5 tips voor een tuin vol bloembollen
Een tuin zonder bloembollen? Een gemiste kans! De (nog wat saaie) plantenborders kunnen namelijk nu al groots én meeslepend zijn. Ga aan de slag met deze vijf tips van tuinblogger Kristel Engelen.
Tip 1: combineer bloembollen met vaste planten
Zomaar lukraak wat bollen in de grond stoppen is natuurlijk een optie, maar voor een meer gelikt effect is het beter om de bollen op je (opkomende) vaste planten af te stemmen. Fotografeer je borders in februari, maart, april en mei en bekijk per maand hoe de border eruit ziet zodat je weet wat je in de herfst moet poten. Overheersen in mei bijvoorbeeld de geel- en paarstinten? Dan passen daar de kogelronde, paarse Alliums mooi tussen.
Tip 2: maak een moodboard
Als je net als ik iemand bent die vergeet foto’s te maken in het voorjaar, maar toch snel nog wat bollen wil planten, dan is er gelukkig nog een optie B. Als je precies weet welke planten er in je tuin staan, kun je een moodboard maken. Let op dat het stadium waarin de plant verkeert overeenkomt met de bloeimaand van de bollen. Verwerk de verschillende afbeeldingen in een document (digitaal of lekker old-school door te knippen en plakken). Nu heb je een beeld van het kleurenpalet van bijvoorbeeld de maand maart of april. Zoek uit wat de beschikbare bloembollen zijn voor diezelfde maand, zoek er een afbeeldingen bij en plak ze ertussen: je ziet meteen of het een match is.
Tip 3: kijk af bij de tuinontwerper
Carien van Boxtel is een beplantingsexpert die gespecialiseerd is in bollen. Het is haar beroep om de meest perfecte combinaties van vaste planten en bollen bij elkaar te zoeken. Kom je er niet uit, dan kun je haar vragen om een gelikt bollenplan te maken voor jouw tuin. Een paar van Cariens favoriete combinaties vind je in het lijstje onderaan dit blog. Plant je van alles wat, dan staat je tuin van februari tot en met mei in bloei.
Tip 4: poot (te) veel bloembollen
Als je tien tulpen of Allium-bollen plant vind je die nauwelijks terug in je tuin. Dat aantal heb je al nodig voor één groep. De groepen herhaal je bij voorkeur op verschillende plekken, dus je hebt al snel honderd stuks van een soort nodig voor een beetje effect.
Tip 5: ‘Strooi’ de bloembollen uit
In groepen planten wil niet zeggen dat je keurige groepjes hoeft te maken. Integendeel: strooi de bollen uit in de border en plant ze op de plek waar ze neervallen voor een natuurlijk resultaat. In praktijk vind ik het trouwens prettiger om ze in gedachten uit te strooien. Wanneer je ze letterlijk uitstrooit kan de helft tussen de andere planten verdwijnen. Die vind je pas weer terug als de tuin kaal is: in de winter.
De favorieten van Carien:
- Jan/feb: sneeuwklokjes (Galanthus nivalis of elwesii) met Anemanthele lessoniana, Euphorbia robbiae, Carex ‘Everillo’, (blad van) Arum italicum, alle Helleborus-soorten en groenblijvende varens.
- Maart/april: bosanemonen (Anemone nemorosa), sneeuwroem (Chionodoxa) en Oosterse sterhyacint (Scilla siberica) met Luzula nivea, Cardamine trifolia, alle Helleborus- soorten, Pulmonaria-soorten en Millium effuseum.
- Maart/april: langstelige tulpen en narcissen met (blad van) Camassia leichtlinii ‘Sacajawea’, siergrassen zoals Stipa gigantea en Deschampsia cespitosa, Euphorbia-soorten waaronder Euphorbia characias ‘Humpty Dumpty’, uitlopende Thalictrum, Tellima, Lunaria rediviva, Geranium, en mooi donkerbladige planten zoals bronzen venkel, Persicaria microcephala ‘Red Dragon’, alle Erysimum-soorten, maar ook donkere boerenkool, artisjok en kardoen, tijm, rozemarijn en rozen!
- Mei/juni: Allium is door late bloei prachtig met allerlei (voor)zomerbloeiers, zoals Lupine, Lunaria , rozen, geranium en natuurlijk siergrassen.
Kristel Engelen
Beukennootjes rapen en sprinkhanen vangen in het hoge gras; de liefde voor groen zat er al vroeg in bij Kristel Engelen. Voor haar werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights deelt met vtwonen lezers. Ook thuis experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken en snijbloemen (en kinderknutsels). Meer lezen over de tuin? Hier vind je alle blogs van Kristel.
Bron: Tekst Kristel Engelen | Fotografie Carien van Boxtel | Locatie tuin van Carien van Boxtel en Colour Cutting Garden van Sarah Raven