WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Wolwaeren, bijzonder project met bijzondere mensen

Eind mei bezocht ik Designkwartier, een inspirend designfestival in Den Haag. Mijn favoriete ontwerpen – met stip – waren die van Roland Pieter Smit. Tijdens het persontbijt vertelt hij over zijn werkwijze, waarbij lokale grondstoffen centraal staan en hij zoveel mogelijk ambachtelijke technieken toepast. Daarnaast wil hij met zijn ontwerpen het dagelijks leven comfortabeler maken.

Roland Pieter Smit Wolwaeren gemaakt van Texelse wol | vtwonen.nlRoland Pieter Smit Wolwaeren gemaakt van Texelse wol | vtwonen.nlRoland Pieter Smit Wolwaeren gemaakt van Texelse wol | vtwonen.nlRoland Pieter Smit Wolwaeren gemaakt van Texelse wol | vtwonen.nlWolwaeren, van wol tot kleed

Dit is duidelijk terug te zien in zijn serie Wolwaeren, ontstaan op Texel. Een schaap scheren kost meer dan de wol oplevert. Wol is zo voor de Texelse schapenboeren een waardeloos bijproduct geworden. Daarom ging Roland Pieter Smit op zoek naar een nieuwe bestemming voor deze wol.

Op zoek naar lokale technieken én arbeidskracht komt hij terecht bij het Maartenshuis, een werkgemeenschap voor mensen met een beperking. Hij ontdekt dat ieder daar een eigen talent heeft: De mensen met autisme werken heel verfijnd en zijn goed met dunne draden. Zij met het syndroom van Down worden juist enthousiast van dikke draden.

Daarom ontwikkelt Roland Pieter Smit een garenkaart voor de diverse handicaps. En speciale houten weeframen, waarop zij bijvoorbeeld ook samen kunnen weven. Dit is goed voor de sociale interactie van de makers.

Het resultaat? De serie Wolwaeren, zeven prachtige verschillende dekens die ieder een reflectie zijn van de eigenschappen van de makers. Gemaakt op Texel, van wol tot deken.

laura-en-jamesLaura de Jong is dé groene curator. Op vtwonen.nl vind je haar wekelijkse expositie, met de leukste, mooiste en meest inspirerende duurzame alternatieven. Wel groen, geen gedoe. Daarom deelt Laura altijd de achtergrondinformatie, dan hoef je dat zelf niet meer uit te zoeken. Je kunt haar ook volgen op haar blog Laura en James.

Bron: fotografie Roland Pieter Smit | tekst www.lauraenjames.com

 

 

nog meer: bloggers