WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

DIY plantenrek van Lana Red

Voor het geval je het gemist hebt: Planten zijn dé interieur accessoire trend van het moment. Pinterest is booming en iedereen houdt ervan om zijn huis met groene items te vullen. Ook Lana Red is groot fan van deze nieuwe trend en omarmt hem met een grote statement wall.

woonkamer inspiratie
Zelfgemaakt wit plantenrek met diverse planten en een bruin houten kastje ervoor
woonkamer inspiratie
Zelfgemaakt wit plantenrek met diverse planten en een blauwe bank in de woonkamer

Witte geurende planten

Voor dit project werken vertegenwoordigen we de woonplant van de maand: Witte geurende planten. De planten zijn een tijdje geleden bezorgd en sinds ik aan deze tutorial aan het werken ben is mijn huis gevuld met geuren die ons aan een warme lentedag doen denken.

Over dit project

Ik ben ongeveer 2 maanden geleden een nieuw Pinterest board begonnen met het thema Groen. Op die manier kon ik mijn zoektocht naar planten en projecten verzamelen. Ik was vooral op zoek naar inspiratie om planten in DIY projecten te verwerken. Naast Pinterest heeft mooiwatplantendoen.nl een geweldig archief aan plant tutorials en inspireerde ons ook heel erg. Waar ik vooral naar opzoek was, waren projecten die origineel zijn en aan te passen aan ieders huis: groot, klein, studio, etc. Iedereen moet ervan kunnen genieten!

Verticale tuin

Dit verticale tuin/plant idee was de perfecte oplossing! Het ijzeren rek is verkrijgbaar in veel verschillende vormen en maten en je kunt het aan je muur hangen, inzetten als scheidingsmuur of op een vlak oppervlak zoals een kastje zetten als je een woning hebt waar geen gaten in de muur mogen komen. Het is ook perfect om extra te versieren en aan te kleden: voeg een kleur toe, hang er persoonlijke items tussen of hou het simpel met alleen planten. De opties zijn eindeloos!

Zoals je kunt lezen, ik ben erg enthousiast! En vanaf mijn bank kijkend naar het plantensysteem krijg ik altijd een lach op mijn gezicht. Want het is GROOT, maar het voelt niet zo groot als dat het is. Het neemt ook niet veel ruimte in beslag, omdat het plat tegen de muur aanhangt, een echte ‘statement’ muur dus!

woonkamer inspiratie
Zelfgemaakt wit plantenrek met diverse lijnen en een gele rand
woonkamer inspiratie
Twee zelfgemaakte witte plantenrekken naast elkaar met diverse planten en een fotolijstje

Dit heb je nodig

 • planten: Gardenia, Stephanotis, Jasmijn
 • rek (ik heb mijn rek bij een tuincentrum gekocht, ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende maten en kleuren en perfect voor dit budget project)
 • hangende Potten of bakjes (de potten die in de tutorial zijn gebruikt komen van de Ikea, ze zijn officieel bedoeld als bestekbakjes voor in de keuken, maar werken prima als plantenpot)
 • haakjes (Ikea)
 • gekleurd neon touw (optioneel)

Werkwijze

 1. Verpot de planten. Wees voorzichtig met het verpotten en probeer de wortels zo min mogelijk te beschadigen. Voeg een beetje aarde toe als dit nodig is.
 2. Geef de planten na het verpotten een beetje water.
 3. Plaats de pot met plant in het midden van de bijgevoegde ring. Hang de haken aan de ringen.
 4. Hang het rek aan de muur or zet het rek op een stevige vlakke ondergrond.
 5. Hang de potten aan het rek met behulp van de haken. Combineer verschillende potten, planten en posities om een speels effect te krijgen.
 6. Optioneel – Wikkel een neon kleurig touw om het rek en om de planten heen om een tikje kleur aan deze DIY te geven. Dit is niet alleen vrolijk als extra kleur, maar het laat ook zien hoe snel je planten groeien wanneer zij boven het touw uitkomen!

Persoonlijke twist

Klein huis of woon je in een studio appartement? Gebruik dit project als scheidingswand! Creëer een aparte ruimte door het rek en de planten aan het plafond op te hangen in het midden van de ruimte. Hang veel planten op voor meer privacy, of verdeel de planten gelijkmatig voor een ‘open’ stijl.

Behoefte aan meer persoonlijkheid in je inrichting? Vul het rek op met persoonlijk details tussen de planten.Dit kan van alles zijn: kaarten, briefjes, fotolijsten, etc. De mogelijkheden zijn eindeloos en het is makkelijk aan te passen. Zo je kun je bijvoorbeeld ieder seizoen de objecten aan het rek rouleren en vervangen met nieuwe toevoegingen.

Witte ruikers zijn de woonplanten van de maand maart. Nieuwsgierig hoe stylist Leonie Mooren deze planten een plekje in huis gaf? Lees het hier.

nog meer: Botanisch wonen