WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

1, 2, 3, 4 meubels van papier

Het favoriete designobject van Max en Guido van StudentDesign? Papier. Zonder A4-papier was er namelijk geen kladpapier voor aantekeningen en ontwerpen en geen bladmuziek. Je kunt ook nog eens prachtige meubels van papier maken. In dit blog zetten ze een aantal designprojecten van papier op een rij.

vtwonen blog studentdesign | olifant krukje van karton
Johan Lantz

Papieren jaloezieën

De Thaise Natchar Sawatdichai vindt dat we veel ingewikkelde materialen in huis halen. Hartstikke zonde want door ‘simpelere’ materialen te gebruiken bespaar je zowel kosten als energie tijdens de productie. Meubels van papier zijn daarom perfect. Haar vervangbare jaloezieën zijn prachtig en kleurrijk. Ze hebben wat weg van slingers, dus het is alsof het elke dag feest is. Ben je uitgekeken op de kleur, dan hoef je alleen het papier te vervangen; een kwestie van enkele minuten. Het ontwerp is doeltreffend en functioneel: trek aan het koord en pas de lengte van de jaloezieën eenvoudig aan. Wanneer je weer toe bent aan nieuwe raambekleding weet je het wel – papier!

vtwonen blog studentdesign | vouwbaar oranje gordijn van papier
Natchar Sawatdichai
vtwonen blog studentdesign | gordijn van papier
Natchar Sawatdichai

vtwonen blog studentdesign | meisje tekenend op papieren schilderezel
Jaymin Panchasara & Shwetha Iyengar

Kleine kunstenaar

Mondriaan of Picasso in de dop? Het volgende ontwerp is – eigenlijk – een combinatie van papier en karton. Waar de oude Meesters schilderden op doek, is het voor de jonge kunstenaars misschien beter om éérst op papier te beginnen. Het ontwerp van de Indiase Jaymin Panchasara en Shwetha Iyengar is een spel tussen kind en ouder. Het in elkaar zetten van de
schildersezel met zitje werkt als een puzzel. Door de verbindingen komt er geen lijm aan te pas, waardoor hij hartstikke snel in elkaar is te zetten. Het toffe is dat dit studentenontwerp via ons platform StudentDesign een plekje in de wereld heeft gekregen en je het dus ook, voor de verandering, kunt kopen (€ 30).

Meubels van papier

Karton in de auto? Mooi niet, dachten wij. Maar zonder de visie van ontwerpers wordt er natuurlijk nooit geïnnoveerd (dat we überhaupt in een auto reden hadden de Romeinen ook zeker niet voorspeld). Jérome Rütsche en Leon Laskowski uit Duitsland zijn pioniers en experimenten zich een ongeluk met karton. Het grote voordeel is dat karton zo licht als een veertje is, terwijl het een loeisterk composiet wordt wanneer het hol geconstrueerd wordt. Voorlopig verwachten Leon en Jérome dat het materiaal zich beter leent voor het dashboard dan voor autostoelen. Voordat ze klaar zijn voor autostoelen ontwikkelden ze meubels van papier: stapelbare stoelen. Door zijn ‘karton’ kleur – ja hoe omschrijf je dat – krijgt jouw interieur een duurzaam tintje met een retro sausje!

vtwonen blog studentdesign | stoel van papier
Leon Laskowski & Jérome Rütsche
vtwonen blog studentdesign | stoel van karton
Leon Laskowski & Jérome Rütsche

Olifant in de kamer

‘The elephant in the room,’ is hoe ze in het Engels iets omschrijven waarover gepraat moet worden. Johan Lantz maakte een bijzondere olifantenkruk die dit spreekwoord symboliseert. Dit modulaire meubelstuk is speels en begint als grote olifant. Samen demonteer je de olifant tot tafel met krukjes. Het idee is dat je tijdens dit process ter sprake breng wat besproken moet worden. Vervolgens kun je het gesprek rond de tafel op de krukjes afmaken. Dat kan uren duren, want de zittingen zijn gestoffeerd en erg comfortabel. Heb je de belangrijke onderwerpen aangekaart? Dan kun je het gezellig hebben over koetjes, kalfjes en kartonnen olifanten.

vtwonen blog studentdesign | olifant krukje van karton van dichtbij
Johan Lantz
vtwonen blog studentdesign | olifant krukje van karton
Johan Lantz

Guido & Max StudentDesign

StudentDesign

Max Hochstenbach en Guido Lok richtten drie jaar geleden het platform StudentDesign op. Daar delen zij de meest inspirerende, innovatieve en duurzame ontwerpen gemaakt door studenten van over de hele wereld: van Japan tot Brazilië en van Amerika tot Denemarken. Op vtwonen.nl laten zij de meest bijzondere ontwerpideeën zien. Wil je meer zien? Neem dan een kijkje op Instagram of website. Meer blogs lezen? Dat kan hier.

nog meer: bloggers