WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo kies je de perfecte buitenkleur

Een kleur kiezen voor je tuinhuis, schutting of tuinmeubel; het valt niet mee. Tuinblogger Kristel geeft verftips en laat zien wat de populaire buitenkleuren van dit moment zijn.

vtwonen blog Kristel | kleur kiezen in tuin grijze schutting

Decor voor groen en bloemen

De schutting in mijn tuin moest er twee jaar geleden aan geloven: het verweerde hout maakte plaats voor een diepe antracietgrijze kleur. Het effect daarvan bleek nog groter dan ik had durven dromen. Het frisse groen van de beplanting steekt schitterend af tegen het donkergrijs. Ik kan het iedereen aanbevelen, al droom ik inmiddels alweer van nieuwe kleuren. Na twee jaar begint de dekkende beits langzaam te vervagen. En hoewel het antracietgrijs nog lang niet uit het tuinbeeld verdwenen is, gaan de trends langzaam wat meer de kleurige kant op.

Wat zijn populaire tuinkleuren?

Volgens Patrick O’Donnell, kleuradviseur van Farrow & Ball, zien we een toenemend kleurgebruik buiten. Patrick: ‘Het gebruik van sterke of contrasterende kleuren naast de meer traditionele neutrale kleuren, voegt een modern tintje toe.’ Het nieuwe levendige groen, ‘Sap Green’, in combinatie met het zachte ‘Snow White’ is hier volgens hem een mooi voorbeeld van. Ook warme kleuren zoals ‘India Yellow’ (okerkleur) en kleitonen als ‘Red Earth’ werken goed als combinatie.

vtwonen blog Kristel | kleur kiezen in tuin gele deur

“Geel maakt van elk object

een eyecatcher.”

Welke buitenkleur past bij mijn tuin?

Bij elke omgeving past een specifieke kleur. Het Zweedse verfmerk Moose Färg is één van mijn favorieten omdat ze erin zijn geslaagd een goede matte verf voor buiten te produceren. Ze adviseren welke kleur het best bij bepaald soort omgevingen past:

  • Vasa Svart is totaal diepzwart en laat het groen van de beplanting extra mooi uitkomen. Waanzinnig voor grote tuinen, bijvoorbeeld voor de schutting of schuur. Zwart is minder geschikt voor kleine tuinen, omdat het de ruimte nog kleiner maakt.
  • Voor kleinere tuinen is parelgrijs (Kiruna Grå) bijzonder populair. De parelgrijze kleur neigt subtiel naar geel waardoor het ook wat warmte in de tuin brengt.
  • Met wit (Norrland Vit) kun je heel goed accenten aanbrengen, bijvoorbeeld op de luiken van een tuinhuis.
  • Leisteengrijs (Skiffergrå) is zeer neutraal en kan goed gebruikt worden wanneer een object weg moet vallen.
  • Groene kleuren zijn minder geschikt voor een groene tuin omdat het dan een bonte verzameling van groentinten wordt.
  • Zeer bekend is het Zweedse rood, dat gemaakt wordt van aardpigmenten. Roodtinten, net als de geeltinten, zijn mooi wanneer je ergens een eyecatcher van wilt maken.

Maak eerst een proefstukje

Ga bij het kiezen van een verfkleur niet af op een muurverf die je in een interieur hebt gezien. Buitenshuis bekeken, in de volle zon, zullen kleuren veel lichter en fletser uitvallen dan binnen. Zweedse kleuren zijn mede door hun matheid metameer, dat wil zeggen dat ze bij verschillende lichtval er net iets anders uitzien. Ljusblå (lichtblauw) bijvoorbeeld, is in de zon duidelijk blauw, terwijl de kleur zonder zon een stuk bescheidener wordt. Probeer daarom eerst een beetje verf uit door deze op een proefstukje te schilderen en buiten neer te leggen. Bekijk hem bij zonlicht en bij bewolkt weer: de kleur kan verrassend anders uitpakken! 

vtwonen blog Kristel | kleur kiezen in tuin blauwe schutting en oranje bank
vtwonen blog Kristel | kleur kiezen in tuin groene deur

Nog een paar tuinverf tips:

  • Maak een moodboard voor je tuin. Als je je aan drie of vier vaste kleuren houdt, kun je een groot object of een schutting met gerust hart een felle kleur geven. Hysterie uitgesloten.
  • Het hightlighten van kleuren doe je door een fellere kleur te combineren met wit-accenten. Met name de raamlijsten of daklijsten van een tuinhuis zijn hier perfect voor.
  • Color blocking werkt ook erg goed met buitenverf!
  • Ga je online verf bestellen? De kleuren op je computerscherm zijn onbetrouwbaar, vraag daarom eerst een kleurenkaart aan.

Mijn keuze

De felle buitenkleuren van Farrow & Ball vind ik erg gedurfd voor de schutting, maar zou ik bijvoorbeeld wel tegen de muur van de overkapping aandurven. Voor de hele schutting zou ik opnieuw voor neutrale tinten kiezen, misschien wel parelgrijs of leisteengrijs; de borders in mijn tuin zijn immers al bont genoeg.

Kristel Engelen

kristel engelen portret

Beukennootjes rapen en sprinkhanen vangen in het hoge gras; de liefde voor groen zat er al vroeg in bij Kristel Engelen. Voor haar werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights deelt met vtwonen lezers. Ook thuis experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken en snijbloemen (en kinderknutsels). Meer lezen over de tuin? Hier vind je alle blogs van Kristel.

nog meer: bloggers