Duurzaam koken: we gaan ervoor!

In samenwerking met Siemens Huishoudapparaten

beeld vtwonen Beeld

Welke kleur kastjes? Een marmeren blad of hout? En ga je voor leren greepjes of toch metaal? De keuzes zijn eindeloos als je een nieuwe keuken koopt. Maar voor ons duurzame droomhuis willen we ook een duurzame keuken. Hoe weet je nou of iets duurzaam is? En waar kun je op letten bij keukenapparatuur? [in samenwerking met Siemens Huishoudapparaten)

Lees verder onder de advertentie

Wat is een duurzame keuken?

In 6 maanden tijd verbouwen wij onze jaren 30-woning van energielabel G naar A. De indeling van de nieuwe keuken hebben we bepaald. Tijd om de duurzame keuken te kiezen.
Gebruiken wat er al is, is het meest duurzaam. Dus de duurzaamste keuken is de keuken die je al hebt. Verf de deurtjes of zet er andere grepen op, dan kun je er weer meer verder. Wij hebben pech: in ons jaren 30-huis is helemaal geen keuken aanwezig. Tweedehands is daarna de groenste keus. Op Marktplaats staan prachtige keukens, zowel vintage exemplaren als bijna nieuwe.

Duurzame materialen

In de keukenwinkels die we bezoeken stellen we veel vragen: zijn de deurtjes van natuurlijke materialen gemaakt? Is het hout FSC gecertificeerd? Worden de keukens in Nederland gemaakt? Kun je makkelijk iets vervangen als het kapot gaat? Ik verzamel stalen van verschillende merken. Deze leg ik in het nieuwe huis op de plek van de toekomstige keuken. Zo kan ik in het juiste licht bekijken of alles bij elkaar past. Wij gaan voor een keuken met pure materialen. Zo zijn de frontjes van massief bamboe en furniture linoleum, een natuurproduct van lijnzaadolie, houtmeel en hars.

Geld besparen met de apparatuur

Bij veel keukenzaken is de apparatuur bijzaak, maar wij vinden dat juist erg belangrijk. Daarmee gaan we dagelijks energie, water en ook geld besparen. Daarom bezoek ik inspiratiehuis 20|20, ingericht met alle keukenapparatuur van Bosch, Siemens, Gaggenau en NEFF.
Fijn: in inspiratiehuis 20|20 wordt geen apparatuur verkocht, dat doe je via je eigen keukenzaak. Je kunt dus echt vrijblijvend rondkijken en alles vragen wat je wil weten. Dat heb ik dan ook gedaan en ik werd een hoop wijzer.

Lees verder onder de advertentie

Het koelkast-versheidssysteem zorgt dat je efficiënter boodschappen kunt doen

beeld vtwonen Beeld

Tweedehands of nieuwe keukenapparatuur?

In tegenstelling tot de keukenkastjes, is voor keukenapparatuur tweedehands of onze oude apparatuur hergebruiken juist niet de duurzaamste optie. Wij kiezen voor onze nieuwe apparatuur voor een A+++ energielabel. Want A+ klinkt al heel zuinig, maar gebruikt 2 keer zoveel stroom als een koelkast met 3 plusjes. En hoera: hoe hoger het energielabel, des te minder geluid het apparaat maakt. De keukenexpert in inspiratiehuis 20|20 vertelt ook over de handige HyperFresh lades in koelkasten van Siemens. Door de temperatuur en luchtvochtigheid aan te passen, blijft je groente en fruit tot 2 keer langer vers. Superhandig, voor de oogst uit onze toekomstige groentetuin.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Van het gas af

Wij gaan van het gas af. Koken op inductie is veiliger en schoner dan koken op gas: er is geen vlam en er zijn geen verbrandingsgassen. Energie wordt ook niet verspild; alleen de plek waar je de pan neerzet wordt heet. Even wennen? Dat valt mee, inductie reageert net zo snel als gas. Wist je dat we gewoon met onze bestaande pannen kunnen blijven koken? Dit test je met een magneet. Blijft deze aan de bodem van je pan hangen? Dan kun je ’m gebruiken op je nieuwe inductieplaat.

Waarom eco-programma’s zo lang duren

Mijn favorietekeukenapparaat: de vaatwasser. Goed voor zo’n 7% van je totalestroomverbruik. We gaan ook hier voor een vaatwassermet label A+++. Ja, met drie plusjes dus. Minderstroom, minder water én hij is stiller. Als we het eco-programma gebruiken,besparen we extra: zo’n 30% aan energie en 25% water. Waarom een eco-programmazo lang duurt, vraag ik aan de keukenexpert. ‘Vergelijk het met hardlopenversus wandelen. Een kilometer sprinten gaat sneller dan een kilometer wandelen,maar kost ook meer energie.’

Lees verder onder de advertentie

Efficiënt wassen en opfrissen

Hij laat ons tot slot nog zien dat de nieuwste generatie wasmachines met speciale sensoren de hoeveelheid en het soort wasgoed detecteert en hier automatisch het waterverbruik op aanpast. Als hij dan ook nog begint over sensoFresh: een programma waarmee kledingstukken in een half uur opgefrist kunnen worden zonder water of wasmiddel te hoeven gebruiken, gaan we overstag. Bij ons thuis komt de wasmachine dan wel niet in de keuken te staan, maar in veel huishoudens is dit wel zo. En bijdragen aan een duurzamer huishouden doet dit apparaat zeker!

Benieuwd naar het eindresultaat van Laura’s duurzame keuken? Je ontdekt het in haar laatste blog.

Laura en James

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Laura de Jong is dé groene curator. Je kunt haar volgen op haar duurzame blog Laura en James. Ze schrijft hier over duurzame kleding, natuurlijke verzorging en biologisch eten. Voor jou en je kind. Laura verbouwt op dit moment haar jaren 30 woning van energielabel G naar A.