duurzaam

11x Duurzaam Designkwartier

 
beeld vtwonen
 
Geschreven door:
Leestijd 5 minuten

Van vrijdag 27 t/m 29 mei staat Den haag in het teken van het Festival Designkwartier. Drie dagen lang is het Zeeheldenkwartier het domein van toonaangevende ontwerpers en nieuw talent met prikkelende projecten. Leuk: de ontwerpers zijn zelf aanwezig om hun werk toe te lichten.

Lees verder onder de advertentie

Er zijn meer dan 50 locaties, zoals pop up stores, winkels, galeries en verrassende plekken als binnentuinen, woonhuizen en loodsen. Zoveel te zien, daarom selecteerde ik alvast 11 duurzame must-sees. Veel plezier!

Zeewier als textiel, een onderzoek door Nienke Hoogvliet

De textielindustrie is een van de meest vervuilende industriën ter wereld. Daarom is Nienke Hoogvliet op zoek gegaan naar minder belanstende grondstof. Ze kwam uit bij zeewier. Wist je dat zeewier de zee zuivert terwijl het groeit? Het groeit veel sneller dan katoen en hoeft niet bespoten te worden met chemicaliën. Daarnaast is zeewier circulair te gebruiken. De resten van het garen kunnen textiel kleuren en die resten kunnen weer tot bio-plastic gemaakt worden. Tijdens Designkwartier laat Nienke Hoogvliet haar onderzoek zien, maar ook hoe zeewier straks in ons huis bruikbaar kan zijn.

beeld vtwonen
Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen

Mae Engelgeer bij The Fine Store

Ik schreef al eerder over mijn favoriete winkel in Den Haag: The Fine Store. Tijdens designkwartier biedt de winkel een podium aan Mae Engelgeer. Mae toont haar solo expositie Youkoso, wat welkom in het Japans betekent. De presentatie toont een landschap van textiel, zoals in Nepal handgeknoopte tapijten en geweven wandpanelen in samenwerking met het Textielmuseum.

beeld vtwonen
Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen

Sieraden en tassen door Dora Kloppenberg

Dora Kloppenburg is een accessoire-ontwerper die minimalistische producten ontwerpt met bijzondere details. Ze streeft in haar werk altijd naar een duurzaam product. Haar werk is voornamelijk geïnspireerd door het Russische constructivisme in kunst en architectuur. Alle producten zijn handgemaakt in Nederland van resthout en eco-leer van een kleine looierij in Duitsland.

beeld vtwonen
Lees verder onder de advertentie

Ontwerpen zonder E-nummers door Heetman | Patijn

Heetman | Patijn vindt dat er teveel wordt opgeleukt in ontwerpen. Details die ontstaan door het productieproces horen bij het ontwerp en geven karakter. Een ontwerp zonder opsmuk is veel sterker. Dat bewijzen ze bijvoorbeeld met kandelaar Elbow. Puur functioneel vormgegeven én toch een kandelaar die verder niets nodig heeft. Behalve een kaars natuurlijk.

beeld vtwonen

Flax Chair van Christien Meindertsma en Label/breed

Label/breed brengt Nederlandse fabrieken en vormgevers bij elkaar. Samen kijken ze op een nieuwe manier naar hun productieproces. Het resultaat: verrassende designobjecten. Tijdens Designkwartier is onder andere de Flax Chair te zien, een samenwerking tussen Enkev en ontwerper Christien Meindertsma. Ze ontwikkelden een nieuwe techniek waarbij vlas en bioplastic met behulp van warmte in bijzondere vormen wordt geperst. Het resultaat: deze prachtige stoel.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen

ZandGlas servies van AtelierNL

Massaproductie maakt gebruik van standaardgrondstoffen. Zo wordt bijvoorbeeld alleen zuiver wit zand gebruikt om glas te maken. Sinds 2010 experimenteert AtelierNL met lokale zanden om gebiedseigen glas te maken. Wat blijkt: iedere zandsoort geeft glas een unieke kleur door de samenstelling van de mineralen. AtelierNL laat zo zien hoe rijk de aarde is en hoe waardevol lokale grondstoffen zijn. Tijdens Designkwartier presenteren ze de eerste glasobjecten van het ZandGlas Servies, gemaakt met Pleistocene zand van de Haagse Zandmotor.

beeld vtwonen
Lees verder onder de advertentie

Sustainable worlds van Spruitje

De liefde voor de natuur werd Jonael Sloot met de paplepel ingegoten. Hij bracht zijn jeugd door op biodynamische boerderijen in Argentinië en Chili. 'In Chili stond er een dicht bos op ons landgoed met allerlei varens en mossen. Die plantjes zie je nu terug in mijn producten. Als mensen door een bos lopen, kijken ze vaak niet naar de grond onder hun voeten. Zonde, want er gebeurt hartstikke veel daar beneden. Het is een hele nieuwe wereld waarin dode materialen weer tot leven komen. Dit zie je ook terug in mijn werken. De werelden houden zichzelf in stand door te schommelen tussen leven en dood.'

beeld vtwonen

Brocollo door David in den Bosch

We consumeren maar door. Over ons eten denken we nauwelijks na, helemaal niet over iets als broccoli. Jammer, vindt David in den Bosch. 'We denken niet meer na over wat eten is, waar het voor staat of waar het vandaan komt.' Daarom maakte David Broccolo – een collectie van 100 verschillende foto's van broccoli. En of die broccoli bijzonder zijn.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen

Duurzame draagdoeken van Kokoro

Ik zocht al tijden een draagdoek met stijlvolle grafische prints. Ik vond Kokoro, draagdoeken van biologisch katoen en linnen. De dessins hebben Japanse en Scandinavische invloeden. En de doeken worden in Nederland geweven. De doeken zijn duurzaam in iedere betekenis van het woord. Qua materiaal en productie, ze gaan lang mee én ze helpen je een hechte band te scheppen met je kind.

beeld vtwonen
Lees verder onder de advertentie

Hackjes door Studio David van der Stel

Weet je nog, die dag dat je besloot zelf een skelter te bouwen. Of een huis voor je poppen? Wilde kinderplannen, die je jeugd onvergetelijk maken. Om die creativiteit te stimuleren bedacht David van der Stel Hackjes: een bouwdoos voor kinderen met daarin verschillende soorten koppelstukken. Geen voorbedachte bouwplannen dus, Hackjes combineer je met spullen die in en om het huis liggen. Met een trechter maak je een trompet en met een oude colafles een raket.

beeld vtwonen

Everyday Growing door Juliette Warmerhoven

In haar werk onderzoekt Juliette Warmerhoven de grens tussen cultuur en natuur. Door de waarde van producten zichtbaar te maken, wil ze de wegwerpmaatschappij beïnvloeden. We moeten ons bezit koesteren en met respect gebruiken. Tijdens Designkwartier presenteert Juliette 'Everyday Growing', een reeks objecten en installaties voor de kamerplant. Zo vraagt ze aandacht voor de schoonheid en kracht van dingen die organisch groeien.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen

Tafelkleden met fraaie vlekken door Sara Vrugt

Tafelllinnen maakt van alles mee. Zo heeft een servet vaak al vele tevreden, bedroefde en geanimeerde monden afgeveegd. En een tafelkleed is stille getuige van romantische diners en vurige familieruzies. Jammer eigenlijk, dat we tegenwoordig zelden tafellinnen gebruiken. Te bang om onuitwasbare vlekken te maken. Daarom borduurt Sara Vrugt vlekken op tweedehands tafellinnen: uiterst chique afdrukken van glazen, omgestoten kopjes en vlekken van sauslepels. Als het tafellaken toch al "vies" is hoeft niemand zicht tijdens het diner in te houden.

beeld vtwonen
Lees verder onder de advertentie

Laura de Jong is dé groene curator. Op vtwonen.nl vind je haar wekelijkse expositie, met . Wel groen, geen gedoe. Daarom deelt Laura altijd de achtergrondinformatie, dan hoef je dat zelf niet meer uit te zoeken. Je kunt haar ook volgen op haar blog .

Beeld: 1. 2. werk Nienke Hoogvliet, foto's door Hannah Braeken | 3. 4. Mae Engelgeer | 5. 6. werk Dora Kloppenburg, foto's door Lonneke van der Palen | 7. Heetman | Patijn | 8. Label/breed | 9. AtelierNL | 10. Spruitje | 11. David in den Bosch | 12. Kokoro | 13. Studio David van der Stel | 14. Juliette Warmerhoven | 15. Sara Vrugt