Door duurzamer te leven kun je deze voetafdruk verkleinen, een mooi streven.

blauwe bank
Op de wand muurverf Classico in kleur Tundra (pure-original.com). Bank van blauw velvet , lampje op salontafel (loods5.nl). Salontafel brass, stoel met houten frame, grote blauwe vaas, poef, geborduurd kussen op de bank (polspotten.nl). Zwarte metalen bijzettafel, retro vaas, glazen kwallen, namaak schildpad, theepot (hkliving.nl). Kom, kan, rozenbotteltak XL (weldaad.com). Vloerkleed (ikea.nl). Op de wandlijst: v.l.n.r. schilderij met bloemen (privébezit), grafisch werk (hkliving.nl), illustratie gemeentehuis van Michiel van der Zanden, 30×20 cm (sbk.nl), erboven stoel + tafel (privébezit), print bloemen van het Rijksmuseum (rijksmuseum.nl/nl/rijksstudio), in lijst Hovsta (ikea.nl), grafisch werk (loods5.nl), bloemenschilderij (privébezit). Goudkleurige oude spiegel (decamer.nl).

Bij vtwonen ligt de nadruk vooral op duurzaam wonen. Want ook in huis kun je al veel doen om iets duurzamer te leven. Denk aan energie besparen of zelf energie opwekken en je kunt je huis ook energiezuiniger maken.

Duurzaam ondernemen

Steeds vaker horen we bedrijven zeggen dat ze duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo). Dat is mooi! Duurzame ondernemers willen naast geld verdienen ook voor mens en milieu zorgen. Winst gaat dus niet meer ten koste van de aarde en er wordt rekening gehouden met CO2-uitstoot en met de werknemers in het bedrijf.

Duurzame spullen kopen 

Houd jij rekening met duurzaamheid bij het aanschaffen van spullen? Duurzaam wonen betekent ook dat je kritisch bent op spullen die je aanschaft. Heb je het echt nodig of ziet het er gewoon leuk uit? Vaak kopen we veel meer dan we echt nodig hebben. Wil je toch graag iets nieuws? Let er dan op hoe het geproduceerd is. Is het product gemaakt van goede, eerlijke materialen? En wordt het op een milieuvriendelijke manier gemaakt en getransporteerd? 

LEES OOK
Duurzame trend: circulair meubilair maakt een opmars

Receycle je spullen

Veel spullen kun je recyclen en weer een nieuw leven geven. Materialen, meubels en natuurlijk je woonaccessoires. Maak er bijvoorbeeld iemand anders blij mee, schilder een meubelstuk met krijtverf voor een hele nieuwe look of breng het naar de kringloop.

Duurzaam moois voor in huis…

nog meer: Duurzaam