WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

DIY: bouw je eigen bedstee

Een bedstede is mega knus, lekker warm en een echte sfeermaker in de slaapkamer. Maak zelf zo’n heerlijke wegkruipplek met dit frame van wanden. Je plaatst ze simpelweg in een hoek van de kamer. Zo bouw je je eigen bedstee.

vtwonen 2020 DIY special 2 | bedstee van hout en terra accessoires
Bank 100x50x45 cm (bxdxh) (zarahome.com). Webbing vloerlamp Colonial (101cph.com). Kunstwerk Shape (edithbeurskens.com). Hanglamp Buri Bell van Ay Illuminate, small 63×47 (Øxh), kledingrek van Serax, 55x40x160 cm (bxdxh) (vtwonen.nl). Muur 100% natuurlijke clay stuc in kleur Bali van We Are Wow Makers en vloerkleed (anoukb.com).
vtwonen 2020 DIY special 2 | bedstee van hout en terra accessoires en mok
Dienblad Oka Tray (101cph.com). Mok (sisihouseofstyle.com). Notitieboekjes (suhka.nl). Overig privébezit.

DOE DE TEST

Wat is jouw slaapkamerstijl?

Nesteldrang

Feit: op een beschutte plek – in een tent of hemelbed bijvoorbeeld, of onder een zware deken – slaap je beter. Niets is zo rustgevend als het gevoel van veiligheid. Deze moderne variant van de bedstee biedt wél dat holletjesgevoel, maar is nergens krap of benauwend. Daar zorgt de afgeronde opening voor: speels en ruimtelijk, net een vogelhuisje. Nog zo’n slimme truc: geef de binnenkant een donkerdere kleur dan de buitenwand. Dat zorgt voor extra warmte en geborgenheid.

vtwonen 2020 DIY special 2 | bedstee tekening

Benodigdheden voor deze DIY

Je vindt alle benodigdheden voor dit project bij Karwei. Handig: je kunt hier je hout op maat laten zagen. Zo hoef je zelf niet meer in de weer met een zaag.

Dit materiaal heb je nodig

Zo maak je de DIY bedstee

 1. Zaag al het plaatmateriaal op maat of laat het zagen. Leg de twee platen voor de voorkant
  (106,9×250 cm) tegen elkaar aan op de vloer.
 2. Neem de kortste lat (88 cm) en boor op 10 cm vanaf het begin een schroef door de lat heen. Zo ontstaat een passer om de cirkel te trekken.
 3. Bepaal de plaats van de toog: hier is als middelpunt van de cirkel een hoogte aangehouden van 112 cm vanaf de vloer en 92 cm vanaf de linkerkant gemeten. Dat zorgt ervoor dat de opening iets meer bij het hoofdeind zit dan bij het voeteneind: links houd je een wand van 14 cm over, rechts 43,8 cm. Zet de schroef op het middelpunt en teken met een potlood de ronding af terwijl je de lat ronddraait.
 4. Zaag de ronding uit en schuur de randen glad.
 5. Ga aan de slag met het lattenframe. Bevestig de langste latten (250 cm) aan de wanden met schroeven (4×60 mm) en eventueel pluggen (bij beton of steen): plaats de staande lat die aan de voorkant (links) van de bedstee komt op 93,8 cm van de hoek, en de staande lat die aan de achterkant (rechts) komt op 212 cm van de hoek. Bevestig de latten van 209,3 cm en 91,1 cm horizontaal aan het plafond: de langste boven de toog, de korte aan de zijkant.
 6. Bevestig nu het plaatwerk aan de latten met schroeven (3,5×40 mm): eerst de zijkant, dan de beide helften van de voorkant. Bevestig de liggende voorplaat (40×209,3 cm) met iets kortere schroeven (4×30 mm) aan de binnenkant van de toogplaten.
 7. Schroef de twee latten van 209,3 cm op 30 cm vanaf de vloer gemeten aan de wand en aan de liggende voorplaat. Hier komt straks de bedbodem op te liggen.
 8. Plamuur alle schroefgaten dicht en laat drogen. Schuur alles licht op en maak stofvrij.
 9. Schilder de buitenkant tweemaal in een lichte kleur (hier: Rolling Fog van Little Greene) en de binnenkant tweemaal in een donkerder kleur (hier: Bali via anoukb.com). 
 10. Leg de bedbodem op de latten, maak het bed op en… slaap lekker!

Shop de stijl…

nog meer: DIY