Onze duurzame keuken: het eindresultaat
In samenwerking met Siemens Huishoudapparaten
Het is zover: onze duurzame keuken is klaar. Het was een hele zoektocht. Er was niet één showroom die aan al onze wensen voldeed. Uiteindelijk sprokkelden we 8 verschillende merken bij elkaar, van koelkast tot keukendeur en van afwasmachine tot aanrechtblad. Ja, dat was best spannend, maar gelukkig past alles in het echt prachtig bij elkaar. En ook niet onbelangrijk: alle nieuwe apparatuur werkt zo fijn. Wat een luxe, na maanden koken op een enkel pitje. [in samenwerking met Siemens Huishoudapparaten)
Voor het eerst koken op inductie
Wij gaan met ons jaren 30 huis van het gas af. Dus ja, dat betekent ook koken op inductie. Daar krijg ik veel vragen over van vrienden en familie: en, is het wennen? Nee eigenlijk niet, het is heerlijk. Ik bak pannenkoeken voor de kinderen om de keuken feestelijk te openen. En dat gaat zo snel! Ook fijn: je maakt zo’n gladde kookplaat makkelijk schoon. Een verademing na jarenlang een gasfornuis schrobben.
Hoera, weer een vaatwasser
We hebben een tijdje echt gekampeerd in ons nieuwe huis. Koken op een 1 pits kookplaatje en afwassen op de oprit. In de zomer is dat best grappig, maar wat een feest dat de vaatwasser er is in de herfst. We kiezen voor de Siemens SX858D36TE met A+++ label. Drie plussen lijkt misschien wat overdreven, maar we gaan voor zo duurzaam mogelijk. Hij verbruikt minder stroom, minder water én hij is stiller. Het eco-programma duurt wat langer, maar bespaart zo’n 30% aan energie en 25% water. Deze vaatwasser heeft een Zeolith-droogsysteem. Het natuurlijke mineraal Zeoliet droogt je servies en glazen én bespaart nog eens 20% extra stroom. Nooit meer de vaat nadrogen met een theedoek dus. Oh en nog een handigheid die ik per ongeluk ontdek: als je met je heup tegen de deur duwt, gaat de vaatwasser vanzelf open. Best handig, als je een berg servies in je handen hebt.
Zorg er goed voor
Een belangrijk inzicht tijdens onze duurzame verbouwing, is dat we zo lang mogelijk met onze keuken willen doen, zodat het effect zo duurzaam mogelijk is. Voor het eerst in m’n leven lees ik daarom braaf de gebruiksaanwijzing van de vaatwasser. Er zit een handig staafje bij, waarmee ik de hardheid van het water test. Met de uitslag stel ik de vaatwasser in, zodat deze precies genoeg zout gebruikt. En ik beloof plechtig het zout op tijd bij te vullen. Zorg jij goed voor de apparatuur in huis?
Onze duurzame koelkast
Ook de koelkast heeft een A+++ label: de Siemens KI86SHD40. Het is een koel-vriescombinatie. In de vriezer kan ik prima een weekvoorraad brood kwijt, plus groente en fruit, een voorraad soep en een grote doos ijsjes. Geen losse vriezer nodig dus in de garage, dat scheelt een hoop energie. De koelkast heeft een alarm als de deur te lang open staat. Dat leek me overdreven, maar bleek toch handig toen mijn twee-jarige stiekem op zoek ging naar ijsjes. Ook handig is de hyperFresh lade onderin de koelkast, die groente en fruit langer vers houdt .Voorlopig groeit er nog niets in onze moestuin, maar de bladgroente uit ons wekelijkse biologische groentepakket is er ook blij mee.
Wij kiezen voor duurzaamheid vanuit onze leefstijl
Maar ik had van tevoren niet gedacht, dat het nog zoveel meer zou opleveren. Een stillere vaatwasser en koelkast bijvoorbeeld. Of een kookplaat die je makkelijker schoonmaakt. Daar zijn we iedere dag blij mee.
Benieuwd je nou weet of iets duurzaam is? En waar kun je op kunt letten bij keukenapparatuur? Laura vertelt er in haar vorige blog alles over.
Laura en James
Laura de Jong is dé groene curator. Je kunt haar volgen op haar duurzame blog Laura en James. Ze schrijft hier over duurzame kleding, natuurlijke verzorging en biologisch eten. Voor jou en je kind. Laura verbouwt op dit moment haar jaren 30 woning van energielabel G naar A.