kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Woonplant van de maand juni: Zamioculcas

Zamioculcas is de stabiliteit zelve en al net zo Afrikaans als hij klinkt. De grafische vorm maakt echt een statement in de woonkamer. En ook niet onbelangrijk: na je vakantie staat hij er nog net zo mooi bij als voor je wegging. (promotie)

Knap staaltje vormgeving

De stevige, leerachtige bladeren van de Zamioculcas groeien als een gestileerde veer aan dikke stengels. Een aanwinst voor de stijltrend waarin planten verrassende vormen mogen hebben, die een beetje vervreemdend werken. De stevige, donkergroene blaadjes zijn zo gelijk aan elkaar dat ze rechtstreeks uit een 3D-printer lijken te zijn gerold. En dat helemaal puur natuur! Zamioculcas is een rustpunt tussen de populaire grafische zwart-wit patronen die je nu veel ziet. Zet de plant op een bankje of een retrokruk voor een mooi ruimtelijk effect.

zamioculcas

Stoïcijns type

Zo standvastig als Zamioculcas zijn er niet veel. Hij valt niet uit, groeit niet hard en is daarmee de stabiliteit zelve. Als je hem een keer vergeet water te geven is er geen nood aan de man; de stengels en de ondergrondse knol beschikken over de bijzondere kwaliteit om reserves op te slaan. Op vakantie zonder plantenoppas is dus geen probleem. Geef je deze woonplant op tijd een nieuwe pot, dan groeit hij wat sneller – mocht je dat willen. Omdat de Zamioculcas niet snel bloemen geeft, kun je met vrolijk gekleurde bloempotten wat kleuraccent toevoegen. Maar rustig met natuurtinten kan natuurlijk ook.

Zamioculcias: stabiele kracht

  • Volledige naam: Zamioculcas
  • Geboorteplaats: Oost-Afrika, in landen als Kenia, Zimbabwe, Tanzania, Malawi en Zanzibar.
  • Uiterlijk: stevige stengels met donkergroene, dikke, glanzende, leerachtige bladeren.
  • Karakter: vindt het al snel prima. Kan zowel licht als minder licht staan en een keertje zonder water deert hem niet; de stengels en de ondergrondse knol slaan namelijk reserves op. Voorkom wel dat hij in een constant voetenbad komt te staan en let op dat de plant niet te koud staat.

zamioculcas-plant

Bron: in samenwerking met mooiwatplantendoen.nl.

nog meer: Botanisch wonen