Plannen maken voor een duurzame keuken

In samenwerking met Siemens Huishoudapparaten

beeld vtwonen Beeld

Een grote uitdaging: in 6 maanden verbouwen wij onze jaren 30-woning van energielabel G naar A. Daar hoort ook een nieuwe keuken bij, inclusief duurzame keukenapparatuur. Belangrijk bij het kiezen van een keuken is dat deze perfect bij je past, zodat je weer minimaal 20 jaar door kan. [in samenwerking met Siemens Huishoudapparaten)

Lees verder onder de advertentie

Checklist: wat hebben we nodig?

Voor wij op keukenjacht kunnen, maak ik een checklist en zet op een rijtje wat ik in de keuken van ons oude huis veel gebruikte en wat we eigenlijk misten. Ook belangrijk: bedenken wat we eigenlijk níet nodig hebben. Voor je het weet worden we verleid tot twee stoomovens, terwijl we zelden uitgebreid koken. Dan investeren we liever in een superzuinige vaatwasser of koelkast met A+++ label, daar hebben we wél dagelijks profijt van. We hebben gehoord over een waar paradijs vol keukenapparatuur: inspiratiehuis 20|20 in Hoofddorp, dat helemaal cradle-to-cradle is gebouwd.

Deze cradle-to-cradle showroom belicht duurzaamheid van meerdere kanten

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Dit principe past natuurlijk perfect bij onze verbouwingsplannen. Benieuwd wat ze ons daar kunnen vertellen over de duurzame ontwikkelingen in keukenapparatuur!

Een keuken die bij ons past

Onze oude keuken had vooral kastjes, nu kiezen we voor praktische lades en een flink aanrechtblad, met veel werkruimte. Daarnaast willen we een ruime plek om ons afval te scheiden, zodat het oud papier, glas en plastic niet meer door huis slingert. Qua apparatuur willen we een koel-vriescombinatie, een vaatwasser, kokendwaterkraan, een inductieplaat en een oven. We gaan namelijk ook van het gas af. Energielabel A is niet genoeg, we willen keukenapparatuur met een A+++-label en slimme sensoren die het water- en energieverbruik optimaliseren en ons op den duur ook geld besparen. Voor de looks: pure, natuurlijke materialen die passen bij ons duurzame jaren 30- huis. Oh, en ik ken mezelf: ik ben niet de beste huishoudster, dus een kwetsbaar aanrechtblad is een no go. We willen een keuken die lang mooi blijft, ook dat is duurzaam.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Op zoek naar energie- en geldbesparende keukenapparatuur

De eerste tekeningen

Nu is het tijd om zelf een eerste indeling te maken. Hebben we na het bezoek aan de showroom meteen de maten op papier en zijn we ook goed voorbereid voor ons bezoek aan de keukenzaak. Ik begin met de keukenapparatuur, belangrijk voor het leidingwerk en de stroompunten. Duurzaamheid is leidend in alle keuzes die we maken. De warmwaterpunten komen bijvoorbeeld zo dicht mogelijk bij de warmtepomp om warmteverlies te beperken. En de koelkast kan niet naast de vaatwasser of het fornuis, want dan moet deze veel harder werken door de warmte van z’n buurman. Daarna stel ik me voor hoe ik mijn weg door de keuken zal vinden: Hoe gebruik ik ’m elke dag? Waar ontbijten we? Hoe ruim je de vaatwasser in? En waar sorteren we ons afval? Let op dat je vrij kunt bewegen tussen je spoelbak, koelkast en kookplaat. Dit heet de keukendriehoek en zijn de lijnen waarover je het meest loopt in je keuken.

Wij zijn er klaar voor. Met onze duurzame wensen op zak gaan we op zoek naar onze nieuwe duurzame keuken en schrijven ons via inspiratiehuis2020.nl maar alvast in voor een basislezing die ons gaat helpen met het kiezen van de juiste keukenapparatuur.

Lees verder onder de advertentie

Waar je precies op kunt letten bij het aanschaffen van duurzaam keukenapparatuur? En wanneer je weet of iets duurzaam is of niet? Laura vertelt je er alles over in haar volgende blog.

Laura en James

beeld vtwonen Beeld

Laura de Jong is dé groene curator. Je kunt haar volgen op haar duurzame blog Laura en James. Ze schrijft hier over duurzame kleding, natuurlijke verzorging en biologisch eten. Voor jou en je kind. Laura verbouwt op dit moment haar jaren 30 woning van energielabel G naar A.

Lees verder onder de advertentie